Translate

понеделник, 13 февруари 2012 г.

4 правила за превенция на контузии

Най-важното е свързано с навеждането, което е много вредно за двигателните ни способности. Трябва да приклякаме, ако се налага да вземем нещо от земята например. Кръстосването на краката също е много вредно. Този навик е направо убийствен за кръста, защото така се усукват тазът и гръбнакът. Много жени страдат от това, без дори да си дават сметка, че причината е толкова проста.
При ставане от леглото трябва да се спазва определен алгоритъм. Изправяме се странично, пускаме краката край леглото и след това си помагаме с ръцете. По време на сън се отпуска мускулатурата на гърба и едно по-рязко движение може да доведе до неприятни последствия.
Като се качваме в колата пък, трябва първо да сядаме настрани и след това да вкарваме двата крака заедно. Така се намалява рискът от травми в тазобедрената става.
При жените най-често се получавали травми в лумбалната част на гръбначния стълб.Болките са свързани с постоянното кръстосване на краката и работата на компютър.
Мониторът трябва да е на нивото на очите, защото в противен случай се натоварва вратът. Неправилната позиция води до промяна на цялостната биомеханика на тялото, а това е причина за сериозни травми.
Има бум и на гръбначните изкривявания при децата, предизвикани от тежки раници, неправилно седене на чиновете и най-вече тотално обездвижване.

Теодор Вълков, физиотерапевт в Националния център по културизъм


Няма коментари:

Публикуване на коментар