Translate

петък, 14 ноември 2014 г.

Една от важните теми в обучението на хората със захарен диабет е храненето

Защото диабетът вече се предопределя не като социално значимо заболявяне, а като пандемична опасност. До 2035 г. в света той ще засегне близо 600 млн. души. България не прави
изключение от тази тенденция. Тревожното у нас е, че сред децата заболяването е нарастнало от 6 на 9 на 100 хил. деца и се диагностицира при тях вече диабет тип 2. Сред причините са най-вече затлъстяването, намалената физическа активност, хроничният стрес, нездравословното  хранене и др.
Доц. Даниела Попова, Началник Клиника по метаболитно-ендкринни заболявания и диететика, сподели:
-повече от 1/2 оит хрантелната енергия за деня трябва да е от сложните въглехидрати, които не покачват кръвната захар;
-1/4 трябва да се пада на месото, млечните произведения, яйцата и рибата;
-с приема на допълнителни хранителни мазнини трябва много да се внимава-те не бива да се добавят допълнително към приемата от нас храна;
-в готовите соленки, бисквити, сандвичи и др. се съдържат големи количества ненаситени мазнини и опасни трансмазнини;
-сутрешната закуска е изключително важно хранене за деня и тя не бива да се пропуска в никакъв случай. 
С други думи в неправлното и непълно хранене не бива да  преобладават тестени и мазни храни, за сметка на пълнозърнести изделия, плодове, зеленчуци и млечни продукти, защото близо 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени с подходяща диета и здравословен начин на живот.

В над 70% от случаите здравословният начин на живот би могъл да предпази или отложи появата на диабет тип 2



Тази година кампанията, във връзка със Световният ден на диабета - 14 ноември, е под надслова „Здравословното хранене започва със закуската”. Целта е да насочи общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на захарен диабет.

Данните от световни проучвания показват, че умерена редукция на теглото (2-5%) води до подобряване контрола на диабета, свързано с намаляването на кръвната захар. Освен това над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот, посочи доц. Даниела Попова, водещ специалист в областта на ендокринологията и диететиката, на събитие, организирано от АстраЗенека. Доц Попова представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване риска от диабет тип 2 и избягване на усложненията при диабетно болните. По думите и да се отхвърлят въглехидратите в менюто е стара и отживяла времето си теория. Тя  акцентира върху закуската, която често пропускаме, като най-важна част от храненето за деня.
Според  нея 20-25% от цялата ни хранителна енергия за деня трябва да бъде именно от закуската ни. Не бива да се пропускат и двете междинни закуски преди обяд и в ранния следобед, които трябва да включват плод, сок или малък сандвич.
По повод 14 ноември,  АстраЗенека организира и информационна кампания в 30 ДКЦ-та в  7 града  – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, в рамките на която хората могат да си направят тест за риска от развитие на диабет тип 2 и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене. Ще се извърши и скриннг на база попълване на формуляр за оценка на риска от диабет тип 2. За целта ще се ползва въпросникът на Финландската диабетна асоциация, признат и утвърден от световната професионална общност на диабетолозите като универсален инструмент за оценка,въз основа на точни, ясно разписани критерии.
По данни на Международната диабетна федерация с диагноза „захарен диабет“ в момента са над 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.  В България пък диабетно болните са над 577000.
Лечението на захарния диабет тип 2 е една от най-динамично развиващите се области – от изобретяването на първия човешки инсулин през 1978 г., през терапиите за еднократно седмично приложение до най-новите подходи - с близък до физиологията на човека механизми на действие. Само за последното десетилетие в тази област са налице три иновативни терапии.
„В резултат на конструктивния диалог и активно сътрудничество между институциите, Българското дружество по ендокринология, индустрията и медиите, болните от диабет у нас имат достъп до съвременни и иновативни терапии“, коментира Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.
-------
AstraZeneca е сред водещите научно-изследователски фармацевтични компании в света с нови и високоефективни лекарствени средства в седем големи терапевтични области – онкология, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и белодробни заболявания, диабет, интензивно лечение и анестезия. AstraZeneca оперира на над 100 пазара и нейните медикаменти се използват от милиони пациенти в целия свят.

Лекари и пациенти настояват за национален диабетен регистър



В Народното събрание (НС) се проведе дебат на тема „Обединени срещу диабета“ под патронажа на 43-тото НС. Организатор на форума бе Националната асоциация на децата и младите хора с диабет по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета – 14-ти ноември. Участие в него взеха представители на здравните институции, медицински специалисти, съсловни и пациентски организации.
Националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева съобщи, че болните от захарен диабет в България са 575 000 души. В преддиабетно състояние са 220 000 души, а около 170 000 са недиагностицираните случаи на заболяването. От 2005 г. до сега честотата на диабета у нас нараства от 8,4% до 9,6% през м. г.
Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 50% от пациентите с диабет не познават стойностите за добър контрол на заболяването, а 40% от тях не са посещавали специалист през последната година, добави тя.
Според Европейския диабетен индекс България се нарежда на последното 30-то място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването. В тази връзка препоръките към България са за цялостна реформа в здравеопазването, подобряване на профилактиката, създаване на диабетен регистър и подобряване на консумацията на здравословна храна.
По думите на проф. Захариева годишните разходи за лечение на диабета в България са около 350 млн. лв. Според нея тези разходи могат да се намалят, ако заработи диабетен регистър. Опитът на други държави сочи, че с въвеждането на подобен регистър, разходите им намаляват с около 25%.
Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова отбеляза, че пускането на диабетния регистър ще бъде сред приоритетите на организацията й през 2015 г. Освен това тя ще настоява за създаването на национална програма за диабета и план за действие за профилактика.
. Според Котова в България има нужда да се провеждат информационни кампании и програми за обучение за заболяването. Необходими са също така регламентирани специализирани „диабетни екипи“ от общопрактикуващ лекар, ендокринолог, медицинска сестра, диетолог, психолог. Според Котова трябва да се осъществява превенция на диабет тип 2 сред децата и младите хора със затлъстяване, както и да се подобри достъпа до лечение при пълнолетие.
Доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ каза, че в края на миналата година е сформирана работна група за създаване на национален регистър за диабет. Към днешна дата в Медицински университет – София съществува работещ прототип на регистъра, който е захранен с голяма база данни за болните от диабет. Финансиране за поддържането му обаче не е осигурено, тъй като Министерството на здравеопазването настоява за регистъра да отговаря Националния център по обществено здраве и анализи. Поради липсата на единодушие по въпроса, сега се разчита на финансиране от Норвежкия финансов механизъм.
По време на дебата бе представен манифест с настояване институциите да изпълнят исканията на пациентската организация. На 14.11 2014 г. той ще бъде внесен в НС




Пациентски организации ще отбележат Световния ден за борба с диабета със символичен акт в над 20 града на България



Събитието се организира от Национална пациентска организация, Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”, Асоциация „Диабет тип 2”, Асоциация „За инсулиновите помпи” и Българска Асоциация Диабет.

Диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще проведат специална акция на съпричастност към страдащите от това заболяване. Те щеформират голям син кръг – символът на борбата с диабета, на централни места в над 20 града в страната.
Инициативата ще постави акцентът върху мащаба на заболяването, необходимостта от ранна профилактика и превенция, представяне на социалната значимост и проблемите пред диабетиците както в България, така и в световен мащаб. С подобен род практики Световният ден за борба с диабета (14 ноември) се отбелязва всяка година в различни държави по света.
Събитието ще се проведе в рамките на един час в следните градове и места:
София – до фонтана пред Президентството
Асеновград – до фонтана пред хотел „Асеновец”
Благоевград – пред Общината
Бургас– пред Общината
Варна– пред УМБАЛ „Св. Марина”
Велико Търново – Стамболовия мост
Видин – пред Общината
Враца –Природозащитен център „Натура“
Казанлък – в двора на Природо- математическата гимназия
Ловеч – пред Общината
Пловдив– Историко-философски факултет
Пазарджик – пред Общината
Перник– пред Младежки дом
Русе – пред Часовника
Хасково – в двора на Природо- математическата гимназия
Шумен пред Драматичен театър „Васил Друмев“
Хасково в двора на Природо-  математическата гимназия
Русе – пред Часовника
Ямбол
пред МОЛ-а.
Акции ще има още в Добрич и Кюстендил

ОТВОРЕНО ПИСМО от председателя на Българския Червен кръст Маг. фарм. Христо Григоров



На 11 ноември 2014 г. около 19 часа съпругата ми, проф. д-р Елисавета Наумова, бе нападната и насилствено извадена от собствения й автомобил пред дома ни. Вандалският акт се случва в момента, когато, връщайки се от работа, съпругата ми се е опитала да прибере колата в гаража. Автомобилът й бе откраднат.
Психическата травма и физическите контузии ще отшумят с времето. Но крещящите въпроси, които отдавна терзаят хората и възникват след всеки подобен инцидент, остават и ние като общество трябва и сме длъжни да си отговорим: 
1.     Кое кара тези млади хора да бъдат толкова арогантни, така безумно агресивни – липсата на работа, сериозните проблеми с битовото им оцеляване, невъзможността за реализация или чувството за ненаказуемост?
2.       Да убиваш, да режеш пенсионери с резачка, за да вземеш пенсиите им, да сваляш хората от колите, като заплашваш техния живот – не е демокрацията, която искахме да изградим. Не е и държавата на справедливостта, на реда, на сигурността и спокойствието, за която мечтаехме. Защо?
3.     Някои политически дейци с възторг отбелязаха 25 години от началото на демократизацията в България, но никой от тях не направи сериозен анализ в каква посока се развиваше България през тези 25 години – дали в посока на растеж и градивност или в посока на разрушаване – и в икономически и в духовен план, на потъпкване на изконни човешки морални и културни ценности и т.н. Какво се случва?
4.     Над 2,5 милиона българи напуснаха България през последните години, което е близо 1/3 от населението на страната ни. Социологическите проучвания продължават да бълват неприятната статистика за големия процент на завършващите /включително лекари/, които виждат изход в Терминал 2 и искат да напуснат  България. В момента младите хора са по-малко от възрастните и вече не е останала нито една област, в която децата до 15 години да са повече от пенсионерите над 65 години. И големият въпрос е „ЗАЩО”?
Ако ние не си отговорим максимално бързо на всички тези въпроси, управляващите, без значение кои са, скоро няма да има кого да управляват.
Може би още не е съвсем късно?!

Александровска болница-един от центровете на кампанията-„Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”


Клиниката по Кожни и венерически болести на Александровска болница ще бъде отново един от центровете, където ще се провежда кампанията от 17 до 20 ноември.
В УМБАЛ „Александровска”, желаещите да бъдат консултирани, могат да го направят безплатно от 8.00 до 13.00 часа, в кабинет №122, на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, само след предварително записване на тел. 02/9230 511. При необходимост, също без заплащане, пациентите ще бъдат алергологично тестувани. Поради необходимост от технологично време за отчитане на пробите, тестуване ще се извършва само на 17 и 18.11. Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията.

VI-та Национална Кампания -„Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”

Тя е част от паневропейската инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология. Неин организатор е Българското дерматологично дружество. Тази година фокусът отново е поставен върху професионалните алергични кожни заболявания.
Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на Александровска болница и координатор на кампанията, определи кожните алергии като „болестите на цивилизацията”, причините за които са глобализацията, климатичните промени, новите технологии, появата на нови храни, лекарства и екзотични диети.
По данни на Българското дерматологично дружество кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна нетрудоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени (бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др.), строителни работници, контактьори с метали (стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози) и други.  Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите.
„Най-честият причинител на кожни алергии е никела (в 8 до 20% от случаите), който се съдържа в монетите, следван от кобалта (съдържа се в паричните банкноти) и на трето място са парфюмните алергени, като елементи във всичко, което е ароматизирано, отбеляза
доц. Казанджиева. Никелът широко се използва и в мобилни телефон и лаптопи. Изследвания сочат, че в 35% от лаптопите има вложен никел. Американската асоциация за контактен дерматит определи бензофенона за алерген №1 на 2014 г. Той е мощен фотопротектор, който се среща широко в козметичната промишленост, абсорбира силно UV лъчи и също се съдържа в стъклата и платовете с фотозащитно действие”,  допълни тя.  
Доц. Румяна  Янкова от Клиника по дерматология и венерология и Сектор по алергология при УМБАЛ  "Св. Георги" в Пловдив каза, че трудно може да се посочи професия, която не е свързана с контакт с алергени. Т
---------
Шестата кампания „Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” ще се проведе от 17 до 20 ноември в няколко града от страната и цели да популяризира проблема и да провокира дискусии, относно диагностиката, лечението и профилактиката на кожните алергични заболявания.
В първите два дни навсякъде ще се извършва тестуването, но само след записан час. 
За София-ВМА-02/9226207,02/9225430; Токуда Болница -02/4034933
Университетска кожна клиника Пловдив-032/602268
Университетска кожна клиника Ст.Загора- 042/698109
Университетска кожна клиника Плевен-064/886696
АСИМП Русе-0888594144 
 

Дългоочакваната драма „Тиранин“ започна от 13-ти ноември по FOX от 21:00 часа.


Десетте епизода на поредицата, които ще се излъчват всяка събота, разказват историята на едно обикновено на пръв поглед американско семейство. Главният герой Басам Ал-Фаийд (в ролята Адам Райнър) е най-младият син на диктатора на Абудин. В САЩ той е известен като Бари, има успешна кариера на лекар и живее щастливо с красивата си съпруга и двете си деца. След 20 години в САЩ, Бари се завръща в Абудин за сватбата на племенника си с цялото си семейство. В ролята на съпругата на Бари, Моли, е Дженифър Финигън, позната на българските зрители от „Понеделник сутрин“ по FOX Life, както и от сериала „Дързост и красота“.
В екипа на продуцентите е носителят на награда „Еми“ и „Златен глобус“ Хауард Гордан. Хауард е известен на критиците с иновативно мислене и способността му да комбинира интелект, спираща дъха сюжетни линии и актуални геополитически събития.
Според рейтинговата система на сайта imdb, сериалът е оценен с 8.0 от 10.




Дете с екстремно тежка 125-градусова сколиоза беше успешно оперирано от ортопедите в Токуда



11-годишно момиче с много тежко гръбначно изкривяване бе оперирано успешно от ортопедите на МБАЛ „Токуда болница”. Детето постъпва за сложната операция с гръбнак, извит на 125 градуса, което е тежко животозастрашаващо състояние. Специалистите предприемат високорискова и сложна хирургия, след като става ясно, че сколиозата на момичето вече не може да бъде обект на корекция с физикални средства, гимнастика и корсетолечение.
„В най-тежките случаи и при неглижиране на проблема деформацията на гръбначния стълб води до притискане на важни органи и пречи на тяхното правилно функциониране. Поради опасността да се засегне гръбначният мозък оперативното лечение на сколиоза при децата е изключително рисково”, казва д-р Васил Яблански, началник на отделението по Ортопедия и травматология в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Уникален за България апарат за невромониторинг, дарен от Международното общество за изследване на сколиозата (Scoliosis Research Society), свежда до минимум рисковете от засягане на гръбначния мозък. За седем години над 60 деца с тежка форма на сколиоза са оперирани успешно от екипа на д-р Яблански в Токуда болница.
Сега малката пациентка e изписана със значително коригирана стойка и се проследява активно от ортопедите и физиотерапевтите на японската болница.

-------

Сколиозата е тежко заболяване, при което прешлените, които изграждат гръбначния стълб, се изкривяват и предизвикват деформацията му. Най-често се диагностицира в детска възраст, но ако не се лекува навреме, може да доведе до сериозно ограничаване на двигателните възможности на детето и дори до инвалидизация. В най-тежките случаи изкривяването притиска важни органи като сърце, бели дробове и др., което пречи на тяхното правилно функциониране.

LG пуска обновената версия на ANDROID 5.0 през четвъртото тримесечие на 2014 г



Световно известният G3 ще е първия смартфон наLG, който ще получи най-новите смарт функции на Lollipop OS


Тази най-нова версия на Android OS предлага много подобрения включително нов дизайн с допълнителна дълбочина, сенки и анимации. Уведомленията са подобрени с нов изглед и цветова схема и ще бъдат налични на новия заключен екран.Ще бъде предложена и нова функция за сигурност, която подсилва свързаността между устройствата и дава на
потребителите възможност да отключват смартфоните си, когато са физически близо до предварително регистрирано Bluetooth устройство като например LG G Watch или G Watch R. Lollipop въвежда също и софтуера Android Runtime (ART), за да подобри производителността.
“LG е напълно ангажирана да предостави на потребителите най-доброто мобилно преживяване и за нас е първи приоритет да предоставим Android Lollipop на G3 потребителите възможно най-бързо,” каза д-р Джонг-сеок Парк, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company.“Новитефункции и подобрения в Android 5.0 ще въплътят изцяло ново потребителско преживяване в LG G3 и ще го направят още по-добър.”
Допълнителни подробности, свързани с LG устройствата, които ще внедрят обновената  версия на Lollipop ще бъдат обявени в близко бъдеще.

България бе домакин на 11-та Световна среща на организациите на хора с болест на Бехтерев


В конференцията участваха представители на 19 държави- членове на „Международната федерация на хората с болест на Бехтерев“ (Анкилозиращ спондилит). А именно
Китай, Германия, Дания, Австрия, Норвегия, Австралия, Канада, Холандия, Италия, Португалия, Унгария, Белгия, Англия, Ирландия, Русия, Швейцария, Чехия, Турция и България.
По време на форума се обсъждаха възможностите за подобряване качеството на живот на болните от Бехтерев – както от страна на държавата, така и от страна на обществото като цяло. Пациентите очертаха няколко основни предизвикателства – недостатъчният брой ревматолози, нуждата от увеличаване дните за физическа рехабилитация, подобряване достъпът до биологична терапия, намаляване административните пречки за проследяване на развитието на заболяването.
На събитието бе представена и съвместната инициатива между Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев и Фондация “Искам бебе” за установяване на репродуктивни проблеми, които възникват вследствие на последиците от болестта на Бехтерев.
Късните последици от заболяването са свързани със значителна икономическа загуба за обществото (високо директна и индиректна цена). За хората с болест на Бехтерев цялостното качество на живот, свързано със здравето, е влошено и смъртността е повишена. Тежките отражения от заболяването, както за болните, така и за обществото, изискват точни и сигурни тестове, измерващи последствията от развитието на болестта. 
--------

Болестта на Бехтерев е хронично автоимунно ревматично заболяване, което причинява изключителни болки в гръбнака, води до постоянна умора и възпаления по цялото тяло, като засяга различни органи. С течение на времето се стига до инвалидизация и срастване на прешлените на гръбначния стълб.
Заболяването засяга около 0.6% до 1.0% от населението на Земята. Броят на болните от болестта на Бехтерев е повече от 600 000 в Европа и 350 000 в САЩ.
По неофициални данни на Министерство на здравеопазването в България броят на хората с болестта е приблизително 30 000 души. Болест на Бехтерев е все още недостатъчно позната в България, поради което към това най-често се подхожда с неразбиране и страх. Така хората с болестта на Бехтерев са  в  голяма степен изолирани от обществото.










Philips 7909: Достъпен за всички с Philips Ultra HD TV и Android™



Новия Smart LED телевизор Philips 7909 има изключително тънка рамка с изрязани с диамант
краища и е добър избор за тези, който търсят Ultra HD качество, комбиниран с операционната система Android™, но не разполагат с голям бюджет. Уникалната функцията Ambilight от Philips, допринася за усещането, че гледането на телевизия е невероятно преживяване. Благодарение на нея, екранът става много по-широк като разпръсква разноцветни светлини от двете страни на телевизора. Наситените цветове варират спрямо картината на екрана и постоянно се видоизменят, за да пресъздадат максимално излъчваната среда и във вашия дом.
Смарт моделът впечатлява със софтуерни решения като Wi-Fi Miracast™ функция, която дава възможност за споделяне на екрана на смартфона или таблета с телевизионното устройство. Лесно и бързо за навигиране, може да се разглежда съдържание от телефона за секунди и да се споделя със семейството и приятелите. От Philips са помислили как да минимализират и неудобството от сериозното окабеляване в дома и множеството абонаментни планове чрез Multiroom TV, което позволява споделянето на екрана с други телевизионни приемници, посредством Wi-Fi мрежа.
В ерата на дигиталната комуникация, няма как да не обърнем внимание и на достъпа до социални мрежи и облачни услуги. Моделът предлага възможност за лесна връзка с Youtube, Skype, Dropbox, посредством приложението Cloud explorer, Cloud TV и други приложения. Дистанционното управление с клавиатура пък позволява още по-лесно писане и сърфиране.
Philips 7109 има 600 Hz PMR за безупречни движещи се изображения, а чрез Pixel Precise HD Engine гарантира висок контраст, благодарение на по-дълбоките черни тонове и по-светлото бяло. С пасивната 3D технология моделът осигурява висококачествено 3D съдържание и позволява конвертирането на всяко 2D съдържание в живо и безупречно 3D.

Philips 8109: Изключително тънък Full HD телевизор, работещ с Android



Когато се заемат със създаването на нов телевизор, експертите от  Philips обмислят всеки аспект от технологията до дизайна. Моделът Philips 8109 впечатлява с изключителния си Razor Slim
дизайн и разполага с най-тънкия, остър и изтънчен ръб от моделите на марката. Концепцията Edge foot създава въздушен и реещ се ефект. Дизайнът на новите крачета, които плавно излизат от ръба, са проектирани да създават допълнително пространство под телевизора, където обикновено е мястото на традиционната стойка, като така предлагат по-завладяващо зрителско изживяване.
С четиристрания Ambilight, екранът става много по-голям като проектира особено широко сияние около четирите страни на телевизора, а той сякаш се рее във въздуха. Цветовете, наситеността и вълнението се преместват отвъд екрана и влизат в пространството, като допринасят за по-възхитително, емоционално и завладяващо зрителско изживяване. Марката Philips надгради своето признато и получило множество награди наследство и извиси качеството на картината с висока разделителна способност до изцяло ново ниво. Philips Perfect Pixel HD представя несравнимо качество, oт по-богати и наситени цветове до по-дълбоки черни тонове и по-ярки бели. Моделът има 800Hz PMR за съвършени плавно движещи се изображения и двоен тунер, който позволява гледането или записа на повече от една програма.
Интуитивното дистанционно управление на Philips 8109 има всички обичайни предимства, но телевизора може да се управлява и чрез движения или гласови команди. За тези функции е налична вградена камера, която остава дискретно скрита в долната част на рамката, така че да не нарушава линиите на панела и се отваря с едно натискане на дистанционното управление.
С операционната система Android телевизорите Philips разширяват света на приложенията, предоставени до момента от портала Philips Smart TV. Потребителите могат да избират приложения за Android от каталозите на Google Play™, съвместими със съществуващите Smart TV услуги. По този начин програмите помагат при избора на съдържание от типа видео по поръчка, стрийминг на музика, catch-up TV, както и при работа с електронен програмен гид (EPG).

Philips 9809: Ултратънък 4K Ultra HD LED телевизор, работещ с Android



Технологичният шедьовър на Philips предлага всичко, за което може да се мечтае, когато става
въпрос за телевизор. Този 65-инчов модел пренася зрителското преживяване в друго измерение, предоставяйки фин и реалистичен образ, чрез четири пъти по-високата разделителна способност в сравнение с обикновен Full HD телевизор. Благодарение на 4-страния Ambilight, екранът става много по-широк като разпръсква разноцветни светлини от четирите страни на телевизора. Наситените цветове варират спрямо картината на екрана и постоянно се видоизменят, за да пресъздадат максимално излъчваната среда и в дома.
TP Vision надгради качествената картина и изведe високата разделителна способност до изцяло ново ниво. Алгоритмите за обработка на картината на система Perfect Pixel Ultra HD конвертират всеки входящ образ в 4K Ultra HD разделителна способносτ и така, независимо дали се възпроизвежда видео онлайн или съдържание, заснето с UHD, зрителите се наслаждават на съвършената рязкост, движение, яснота, цвят и контраст.
Micro Dimming Premium създава по-дълбоки черни тонове и по-ярки бели, благодарение на интелигентния алгоритъм, който анализира картината зона по зона и регулира LED светлината. Резултатът е невероятен контраст, рязкост и поразително качество на картината. Нищо не може да се сравни с притока на адреналин по време на игра, скоростни спортни събития или екшън филми на Ultra HD телевизор.
С Philips 9809 светът се намира на една ръка разстояние. Чрез него, асортиментът от приложения и игри, налични в магазина Google Play™ е на разположение за всеки потребител, а двойният тунер позволява гледането или записа на повече от една програма. Комуникацията с телевизора никога не е била по-лесна или по-забавна. Напълно интуитивното дистанционно управление при модела Philips 9809 има всички обичайни предимства, но това не е всичко. Чрез вградена камера моделът може да се управлява чрез движения или гласови команди.
От Philips са включили безжичен събуфър с ултрабаси и 50W мощност, за да внесат повече дълбочина в преживяването. Той е безжичен и достатъчно тънък, за да бъде поставен дискретно под дивана или до стената.
Philips 9809 е телевизор, който изглежда толкова добре, колкото и се представя.

ZAFAYAH И BASSCATZ с нов експериментален електронен проект



Един от най-успешните български реге артисти, който вече се радва на популярност и признание на европейската сцена Zafayah, влиза в колаборация с Basscatz, а крайният резултат е парчето „Real Life”, което комбинира най-доброто от специфичните им стилове – реге,
електроника и дъб-степ.
Zafayah вече има няколко хита в дискографията си, сред които „Условие №1” заедно с Мария Илиева и „The Great Forgetting” с немската реге супер-звезда Jahcoustix, а името му стои зад топ лейбъла Roots Rocket. В новото парче „Real Life” Zafayah демонстрира малко по-необичаен стил от повечето си проекти, а именно нежно изпяти соул вокали, вдъхновени от дълбокия и музикален инструментал, който Basscatz са подготвили.
Самите Basscatz пък вече са се доказали с парчетата си „Thriller” и „Moving Forward” с Рут Колева, както и лейбъла си за електронна музика Platform Music, който има осезаемо световно присъствие. Песента „Real Life” ще бъде включена в  предстоящия албум на Basscatz догодина, а Мартин (Basscatz) коментира: „Това със сигурност е продукцията, с която до момента сме най-горди - всичко е завършено и като музика и като видео, пълно е с емоция и чувства.”, а Zafayah добавя: “Real Life е най-различният проект, в който съм участвал, но същевременно в него съм и най-много себе си".
Интернет премиерата на „Real Life” е планирана за следващата седмица като режисьор на видеото е Йордан Стоянов, работил по продукции на артисти като So Called Crew, Dafai и Жлъч, а клипът всъщност е мини филм със заплетен сюжет, в който участват всеобщият любимец Китодар Тодоров, Башар Рахал, Ралица Паскалева от „Столичани в повече” и Антон Григоров от „Sex, лъжи & TV”.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL отвежда зрителите отвъд МАГИЯТА



National Geographic Channel потапя зрителите в света на магията с поредицата „Отвъд Магията”, която стартира на 12 ноември от 20:55 часа. Телевизионната продукция се състои от седем
едночасови епизода, които ще се излъчват всяка сряда.
Водещият, илюзионистът Дръмънд Мъни-Кутс (Ди Ем Си),впечатлява зрителите с въздействащи трикове по улиците на Лондон, Барселона, Мексико Сити и Сингапур. 
Ди Ем Си е вдъхновен от най-известните илюзионисти за всички времена - Худини, прославен със сензационните си бягства, Карл Зенер, известен с работата си върху екстрасензорните възприятия и огъващия лъжици медиум Ури Гелър. Ди Ем Си усвоява невероятните им номера, като добавя източен мистицизъм, бойни изкуства и азиатска магия.
В поредицата зрителите ще видят как Ди Ем Сисе среща с прочутия китайски фокусник Лу Ченв Сингапур, където научава как азиатската магия се опитва да свърже мечтите с реалността. В Лондон, Ди Ем Си изпълнява отблизо шокиращи магически трикове, а по средновековните улици на Барселона се изявява като любител на модерното изкуство, създавайки произведение със сценична илюзия.
Поредицата „Отвъд магията” е продуцирана от Windfall Films в сътрудничество с So Shoot Me TV за National Geographic Channels International (NGCI) с изпълнителни продуценти Карло Масарела (Windfall Films) и Марк Лесли (So Shoot Me TV). Хамиш Микура от NGCI е изпълнителен вицепрезидент и началник отдел Международно съдържание.