Translate

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Еднократно повишаване заплатите на държавните служители

за да поемат плащането на личните си осигурителни вноски от началото на 2013-а година. Това е и срокът, в който ще се криминализира укриването на осигурителни вноски, и ще се намали санкцията при забавеното им плащане.
Да се увеличават не само най-ниските пенсии, а всички пенсии с еднакъв процент според възможностите на бюджета, от 1-ви януари догодина.
Около тази идея се обединиха правителството, бизнесът и синдикатите на първото за тази година заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 Синдикатите настояват за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсията още от сега. В момента тя е 1,1, а от 2017 година трябва да стане 1,2, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Увеличаването на тежестта на годината стаж във формулата да стане факт още от сега за всички пенсии и всички хора, които получават пенсия, а не само за тези от 2017-а", отсече синдикалният лидер.
Социалните партньори са договорили изработване на мерки за затягане на контрола при отпускането на инвалидни пенсии и преминаване на плащанията с характер на социални помощи от НОИ към Агенцията за социално подпомагане.
Държавата подкрепя предложението на бизнеса за намаляване на санкционните лихви върху забавени осигурителни плащания. Така санкцията ще е равна на основния лихвен процент плюс десет процента от дължимото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар