Translate

неделя, 12 февруари 2012 г.

След приключването на проекта "Спри и се прегледай" едва тогава НЗОК ще поеме финансирането на профилактиката на рака на маточната шийка


Във връзка с профилактиката на рака на маточната шийка здравният министър д-р Стефан Константинов съобщи, че към момента няма смисъл тази дейност да се финансира от НЗОК, тъй като МЗ е осигурило 20 милиона лева европейски средства по програмата "Спри и се прегледай" за профилактиката на рака на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво, която ще стартира още през тази година.
Здравният министър каза: "Разбрали сме се с НЗОК. Парите ние сме ги намерили и са по евросредства, така че предпочитам да изразходваме евросредствата и след това да мислим за пари на данъкоплатеца или на здравноосигурените". Но д-р Константинов пропусна да съобщи кога най-после ще заработи програмата "Спри и се прегледай", камо ли кога ще приключи, при положение че се мотае вече близо четвърта година от МЗ  и то при осигурено външно финансиране..
В момента по тази национална програма "Спри и се прегледай" има обществена поръчка. Координаторите на програмата ще пращат писма на застрашените къде да се явят за изследванията. Д-р

---
Проектът "Спри и се прегледай" стартира по времето на министър Евгений Желев на 21 май 2009 г. Тогава той съобщи, че действителният скрининг ще започне през август или септември, но от края на юли застъпи кабинетът Борисов. През януари 2010 г. д-р Божидар Нанев отговори на депутатско питане, че действителният скрининг ще стартира през есента. Тогава стана ясно, че по проекта са изхарчени 68 000 лв., но не стана ясно за какво. Депутатката Нигяр Джафер имаше депутатско питане и към следващите здравни министри в правителството на ГЕРБ. От отговорите им стана ясно, че веднъж срокът е удължен от октомври 2010 г. до юли 2011 г., а след това - до октомври 2013 г. Междувременно министър Константинов заяви, че бил получил в наследство на практика неизпълним проект, който трябвало да се пренаписва. Преди година пък от думите му стана ясно, че парите ще се използват не за скрининг, а "да изградим инфраструктура, която да ни послужи като основа за реализацията на национална програма за профилактика не само на рака на маточната шийка, но и на други видове рак". Сега очакванията са скринингът да стартира през есента на тази година и да обхване 250 000 жени. По проекта са отпуснати 19,5 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар