Translate

неделя, 12 януари 2020 г.

Акад. Владимир Овчаров, МУ – София: Всеки десети пациент получава увреждане при лечение в болница, дори тя да е най-добрата


Изследвания в световен мащаб доказват, че лекарската грешка е човешка грешка



Има изследване, че човешкия мозък прави 8 грешки дневно.
Лекарите ежедневно в практиката си взимат много решения, поставяйки диагнози и предписвайки решение/лечение.. Медицината като неточна наука е една от областите, при които рискът от човешки грешки е много висок. Желанието е да се разгледа детайлно допусната грешка и да се намерят причините и хода на вземането на това решение и да се осмислят действията и начина на мислене при правилното вземане на решението – диагнозата. Несъзнателното вземане на решение се базира на предишни решения - диагнози, нещо като автопилот. Понякога това е свързано с правилна диагноза, а понякога – не , съобщи той по време на семинар - „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение?“
Близо 10% от хоспитализираните в болнични заведения в световен мащаб са с увреждания при тяхното лечение, а това води до сериозни финансови проблеми - удължаване на хоспитализацията, загуба на приходи, изплащане на финансови средства на пострадалите пациенти и съдебни разходи.
Според данни от проучване за САЩ през 2016г. поради умора на човешкото око разчитането на образите в рентгенологията е с точност 73 - 97%. Най-много грешки се правят в диагностицирането на рак на гърдата - 50% / най-големи грешки се допускат при скрининговите мамографии/, при патолозите - 90%, а едни от най-грешащите специалисти са психиатрите. Данните сочат, че 58% от написаната на ръка медицинска документация е нечетлива.
По думите на проф. Овчаров източници на медицинските грешки са: човешкият фактор, нивото на знания, проблеми в системата, небрежност, комбинирани причини недобросъвестност - недопустимо и наказуемо.
Лекарските грешки могат да са технически грешки, които са проблеми на системата - да ти ампутират друг крак, друга ръка заради неправилно предадена информация, както и свръхлекарствена дозировка. За пример даде грешки при лечението, защото всеки организъм реагира различно на лекарствата и при различните хора разликата може да бъде 20 пъти. По думите му в това е бъдещето на индивидуалната медицина. Най-често лекарски грешки при диагностицирането и лечението се допускат заради  човешкия фактор - уповаване на паметта, препредаване на информация между медицинските специалисти, неправилна обратна връзка,многочасовата работа и преумората и тромавата бюрократична система на здравеопазването.
В САЩ лекарските грешки са третата водеща причина за смъртните случаи след сърдечно съдовите болести и рака т.е. те са 9.5% от смъртните случаи. В Германия годишно умират 500 човека от такива грешки, а България е от страните, които попадат на второ място от четири възможни, тоест след страните с най-добра медицина.
По думите на акад. Овчаров, МУ трябва да има статистика у нас за лекарските грешки
за да могат специалистите да се справят с възникнала ситуация.
Той подчерта, че преди години при лекарска грешка в Александровска болница се е събирало ръководството, лекарите и дори студенти по медицина, за да се изучава и изясни при какви обстоятелства е допусната грешка при лечението на даден пациент, за да се избегне подобен случай в бъдеще.
В заключение заяви, че е наложително да се създаде култура на безопасността в лечебните заведения, при която всички служители възприемат отговорност или безопасност за себе си, за своите колеги, пациенти и посетители. Трябва да има предимство на безопасността над финансовите и други цели. 
--------
Всяка година десетки, милиони пациенти в света стават жертва на неправилна медицинска практика. Дори и най-проницателния лекар се съмнява в мисленето си и че е допуснал грешка. Лекар, който каже, че не е допускал грешка е лъжец.
Като грешка в медицината се приемат почти всички клинични инциденти, които са във вреда на пациента.И вместо да се наказва този, който е направил грешка е по-добре да се подобри системата.
Статистиката от 2011 г., по жалби към тогавашната Изпълнителна агенция "Медицински одит" /сега ИАМН/, показва, че 8.5% от случаите на подадени жалби или самосезиране на институцията са за лекарска небрежност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар