Translate

петък, 23 ноември 2012 г.

Всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън



Бърбънът е американската напитка. През 1964г. по времето на президента Джонсън американският конгрес обявява бърбъна за националното питие на Америка. законът изисква той да бъде произведен в САЩ, да съдържа минимум 51% царевична смес, да се дестилира на по-малко от 160 градуса (80% AVB), да отлежи минимум две години в нови овъглени дъбови бъчви и да не съдържа добавки (освен вода, за да намали градуса, когато е нужно).
Веднъж попитали Буукър Ноу - внук на Джим Бийм, баща на Фред и главен специалист по дестилация, защо все още използва същата вековната семейна рецепта и традиционното продължително отлежаване вместо съвременните бързи технологии за производство на алкохол. Той отговорил: "Защото така се прави истинският и хубав бърбън."
Наследството, което е оставила фамилията Бийм на производството на бърбън е значително. Поради тази причина през 2007 година месец септември е определен като „Национален месец на bourbon heritage”. Този месец е специален за всички фамилии дестилатори и е израз на почит към тяхното потекло, производство и национална история. Фред Ноу смята, че това е израз към историята на Кентъки и нейното влияние върху САЩ.
Jim Beam е най-продаваният бърбън в света и в България – с около 55-58% дял продажби. Този факт, разбира се, не е бил известен на Джейкъб Бийм, който през 1795г. с продажбата на първото си буре поставя началото на успешния семеен бизнес. Всеки един от членовете на Бийм фамилията работи с много страст и отдаденост към марката и това е причината днес Jim Beam да е много повече от Кентъки бърбън.
Великолепният вкус на Jim Beam се дължи на факта, че и сега той се произвежда от същите висококачествени естествени съставки, със същите усърдни грижи и прецизно отлежаване, използвани от фамилията Бийм още през 1795 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар