вторник, 10 декември 2013 г.

Бирата удължава живота, а кафето го съкращава?Изследване на израелски учени върху дрожди, които имали важни генетични сходства с човешката ДНК, показва интересни резултати
Изборът между кафе или бира се отразява не само на настроението, но може да повлияе и върху част от ДНК, свързана с процесите на стареене и рака. 
Авторите на ново проучване са установили, че бирата може да удължи живота, а кафето - да го съкрати, съобщава агенция Ю Пи Ай. 
Изследователите от университета на Тел Авив са открили, че кофеинът скъсява теломерите, а алкохолът ги удължава. 
Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. 
Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. 
Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания. 
Предишно проучване е показало, че колкото по-дълги са теломерите, толкова по-голяма е продължителността на живота. 
За целите на настоящото изследване специалистите са тествали влиянието на различни стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят важни генетични сходства с човека. 
Учените са изследвали клетките им в условия, при които се отделят вредните свободни радикали. Оказало се, че повечето стресови фактори, сред които температура, промяна на киселинността и различни лекарства и химикали, не оказват ефект върху дължината на теломерите. 
Ниска концентрация на кофеин обаче, равняваща се на тази в чаша еспресо, скъсила теломерите, докато излагането на дрождите на действието на разтвор на етанол довело до удължаване на хромозомните окончания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар