Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Лаптопът може да доведе до

обриви и увреждане на кожата, ако го поставяте директно върху краката си, когато работите продължително време. За това предупреждават американски лекари. За последните три години в САЩ има над 10 случая, в които млади хора са потърсили медицинска помощ с т.нар. синдром на препечената кожа, съобщи Асошиейтед прес (АП).
Студентка по право в американския щат Вирджиния установява, че кожата на единия й крак е променил цвета си неравномерно. Под микроскоп кожата на момичето изглеждала като изгорена след продължително излагане на слънце.
Лекуващата я лекарка била силно озадачена, каква може да е причината, докато студентката не й съобщила, че работи по 6 часа на ден с лаптопа в скута си. Оказало се, че компютърът й отдолу се загрявал до температура от 52 градуса.
Подобен случай наскоро е регистриран и в Швейцария. 12-годишно момче е потърсило лекарска помощ, след като кожата на лявото му бедро станала цялата на петна.
То съобщило, че играело на компютърни игри по няколко часа на ден в продължение на месеци. Детето е усетило, че лаптопът се загрява от лявата страна, но продължило да играе, без да сменя позата си, разказват лекари в статия в швейцарското списание „Педиатрикс".
В медицински доклад, отпреди няколко години се съобщава, че мъже, които слагат лаптопите върху коленете си при работа, имат повишена температура -в скротума. Ако това продължава по-дълго време, има вероятност за безплодие. Все още обаче лекарите не са установили пряка връзка между него и погрешното използването на лаптоп, уточнява АП.
Големите производители на компютри като „Епъл", „Хюлет пакард" и „Дел" предупреждават в инструкциите си лаптопът да не се слага в скута за продължително време заради риск от изгаряне.
Швейцарските лекари съветват винаги да слагате топлоизолираща подложка на краката си, ако ще ползвате лаптопа в тази поза. Разбира се, най-лесният начин, ако сте на летище или в парка, е да сложите компютърната чанта на коленете и отгоре да поставите лаптопа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар