Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

Възраст, фамилна обремененост, начин на живот – основни рискови фактори за рака на простата



-Ракът на простатата е рядко явление при мъже под 45 г. Честотата на заболяването нараства с напредване на възрастта, като 70 години е средната възраст при
диагностицирането му;
-Мъжете, които имат членове на семейството с рак на простатата (баща, дядо, чичо, брат и т.н.), са с двойно по-висок риск от развитие на болестта в сравнение с тези, без рак на простатата в семейството;
-През последните години се проучва влиянието на някои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е така.
-Мъжете с високо кръвно налягане са по-склонни да развият рак на простатата;
-Редица проучвания показват връзка между хранителните мазнини и риска от рак на простатата при тяхната повишена употреба. С най-висок риск е голямата консумация на мазнини от животински произход;
-Някои видове мастни киселини или техните метаболити могат да инициират или подпомогнат развитието на рак на простатата, като например линоловата киселина. В същото време други мастни киселини или техни метаболити действат обратно, т.е. потискат туморния растеж (омега-3 мастните киселини);
-Инфекциите или възпаленията на простатата (простатит) се смятаха дълги години като причина за развитие на заболяването. Последните данни сочат, че редица възпалителни реакции на органа всъщност го предпазват от развитието на рак. Вероятно изключение само правят полово предавани инфекции, като хламидии, сифилис и може би човешкият папиломен вирус, серотип 16 и 18. Все пак за сега няма категорични доказателства, че човешкият папилома вирус може да предизвика рак на простатата;
-При мъжете с наднормено тегло проучванията показват, че затлъстяването предпазва от по-малко агресивните форми на рак на простатата, за сметка на по-агресивните форми, но без това да увеличава честотата на рак на простатата при мъжете с наднормено тегло.



Ракът на простатата е най-честият карцином в Европа



Ракът на простатата е второто онкологично заболяване, след рака белия дроб, по честота на смъртност сред мъжете .
Над 400 000 души се разболяват годишно. Очакванията са през 2030 г. техният брой да достигнe близо 520 000.
У нас, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани
2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години.
В рамките на Световния месец за борба с рака на простатата – ноември, Българското онкологично научно дружество съвместно с Федерация "Български пациентски форум"
и с подкрепата на Астелас България провеждат информационна кампания в подкрепа на мъжете с рак на простата и техните близки под надслов "Моят баща е моят герой".
Целта на инициативата е да помогне, както на пациентите, така и на техните близки и роднини, които заедно вървят по дългия и не лесен път на лечението.
Образователната кампания ще продължи през цялата година и е в подкрепа на международното движение за мъжко здраве Movember.
В края на годината предстои да бъде открит нов център за диагностика и лечение на онкоболни пациенти към УМБАЛ Сити Клиник (в нова сграда на бул. „Цариградско шосе“). Той ще разполага с уникални възможности за ранна диагностика и най-авангардни технологии за лъчелечение и химиотепраия, включително РЕТ/СТ, брахитерапия (поставяни на източници за локално лечение), радиохирургия и всички видове лекарствено лечение, включително на кастрационно-резистентни тумори на простатата.

Снимка: problem.framar.bg

Задължителните часове по основния чужд език в езиковите гимназии да се намалят наполовина


в последните четири класа на курса на обучение, предвижда проект за нова наредба за
учебния план в училищата.
Според него само в подготвителния VІІІ клас на езиковите гимназии ще се учат както и досега 648 часа по първия избран от учениците чужд език. После нормативът рязко и в следващите три класа децата ще учат по 72 часа годишно, вместо сегашните 144 часа, а в ХІІ клас ще имат по 62 часа от първия език. Така реално в последните четири класа в езиковите гимназии ще се провеждат еднакъв брой часове и по първия и по втория изучаван език. А от задължителните часове по първия език за целия гимназиален курс от 1204 ще останат 926, а по втория – 278 учебни часа.
Намалението на часовете по чужд език ще е за сметка на значителното увеличение на часовете по избираеми предмети - от 1033 в момента, на 1718. Тяхното разпределение ще се решава от училищните директори, а не от МОН.
Дори да имат различен брой часове по чужд език, държавният зрелостен изпит на изхода на средното образование ще остане еднакъв за всички. Условието на наредбата е, за матурата да се изискват знания само върху материала, изучаван в задължителните часове, но не в избираемите. 
Проектът за учебния план подлежи на обществено обсъждане до 9 ноември. Предвидено е промените за осмокласниците да влязат в сила през 2017 г.

Снимка: tvvarna.com



Възможно е зрелостниците в специализираните училища да държат втора матура по предметите музика и изобразително изкуство



през следващата учебна година, каза зам.-министърът на образованието и науката Ваня
Кастрева, цитирана от БНР.
Тя увери, че всичко ще бъде в рамките на закона, който в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище.
Задължителната матура по български език и литература остава за дванадесетокласниците от тези училища.
Министерството на образованието обсъжда възможността за първи път предметите по изкуствата да се изучават до 10 клас включително, а след това само в специализираните гимназии и паралелки.

Снимка:osnv.neumirai.org

В детските градини и училищата - храни само по БДС и утвърдени стандарти

Забранява се предлагането на екструдирани храни  като снакс, както и на храни,
съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Това е записано в промяната на Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана в ДВ.
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. 
Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът е задължително да са по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло - по браншови стандарт. 
В наредбата е разписано, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е необходимо да бъдат произведени по технологична документация.
До момента фирмите, които снабдяват детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. 
С промяната това става задължително, а производителите и търговците имат една година гратисен срок, за да изпълнят новите изисквания.

ИЗХОД



Симеон Стоилов, 30 октомври - 14 ноември 2015



Изложбена зала на СБХ “Райко Алексиев”
София, ул. Г. С. Раковски” 125

Проектът “Изход” е радикална намеса в архитектурното пространство, преобръщайки
изложбената зала от място за експониране на произведения в психологически въздействаща мащабна скулптура, в която участие взимат всички присъствени елементи, стените, светлината, входa и пода на залата.
Изложбата на Симеон Стоилов е естествено продължение на произведението на автора експонирано в същата зала през 2007 г. “Изолатор”.
Стоилов  завършва Националната Художествена Академия специалност Живопис 1996 г. В периода от 2009 – 2014 г. участва и реализира редица самостоятелни и групови изложби в София, Берлин, Лондон, Истанбул и Скопие. От 2013 г. работи върху докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема “Съвременно изкуство в пространството”. Получава редица награди, по-важните от които са: 2008 - М-тел, награди за съвременно българско изкуство, 2002 - Първа награда в конкурса на фондация св.св. Кирил и Методий за млади художници и критици, 2001 - Първа награда в националния конкурс - Художествени произведения за стена, 1994 - Първа награда за високи академични постижения, стипендия на фондация Сорос.
През 2013 г.  Симеон Стоилов и арх. Явор Йорданов проектират сградата на палеонтологичен музей “Плиоценски парк” в с. Дорково, която на 17 февруари 2014 г. е избрана за сграда на годината в конкурса на архитектурна група WhAT Association. Eкспозицията в музея е дело на екип на “Симеон Стоилов Студио
Колектив “Драгошински архитекти” и Симеон Стоилов, печелят една от трите равностойните награди за проект за реконструкция на сградата на СБХ на ул. Шипка 6 през 2014 г.




Световно известната джудистка Майра Агуиар тренира на едно от знаковите места в Рио де Жанейро



Тя направи впечатляващо видео на билото на Педра да Гавеа в Рио де Жанейро - една от най-високите планини в света, която се слива с океана и пейзаж на града. На този впечатляващ фон джудистката, станала световно известна на тепиха в Париж, Лондон, Токио, Гуадалахара, Торонто и дори Челябинск, засне тренировка за поредицата на adidas #foreverornever, отдавайки почит на знаковите места в Града на Бога. 
Първият й клип вече събра повече от 11 милиона гледания за 2 седмици в YouTube, Facebook и Instagram.

Погледи - съвместна фотографска изложба на четирима млади автори



Цветан Узунов, Иво Маджаров, Георги Михайлов и Чавдар Калдиев са се насочили към пейзажа – пространството, което е около нас и ни обгръща с магичната си красота, тайнственост и простор. Пейзажът най-общо може да се определи като интегрална характеристика на определена част от земната повърхност, включваща цяла палитра от асоциации и културни стойности.
Целта на авторите е за момент да ни изкарат от рамката на забързаното ежедневие и сивота  в дъждовните есени дни и да ви помогнат да изградите своя фантастична приказка с помощта на уловените от тях картини.

Новата сграда на ДКЦ „Св. Панталеймон” отвори врати в центъра на Плевен




Д-р Елиза Георгиева, д-р Йордан Георгиев, доц. Венци Росманов и д-р Пламен Ненов,
след водосвета и освещаването на сградата, тържествено прерязаха лентата, под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър Плевен.
Д-р Методи Янков, член на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, подчерта, че новият център ще има важен принос към повишаване качеството на доболничното медицинско обслужване в Плевен.
Сред гостите, уважили събитието бяха областният управител на Плевен Ралица Добрева, народният представител Владислав Ников, проф. Любомир Стойков и др, които се насладиха на изпълненията на гранддамата на българската музика Силвия Кацарова и на чаровната Симона Иванова от Свищов, финалист в Детска Евровизия 2015 г. 
ДКЦ „Св. Панталеймон” е с обща площ 1900 кв. м. Сградата е пет етажна, като на четири от тях има по осем лекарски кабинета и една манипулационна, а на петия етаж е разположено елегантно кафе с голяма тераса.Центърът покрива почти всички медицински специалности и има сключен договор с НЗОК. Оборудван е с модерна клинична лаборатория, последно поколение рентген, ехограф и физиотерапия, урологичен, ендокринологичен, алергологичен, хематологичен и офталмологичен кабинет - с модерна апаратура за очни операции. 
Лекарите на ДКЦ „Св. Панталеймон” са с отличен професионален опит и квалификация общопрактикуващи и специалисти в различни области, които ще предлагат качествена извънболнична медицинска помощ.
Интериорът на медицинското заведение е решен в сиво-бежава гама, като са избегнати класическите болнични цветове, бяло, синьо и др., с цел да се създадат топлина и уют за посетителите. 
Това е четвъртата медицинска сграда, която семейство Георгиеви създават за последните осем години. За този период лечебните заведения с името „Свети Панталеймон” се утвърдиха  като пример за това, че здравеопазването в България може да бъде на високо ниво и показаха нагледно какво представлява качественият модел на медицинско обслужване.





Стартира Национален конкурс „Изрази всяко свое Аз с Rowenta Volum’24”



Rowenta и топ коафьорът на звездите Георги Петков търсят новите момичета на марката в България
В рамките на Националния конкурс „Изрази всяко свое Аз с Rowenta Volum’24”, Rowenta дава възможност на притежателките на иновативната преса за обем Rowenta Volum’24 да развихрят фантазията си и да покажат своите идеи за красиви обемни прически, постигнати у дома с помощта на уреда.
„ Очаквам с нетърпение да видя креативните предложения на участничките в конкурса и Вярвам, че идеите в електронната книга, която създадохме съвместно с Rowenta, ще им послужат като истинско вдъхновение, за да разкрият своето любимо Аз!“ споделя младият коафьор - Георги Петков, създал над 36 000 прически.
4 участнички в конкурса ще бъдат преобразени от „глава до пети“ от звездния екип на кампанията – коафьорът на звездите Георги Петков, стилистът Антония Йорданова, гримьорът Слав Анастасов и модните партньори на марката - United Colors of Benetton, Sisley и Motivi. Победителките ще станат новите „Момичета на Rowenta” и ще участват в професионална фотосесия, заснета от един от най-добрите фотографи в България.
За да участва в конкурса всяка дама трябва да предложи атрактивна и интересна обемна прическа, оформена с помощта на Rowenta Volum’24 и да изпрати снимки от типа „преди” и „след” преобразяването си на e-mail адрес: rowenta.bulgaria@gmail.com или като лично съобщение в официалната Фейсбук страница на Rowenta Bulgaria до 6 декември 2015 г.
Участничките в предизвикателството могат да почерпят вдъхновение и от първата в България онлайн книга, посветена на превъплъщенията на модерната жена, която може да бъде изтеглена от: http://www.volum24club.rowenta.bg/index.php?r=code/site/ebook

Новата есенно-зимна колекция Climaheat на adidas ще ви накара да забравите за студа


Тя съчетава иновативнa Climaheat технология и материали в облекло и спортни обувки, които помагат на спортистите да забравят за студа и да поддържат добро представяне и
през зимните месеци, дори при минусови температури.

Германската компания е разработила нови облекла, така че да изолират трениращите по-добре от ниските температури и стихиите на времето през студените месеци. Наред с изолационните си свойства, дрехите и обувките на adidas задържат топлината на тялото, като в същото време контролират хидратацията.
Сред новите облекла в колекцията на Climaheat може да намерите жилетки и блузи с качулки за мъже и жени, устойчиви на температура, вятър и дъжд, подплатени якета, и разбира се отличените с множество награди обувки от серията BOOST. Независимо дали сте бегач на открито или тренирате при екстремни условия, целта е да можете да практикувате любимия си спорт, без да се замисляте за времето навън.
Иновациите в новите Climaheat включват:
• Леките и кухи влъкнести материали, вдъхновени от естествените пера, които осигуряват топлина, като в същото време са комфортни и свободни. Кухите влакна са бързосъхнещи, което особено предимство в зимни условия.
• За задържане на топлината, дизайнерите на adidas са създали уникална топлоизолация, която елиминира студа. Изолиращата конструкция споява пластовете от влакна, осигурява и  задържа топлината.
• Гамата е оптимизирана за регулация на температурата и влажността, като предпазва от изпотяване. Издръжливостта на стихиите на времето е гарантирана благодарение на дишащата, но водоустойчива технология на тъканите Pertex Endurance и Pertex Quantum GL.
• Гамата от якета предлага максимална лекота и ненадминото до момента ниво на топлоизолация чрез уплътнителен материал с над 90% висококачествен гъши пух.
• Уникална конструкция от прилепващи материи около врата, пръстите на ръцете и всички сгъвки, оплътнява напълно тялото, като възпрепятства проникването на студен въздух, а подплатените качулки с полар, затоплят допълнително и оптимизират температурата на тялото.
• Заради условията на ниска видимост при лошо време, дрехите имат и светлоотразителни знаци за повече безопасност на спортуващите.

Проф. Николай Петров проведе среща с проф. Куирино Пиацеволи, президент на World SIVA



XIX национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение с международно участие, организиран от Дружество на анестезиолозите в България се проведе в Несебър края на м. октомври.
По време на форума, на който присъстваха президентите на сръбската и румънската анестезиологични асоциации – Радмило Янкович и Дорел Сандеск, както и представители от Македония, среща проведоха президентът на Световната асоциация по интравенозна анесзия (World SIVA) проф. Куирино Пиацеволи и вицепрезидентът на World SIVA и президент на ДАБ, генерал-майор член-коренспондент професор Николай Петров.

KIDDO отвори врати в София Ринг Мол



Графа и Михаела Филева зарадваха стотиците гости - бременни жени, млади майки и
техните деца с едно невероятно парти.Популярни личности като Бориса Тютюнджиева, Деси Зидарова, Весела Тотева със съпруга си Елин Топузаков и много други, бяха сред първите, които разгледаха KIDDO.
Над 15 ексклузивни бебешки марки, които досега не са присъствали на родния пазар, се предлагат на обща площ от 1.500 кв.м. Освен с невероятните артикули KIDDO се отличава и с изключително атрактивните цени.
Уникалното на веригата магазини, ключов доставчик на повечето бебешки бутици и магазини в цяла Гърция, които почти нямат конкуренция е, че продуктите идват отфабриките по цял свят и стигат директно до потребителите. Гръцката компания е създадена именно заради новите потребности на детското поколение и е предназначена за родителите с по-високи изисквания. В портфолиото и присъстват марките: GRACO, BRIGHT STARTS, INGENUITY, 4MOMS, SAUTHON, BECOOL, NURSE, NUVITA, BEBEPHARM, WALLABOO, OIOI, CLOUDB , OBALL, TAGGIES, BABY EINSTEIN, DISNEY BABY.
В последната година  KIDDO получи признание като бранд №1 в бебешката индустрия, а магазините стават все по-популярни в цяла Европа.
Високите показатели за качество и естетика, както и европейските стандарти за безопасност на продуктите, помогнаха на компанията да се превърне в успешен партньор и собственик на магазини в редица държави като Испания, Италия, Великобритания, Холандия, Дубай, Абу Даби, Австралия, Тайван, Русия , Чехия, Румъния, Кипър, Малта, Сърбия, България и Македония.
Присъстващите бъдещи и млади майки  участваха в невероятна томбола, която раздаде награди на обща стойност 5000 лв.