Translate

събота, 17 декември 2011 г.

VIVACOM дари 51 714.15 лв. на деца в неравностойно положение


Дарителски чек на стойност 51 714.15 лв. връчи в понеделник главният изпълнителен директор на VIVACOM Бернар Москени на председателя на управителния съвет на фондация "Надежда за малките" Магдалена Стефанова. Сумата беше събирана в продължение на два месеца в рамките на операция "Жълти стотинки", организирана от телекома за втора поредна година. В продължение на два месеца хиляди хора дариха рестото си за подпомагането на "Малка къща" в кв. Княжево, която предоставя алтернатива за временно отглеждане, индивидуална грижа и внимание на изоставени бебета и малки деца.

Яйцата са пълни с ГМО

тъй като кокошките носачки се хранят с генномодифицирани фуражи.Фуражите се произвеждат у нас, но соевият субстрат (който е генномодифициран) е вносен. От 6 закупени фуража само на един пишеше, че съдържа ГМО соя. Крайният потребител в магазина, където отиват яйцата, трябва да знае, че са били снесени от кокошки, изхранвани със същия този ГМО фураж.
Соята, която се дава на животните, за да се увеличи броят на снесените яйца, не може да има само положителен ефект и вероятно има странични ефекти. 
ГМО в яйцата може да предизвика алергични реакции и да има токсични ефекти.

Министерството на земеделието и храните предупреди, че генномодифицирани фуражи се внасят от трети страни през Румъния и се продават свободно в България.

Според ОПЛ неосигурените у нас са 1.6 милиона души


Официалните данни са противоречиви към момента. Според финансовия министър те са над 1.9 млн. души, според НАП - 900 000, а бюджетът на здравната каса е направен при разчет 1.1 млн. души без редовни вноски.
В тази връзка от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е проведена анкета сред 94 лични лекари от София, София-област, Пазарджик, Враца, Кърджали, Смолян, Разград, Варна и Велико Търново.
От РЗОК ежемесечно им изпращат данни от НАП за броя на хората без осигуровки в техните листи. При анкетираните джипита са се оказали записани 212 246 души, или 3% от броя на българските граждани. Броят на здравнонеосигурените лица в тези практики е 46 355, или 22% от всички. "Ако ползваме получените данни от тази извадка, може да се очаква, че броят на здравно неосигурените лица в страната е около 1 620 000", обобщават от сдружението.
Оттам настояват финансовите разчети и обемът дейности, които се заплащат от здравната каса, да бъдат въз основа на 5 744 000 здравноосигурени лица, а не на 6 273 929, както е в момента.
Личните лекари също така искат НАП да представя публично точна информация за броя на неосигурените.

Половината от сиренето и млечните продукти у нас се правят от сухо и кондензирано мляко


Причината е, че за производителите е много скъпо да обикалят по селата и да изкупуват по 50-100 литра прясно мляко от дребните стопанства, съобщава investor.bg. Доставката на сухото мляко е доста по-лесна и излиза по-евтино. В същото време страната ни изпълнява едва половината от млечната си квота, която е близо 1 милион тона краве мляко годишно. Мандрите в страната изкупуват и преработват едва 50-60% от тези количества, твърдят представители на млечния бранш.
Независимо от какво мляко е направено сиренето, кашкавалът или другите млечни продукти - сурово, сухо или кондензирано, това трябва да е упоменато на етикета, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Оттам непрекъснато правят проверки за етикетирането и съдържанието на млечните продукти. Периодично се правят и лабораторни анализи на различни продукти.

До 2013 г. всеки българин с интернет

а училищата, здравните и лечебните заведения да бъдат свързани със скорост не по-ниска от 10 Mb/s. 
Това предвижда стратегията за развитие на широколентов достъп в страната, качена за обществено обсъждане на сайта на транспортното министерство. В момента нивото на разпространение на широколентов интернет в България е 15.4% и бележи ръст от 2.4%. Така близо един милион домакинства имат достъп до бърз интернет. В същото време средното равнище за ЕС е 26.6%, като лидер е Дания с 45.5%. България планира да постигне сегашното средно ниво за ЕС през 2013 г.
Страната ни е сред лидерите по разпространение на интернет в големите градове. 73% от получавания интернет е със скорост между 2 и 10 Mb/s. В момента около 80% от селата и осем града у нас пък нямат достъп до интернет. В документа се предвижда да се инвестират 40 млн. лв. за бърз интернет в 800 села.

Енергийните напитки ще бъдат забранени за продажба на лица до 18 г.


на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения, реши правителството. Няма да се предлагат още на спортни и обществени прояви за ученици. Забранява се и рекламата на енергийните напитки, ако е насочена към деца и младежи. 
Контролът за продажбата ще бъде същият, както за цигарите и алкохола, и ще се извършва от регионалните здравни инспекции. 

Под енергийни напитки в МЗ разбират безалкохолни с високо съдържание на кофеин (над 150 mg/l), със стимулиращ ефект и съдържащи поне една от съставките таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба) и др. Така забраната за продажба на деца ще засегне само продукти като "Ред бул", "Шарк", "Питбул", "Монстър" и т.н., но няма да важи за кафето, черния чай, "Пепси" и  "Кока-кола".

МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата започват изграждане на електронна база данни на медицинските изделия


Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.Тя ще струва 149 хил. лв. и ще се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение на пациентите, както и да се ограничат възможностите за спекулация с цените на тези продукти.Регистърът трябва да бъде готов до края на октомври 2012 г.В него ще се съдържа информация за всички медицинските изделия,които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, Министерството на труда и социалната политика, болниците. Това са импланти, продукти заанестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др.
Към момента техният брой е 137 хиляди. Стойностите, до които изделията ще се плащат с обществени средства, ще се определят по различен начин в зависимост от институцията, която ги финансира.
Сега едни и същи изделия се продават на различни цени, тъй като няма база данни, която да показва какви са стойностите им.

Министерският съвет одобри Методики за остойностяване и заплащане на медицинската помощ


по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), съобщи пресслужбата на кабинета. Те са съобразени с последните с изменения и допълнения на Наредба 40/2004 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.
Методиките за остойностяване и заплащане на дейностите в извънболничната медицинска помощ, в болничната медицинска помощ и в извънболничната дентална помощ са сходни с тези, приети с ПМС 304/2010 за приемане на обемите, цените и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55,ал. 2, т. 2 от ЗЗО.
Съдържанието им е съобразено с измененията в нормативната уредба, както и с действащите за 2012 г. разпоредби относно разработването и приемането им.
Методиките за остойностяване залагат механизъм за изчисления на обемите и цените на медицинските и денталните дейности в зависимост отчетените и заплатени дейности от предходните години, изчисления на реимбурсните цени на база прогнозни обеми
в зависимост от спецификата на дейностите: първична, специализирана, медико-диагностична, болнична и дентална.
Методиките за заплащане определят реда, начина и сроковете на заплащане на договорената и извършена от изпълнителите на медицинска и дентална помощ.

Правителството предлага промени в Закона за здравето

с тях от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, съобщиха от пресслужбата на МС.
По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата.
Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детските ясли и градини, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето.
Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социалнозначими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови и белодробни, се посочва в съобщението. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества.
Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на
репродуктивната система.
Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 на сто по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, ракът е предотвратим повече от 40 процента, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността.
При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт, пише в съобщението.
Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК), те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детскиболести. Причината е, че няма достатъчно детски експертни комисии.
С промяната ще се облекчи редът за освидетелстване на децата.
Промените предвиждат глобите за пушене на закрито и за собствениците на заведения, които го позволяват, да скочат. Така например пушач, който не спазва забраната, ще бъде глобяван от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Сега тези глоби са от 50 до 300 лв. Едноличните търговци, които си позволяват да нарушават закона, вече ще подлежат на имуществената санкция е от 1000 до 1500 лв.
При повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Сега гло­бите за тях са от 300 до 1500 лв.
Предстои решението на МС да се гласува в парламента.

За 11 месеца едва 1.5% от хората са ползвали услугата избор на екип


Съобщиха от МЗ след проведени проверки на РЗИ във всичките 28 областни градове. 
310  болници са обслужили 25 хиляди души от общо 1,6 милиона, като малко над 17 хиляди са  избрали екип, а 7000 са прибегнали до избор на лекар.
Най-много са се възползвали от услугата  софиянци-13 000. Другите области с най-голям поток на посещаемост са университетските центрове като Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. В тези области са съсредоточени най-много области, както и най-добрите и иновативни методи за диагностика и лечение.
В по-голямата част от България пациентите обаче не са прибегнали до избор на медицински екип.
В над 240 лечебни заведения никой не се е възползвал от услугата. Около 13%от ражданията са с избран екип или лекар. Статистиката посочва, че родилките най-често се възползват от услугата. В столичните болници 30 % от бъдещите майки са заявили, че искат да ползват услугата.
Най-често избор на екип има при онкологичните, гинекологичните и урологичните , сърдечносъдовите операции, очните и ортопедичните интервенции.
В Университетската болница по ендокринология в София „Акад. Иван Пенчев" почти 80 процента от пациентите са избрали медицински екип или лекар.

Пациентите дават от джоба си около 40% за своето лечение


В момента  тези 40% са  за медикаменти, скъпи консумативи, плащания под масата, принуда за избор на екип. Частните плащания не бива да бъдат повече от 25%, както е в другите страни на ЕС.
Проф. Генчо Начев, управител на болница "Св. Екатерина", пред в. "Стандарт":


На всеки 4-5 лекари и зъболекари, които практикуват медицина, се пада по един служител в администрацията


Общата численост на администрацията, ангажирана със системата на здравеопазване, е над 6300 души. Най-голям брой чиновници са заети в регионалните здравни инспекции (РЗИ), съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Съгласно устройствения правилник в тях работят на щат 3005 души, а средномесечният числен състав на НЗОК е 2152 души. В МЗ работят 281 души, а други 202 в Националния център по обществено здраве и анализи. Освен тях здравна администрация работи и в МО, МВР, МТСП и общините, но за тях липсва точна информация, коментират от ЦЗПЗ. Няма точни данни и за броя лекари, които практикуват в България. Според Регистъра на БЛС членовете на съюза са 31 546, но от тях между 5000 и 6000 не практикуват професията, защото са в пенсия или работят в администрацията. Зъболекарите в страната са около 5 хил. Така излиза, че на всеки 4-5 лекари и зъболекари, които практикуват медицина, се пада по един служител в администрацията. Ако разширим базата данни и прибавим към групата на чиновниците заетите в новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните, чиито числен състав е 2798 щатни бройки, заетите в доброволните здравно-осигурителни фондове и заетите в администрацията на самите лечебни заведения ще стигнем до шокиращия извод, че тези, които администрират и регулират медицинските дейности, са почти толкова, колкото тези, които пряко ги извършват, е изводът на експертите от ЦЗПЗ. Коментарът им е, че "всичко това не само струва много пари. Огромната администрация е тромава администрация. Тя създава и предпоставки за корупция".

В-к "Дума"

Българският пазар е пълен с генно-модифицирани фуражи

За това алармираха от сдружение "За Земята" и от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.  Тези дни специално изследване, поръчано от еколозите, установило значително количество на модифицирани организми в животинските хранителни смески.

В смесените пет вида български фуражи, съдържащи соев шрот, се установило над 5% наличие на ГМО - Roundup Ready Soya 40-3-2. 
Данните според природозащитниците показват, че в поне един от фуражите генноизменената соя е над 0.9%, при което  стоката задължително трябва да е етикирана със съобщение към клиентите за наличието на ГМО, но и в петте фуража обаче етикетът не съдържал информация за ГМО.

В Русе бе открит медицински център „Репродуктивно Здраве Д-р Щерев"


АГ болница „Д-р Щерев” разширява своето „репродуктивно семейство” с разкриването на Медицински център „Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе”. Това е първото разширяване на дейността на болницата с директно присъствие в регион извън София.
 Клиниката в Русе ще работи в тясно партньорство с АГ болница „Л-р Щерев" и MЦ „Репродуктивно здраве" заедно с екипа от специалисти по асистира-на репродукция. Екипът на медицинския център „Репродуктивно здраве Л-р Щерев - Русе" е съставен от подготвени и висококвалифицирани специалисти в лицето на д-р Александър Кунев, д-р Теодора Константинова, д-р Милен Керемедчиев, д-р Даниела Арабаджиева, д-р Красимир Първанов и биолог Ралица Петкова. Тяхната квалификация и авторитет ще се съчетае с прилагане на местно ниво на дългогодишния опит на специалистите, въведените иновативни техники и доказаните високи стандарти за добра медицинска практика в АГ болница „Л-р Шерев".
Повече информация за МЦ „Репродуктивно Здраве Л-р Щерев -Русе" и предлаганите в клиниката медицински грижи можете да откриете на официалната интернет страница - www.invitrorusse. com
В деня на официалното откриване на медицинския център стартираха дни на безплатните прегледи от 14 до 16 декември. В рамките на инициативата  се проведоха прегледи и консултации на жени и двойки с репродуктивни проблемиот доц. Атанас Щерев, д-р Таня Тимева и ембриолог д-р Таня Милачич. А жените с гинекологични оплаквания и проблеми  се подложиха на преглед с ултразвукова диагностика и снемане на онкоцитонамазка Thin Prep.
Медицински център „Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе” стартира нова инициатива и през януари 2012 г. ще предложи на своите пациенти дни на безплатните спермограми, гинекологични и терапевтични прегледи с предварително записване при следния график:
Безплатни гинекологични прегледи ще има на 7 и 14 януари 2012 г., като 5 от тях ще са при д-р Кинев, а останалите 5 при д-р Константинова. Безплатните пет спермограми ще са на 13 и 20 януари 2012 г. Безплатните консултации с терапевт са всеки понеделник, сряда, четвъртък и петък по 2 консултации.

Парламентът отхвърли предложението парите от глоби, които се налагат за отсъствие от работа, да отиват за лечение на деца

Предложението, парите да се превеждат на всеки три месеца във Фонда за лечение на деца, бе направено от името на Парламентарната група на Синята Коалиция и представено от зам.председателя й д-р Ваньо Шарков. Имаше партийна задача от г-жа Фидосова депутатите от ГЕРБ да гласуват „въздържал се". Подобно гласуване е абсолютно безсмислено, защото парите от глобите се връщат обратно в бюджета в края на годината, коментира пред Mediapool д-р Шарков.
От изчисленията, които сините са направили, става ясно, че на всеки три месеца за лечение на деца могат да отиват около 35 000 – 40 000 лв.
Срещу предложението гласуваха 10 депутати, 64 се въздържаха и 57 бяха „за”.

С по-малко от 295 лева живее всеки пети българин


Евростат измери 295 лв. линия на бедността у нас
Близо 8% са работещите бедни, над 43% от домакинствата се лишават от месо

Близо 2.556 млн. българи (над 33%) през 2009 г. са имали затруднения при погасяване на заеми и плащане на текущите разходи за ток, вода и отопление. Над 4.7 млн. българи не са можели са си позволят една седмица почивка извън дома. Над 4,9 млн. българи (65% от населението) не могат да посрещнат неочаквани финансови разходи - неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Близо 3.3 млн. души (над 43%) не могат да си позволят месо, пиле или риба два поредни ден. Около 883 630 души нямат автоматична пералня машина, 169 хил. нямат цветен телевизор, 234 084 души не са притежавали никакъв телефон, а 1/3 от населението твърди, че ограничава отоплението на жилището си поради недостиг на средства. Данните са за 2009 г. от най-новото проучване на Евростат и са разпространени от Националния статистически институт.
Според последните данни на Евростат прагът на бедността у нас към 2009 г. е 295 лв. средномесечно на лице. През периода 2005-2009 г. размерът на линията на бедност в абсолютно изражение нараства повече от 2 пъти (от 135 лв. през 2005 г. на 295 лв. през 2009 г.). Така че под прага на бедност преди 2 години са живели 1564.8 хил. души - 20.7% от населението в страната.

Ако се извади приносът на пенсии, добавки и социални помощи обаче, бедните се увеличават до 41% от населението. Така страната ни се нарежда сред държавите с най-висок процент бедно население заедно с Латвия (21.3%), Румъния (21.1%), Гърция (20.1%), Литва (20.2%) и Испания (20.7%). Образованието също е сред решаващите фактори за бедност, припомнят специалистите. Данните сочат, че 2/3 от работещите с начално и по-ниско образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 26%. Разликата между дела на работещите бедни с висше образование и работещите бедни без образование е значителна - близо 30 пъти (2.2% срещу 61.5%).
През 2009 г. най-висок размер на линията на бедност има град София - 437 лева, с равнище на бедност 15.9%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Разград - 184 лева, където равнището на бедност е 19.8%.Област Благоевград има най-нисък относителен дял на бедните - 10.2% при размер на линията на бедност 282 лв., а с най-висок е област Видин - 29.3% при размер на линията на бедност 246 лв. Освен столицата още седем области имат по-висок размер на линия на бедност от средната за страната - Пловдив, Русе, Варна, Бургас, София-област, Перник. В същото време ниското равнище на бедност за областите Кюстендил, Благоевград и Смолян се дължи предимно на социалните трансфери.
Процентът на бедните у нас рязко се е увеличил 2006 г. (22%) в сравнение с 2005 г. (18.4%), след което започва да намалява и през 2009 г. е 20.7. Най-застрашени от бедност са хората, които не участват в пазара на труда, коментират специалистите. Става въпрос за безработни, пенсионери и други неработещите по различни причини. Но през последните години все по-често се говори за работещите бедни - хора, които работят и имат доход над прага на бедност, но са от бедни домакинства. Работещите на пълно работно време бедни през 2005 г. са били 4.6%, но през 2009 г. са станали 6.4%. А процентът на работещите на непълно работно време бедни се е увеличил над 2 пъти за тази период - от 14.7 на 30.3.
Оценките на бедността в зависимост от размера на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни  домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Най-силно влияние за намаляване на риска от бедност оказват социалните трансфери (пенсии, обезщетения, социални и семейни помощи и добавки). За периода 2005 - 2009 г. равнището на бедност (след социалните трансфери) проявява известна тенденция на колебание, се посочва в проучването. Пенсиите си остават съществен елемент за намаляване риска от бедност. Данните показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 3- до 6-процентни пункта през годините на изследвания период. Съответно при изключването на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност рязко нараства с около 20-процентни пункта за разглежданите години. Тази ситуация показва, че един от основните инструменти на държавата за редуциране на бедността е размерът на пенсиите, включващи се в разполагаемия доход на значителна част от българските домакинства. 2009 г. почти половината от населението (49.2%), или 3718.7 хил. лица, се нуждаят от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност.

Къде са най-бедни жените и мъжете
Най-малко бедни мъже има в Смолянско - 8.5%, а най-малко бедни жени - в Благоевградско - 10.4%. Над 1/3 от жените във Видинско са бедни, а най-много бедни мъже има в Сливенска област - 27.8%. Област Видин се характеризира и с най-голямата разлика в равнището на бедност между мъжете и жените - 8.8-процентни пункта. В областите Добрич, Ловеч, Шумен, Разград и Сливен бедните мъже са повече от бедните жени.

Глоба и за работник хванат да работи без договор

Глоба и за работещите без сключен трудов договор, а не само за работодателите, предвиждат промени в Кодекса на труда, гласувани от НС на второ четене. 

Санкцията за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност. Парите ще се превеждат във фондовете на ДОО и НЗОК.
В момента наказанието за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.
Идеята бе съвместна на синдикатите, бизнеса и правителството с цел да се дисциплинират и наетите.
Работодател вече няма да може да уволнява подчинен заради това, че е изпълнил условията за пенсиониране. 
-----
Новата система за заплащане в администрацията се отлага с 6 месеца . Тя предвижда отпадане на добавката за прослужено време и възнагражденията на чиновниците да се оформят от основна заплата и постоянни и плаващи бонуси.
Всяко ведомство ще може да използва до 70% от фонда си за заплати за основните месечни възнаграждения и постоянни бонуси, а останалите ще се харчат за допълнителните стимули.
Според експертите на финансовия министър Симеон Дянков това няма да доведе до намаляване на чиновническите заплати.
Най-високото възнаграждение от заплата и бонуси ще е 3500 лв. Сега максималната основна заплата е 1860 лв. Освен това шефовете ще могат да дават до 100% върху заплатата като постоянен бонус с цел задържане на особено ценни служители. Сега с двойни заплати са само отговарящите за еврофондовете служители.

Робот лекува рак без да уврежда органите

Робот лекува рак, като инжектира, с помощта на миниатюрна пипета,по-тънка от човешки косъм, медикаменти само в туморните клетки, без да уврежда органите. До момента са правени експерименти само с мишки, но изобретението ще бъде приложимо и за човешкия организъм.
Изобретението е на доц. Костадин Костадинов от Института по механика на БАН и зам. секретар на академията.
Освен да лекува, умната машина може и да оплажда ин витро като вкарва  в яйцеклетката сперматозоиди, които подбира с най-добри показатели, за една минута .
За разработката БАН е инвестирала 500 000 лв., а заявката за патент е подадена преди две години.

Парламентът прие на второ четене бюджетът на НЗОК за догодина


Бюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери за 2,633 млрд. лв.

 
2 млн. лв. в бюджета на НЗОК догодина ще бъдат заделени за ваксиниране срещу рак на маточната шийка на 12-годишни момичета. Предложението на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов бе прието с консенсус от всички парламентарни групи при второто четене на бюджета на НЗОК в пленарна зала.
Парите ще влязат в НЗОК като трансфер от МЗ и ще са за сметка на част от предвидените средства за здравнонеосигурени родилки, които вместо 5,4 млн. лв. ще са 3,4 млн.
Най-вероятно сумата няма да покрие изцяло ваксините и НЗОК ще плаща 50% от им, но българският парламент дължи това на децата, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС.
Средствата за лечение на редки заболявания да не могат да надхвърлят 39 млн. лева, гласува мнозинството в парламента.
Според опозицията от БСП и ДПС разписването на такъв таван е противоконституционно и дискриминационно. Сините настояха сумата да е 10% от здравноосигурителните плащания за лекарства за домашно лечение и медицински изделия, което не бе прието.
В бюджета на НЗОК е записано, че планираните приходи за догодина са 2,633 млрд. лв. (приходите от здравни вноски са 1.673 млрд. лв., а трансферите за здравно осигуряване са 941,1 млн. лв.), от които 1,673 милиарда лева ще са от здравноосигурителни вноски.
2,2 млрд. лв. ще отидат и здравноосигурителни плащания. 169 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, като в това число са и близо 60 милиона лева за профилактика, а за СИМП – 171 млн. лева. За медико-диагностични дейности ще се изразходват 71.5 млн. лева. Това ще даде възможност за осъществяването на медицинска помощ в не по-малък обем и качество от тази година. Също така ще гарантира функционирането на дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари, което значително улеснява непрекъснатия достъп до медицинска помощ.
В частта на болничната помощ е предвидено увеличаване на разходите спрямо 2011 г., поради прехвърляне финансирането на определени медицински дейности от МЗ към НЗОК, и средствата предвидени за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ възлизат на 1,168 милиарда лева. Необходимите средства за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания са 40 млн. лв., а по 57 млн. лв. са предвидени а пациенти на хемодиализа и за химиотерапия на злокачествени заболявания, в болничната помощ.
Въпреки критиките на опозицията мнозинството прие и 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК за догодина да бъдат трансферирани към МЗ.
БСП, СДС и ДПС се противопоставиха на този текст с мотива, че в бюджета не е записано за какви дейности ще бъдат дадени тези средства. От опозицията изразиха опасения, че с пари от здравните осигуровки на българите може да се плащат процедури, които не са покрити от НЗОК т. е. ще се използват за неосигурителни плащания.
Средствата за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са увеличени с около 104 милиона лева в сравнение с миналата година и са в размер на 495 милиона лева.
6 милиона лева повече ще получат по лекарите по дентална медицина за допълнителна профилактика. Парите за тях през 2012 г. ще са 101,394 милиона лева.
Резервът на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи е 261 478 000 лв.

--------------
Населението на България по статистика е 7.4 млн. души, но реално внасящите здравноосигурителни вноски през последните години са около 6.3 млн. души, или здравно неосигурените лица са около 1.1 млн. души.

Фокусът на работата в Балинтовите групитова е какво се случва между лекар и пациент, когато са заедно


Визитка:
Д-р Веселка Христова, психиатър и отерапевт.
През 1979 г. завършва медицина в Медицинска академия, София и започва работа по разпределение като лекар ординатор в Психиатрична болница, гр. Бяла (1980-83). През 1983-84 г. работи в Градски психиатричен диспансер София като участъков психиатър и психиатър в спешно звено, а между 1985-89 г. като психиатър в ХІІ поликлиника, София. От 1990 г. до днес работи в Център за сътрудничество със СЗО за изследване и обучение в областта на психичното здраве (първо в структурата на Национален център за комплексно изследване на човека, а после към Национален център по обществено здраве) последователно като сътрудник, организатор на курсове, изследовател, главен експерт, завеждащ сектор. В периода 1992-94 г. е ИД директор на магистърска програма “Клинична социална работа” в Департамента по поведенчески науки на Нов български университет, а през 2000-2001 е член на комисията на същата програма в Български институт за отношения между хората, НБУ. От 2001 до 2004 г. дава консултации като психиатър в Медицински център “Лайф”, София, а от 2004 година е член на екипа на Център Динамика.
Участва в разработване на модули за следдипломно обучение на общопрактикуващи лекари по психиатрия, психология и психотерапия и модули за специалисти по психиатрия за работа в екипи и супервизия на ОПЛ.
-Д-р Христова от кога се занимавате с Балинтовите групи?
-Теоретично мога да кажа много отдавна, защото съм редактор на книгата, която излезе на български, а тя е „Лекарят, неговият пациент и болестта” на Майкъл Балинт, през 1997год.
Фокусът на работата в Балинтовите групи, това което отразява книгата е работата с 14 ОПЛ, това е и първата такава група. Движението и подхода са свързани с името на Балинт и почива на това, какво се случва между лекаря и пациента, когато са заедно т. е. свързани са именно с взаимоотношението лекар-пациент.
Това са чувствата, които се пораждат в техните умове и защо много често, макар да ни се иска това взаимоотношение винаги да е ок има много негативни емоции, които се проявяват не защото лекаря или пациента е лош, а защото се случва нещо в общуването, което е добре да разберем какво е.
Може би ключовото нещо е термина – the drug doctor или лекарството-лекар, което в същност Балинт изковава, и което ще рече, че ние като медици трябва и знаем всичко за лекарствата-в какви дози, как се изписват, приемат и т.н., но рядко мислим за това, че ние самите сме лекарство за нашите пациенти-в каква доза се предписваме, колко често, какви са страничните ефекти от това и т. н..
Книгата е посветена именно на това, след втората световна война-нещо, което е много подобно на това, което е в момента тук у нас. Лекарската професия и специално тази на ОПЛ не е тачена достатъчно. А и една голяма част от ОПЛ казват, че интересните и хубавите случаи не са при тях, а при специалистите от до и болничната помощ. Общо взето нова е нагласата, която бих казала, че е инсуфициентна, много елементарна и много некоректна, защото ОПЛ е този, който първи се среща с пациента. Но поставянето на диагнозата и определянето на терапията на лечение малко изсушава и изрязва емоционалната реакция. И не случайни в медицината са и тези шеги-виж в 5 стая-7 легло. Къде е човека-отсъства. Липсва емоционалната реакция, защото благодарение на емоциите живеем като човешки същества, а не сме просто торба пълна с кокали, сърца, бъбреци, бели дробове, които се носят по улиците.
-Да припомним откога съществува Българското Балинтово общество?
-То бе създадено миналата година през месец ноември от група лекари, социални работници, психолози и психотерапевти, всичките които са с предварителен опит в областта на човешкото общуване и терапията. Всъщност те бяха обучени да бъдат лидери на Балинтовите групи. Българското Балинтово общество цели въвеждането и системното прилагане на подхода развит от Балинт и превърнал се в основен елемент от професионалното изграждане на. общопрактикуващите лекари. Балинтовият подход позволява на лекарите да разберат и използват по-добре сложната динамика на връзката, която изграждат със своите пациенти.
-Общо колко са специалистите подготвени да водят тези групи?
-Те са 9 души, чието двегодишно обучение бе от наш колега-АГ специалист, сексолог, психотерапевт и аналитик д-р Вивиан Праматароф от Мюнхен, Германия.
В първата конференция на Балинт обществото у нас имаше и две демонстрационни Балинтови групи. Малката затворен група е в центъра на аудиторията, а останалите са просто fish pool (аквариум) т. е. те нямат думата, а само наблюдават процесът в малката група и когато той приключи вече започват коментарите и питанията. Изключително ценно е, защто се потапяш директно в преживяването.
-Каква е идеята на тези Балинтови групи, как се водят те, какво се обсъжда и в крайна сметка каква е целта-ефектът от тях?
-Оптималните граници на една група са от 8 до 12 ОПЛ. Обикновено групата се води от двама ко-лидери. Те си сменят местата в различните сесии. Обикновено единият е водещ, а другия следи цялостния процес, за да се хванат всички нюанси на това, което се случва в групата. Срещите са по-скоро на две седмици в рамките на час и половина до два часа. Всяка сесия е структурираната така, че по един лекар, представя своя случай, който с даден пациент създава определено проблем за самия него. Например нещо във взаимоотношенията с него ми създадат дискомфорт или впускам се за него да правя и невъзможното или пък само като го видя този човек и ми става лошо, настроението ми се разваля образно казано и т. н.
След като проблемът се съобщи в групата и се събере фактологичната информация относно този пациент лекарят-референт се оставя да почива т.е. той метафорично се оттегля, а групата започва да говори за този пациент като за свой. Обсъжда се какво се случва между лекаря и пациента било в кабинета, било при домашно посещение, но на емоционално ниво. Защото у нас се събуждат неща на база на предишен преживян опит. Става среща просто на две вселени, всяка с очакванията, с притесненията, с нуждите и грижите си. В резултат на това понякога е налице непонятна омая и любов, а понякога неприязън и нетърпимост. Всичко това са реакции, резултат от предишен преживелишен опит. Информацията, споделена в групата, е конфиденциална. Успехът на групата зависи от способността на участниците да споделят искрено, да зачитат и толерират различни мнения, да оказват подкрепа на референта, да не осъждат.
-С други думи те са добрият начин за предпазване от синдрома на изпепеляването (burnout)?
-Да, лекарите, има и други професии естествено, които изгарят в това общуване, защото са непрекъснато под стрес, защото непрекъснат се опитват да напаснат така нещата, че да са най-адекватни за своите пациенти. Но тук има и много други неща…и в един момент може да се стигне и до цинизъм и до усещане, че вече не могат да упражняват професията си.
-Как се решава все пак даден казус от Балинтовата група?
-Значи останалите от групата обсъждат случая като споделят какви фантазии имат от пациента, какво ги кара и как да се чувстват от тази история, как биха постъпили те, ако са на мястото на своя колега и въз основа на тези неща, които са много важни и съприживелични, какво анализираме за този пациент на база асоциациите. В крайна сметка, това което казва и Балинт е, че срещата в Балинтовата група помага много на лекаря да намести „мозайката в главата си” за този пациент, да разбере самият лекар, защо в конкретни моменти е отреагирал по даден начин, какво е предложил пациента и каква е реакцията на лекаря. Образно казано то е малко като танц пациентът предлага напр.да се танцува „ча-ча”, а лекаря казва не този танц няма да ни свърши работа ще танцуваме „туист”. И ако единия влиза с едната стъпка, а другия с другата има голямо разминаване. Метафорично се изразих, но вие ме разбирате за какво именно става въпрос. Всъщност така лекарят успява да разбере една огромна част от собствена си емоция и защо тя по този именно начин сработва с дадения конкретен пациент. Това идва от емоционалното разбиране. И не е важна само събирането на анамнезата, за която сме научени. Другото е да слушаме, но не само с ушите си, а с всичките си сетива. След това идва да разбираме, в резултат на това слушане, за какво става въпрос. И третото е да се използва това разбиране за адекватен отговор и поведение по отношение на този пациент. Така в крайна сметка лекарят излиза с по-различна перспектива от случая, за да се постигне тази минимална, но съществена промяна в него, за да може да посреща пациентът по по-различен, активен начин.
Балинтовата група създава възможността лекарите да са по-активни и по-спокойни за да споделят. Създава атмосфера, в която да се приемат, както Балинт казва всичките различия, като същевременно я има свободата да се каже нещо, без това да доведе до отритване, до наказание, без да се каже сега пък откъде накъде, как можа, защо така и т. н.. Всеки е склонен по-лесно да приеме своите грешки, ако види че останалите го разбират, подкрепят и могат да се идентифицират с него. Така участниците в групата неотклонно развиват и като групови членове и индивидуално по-добро разбиране за собствените си проблеми. Това води не само до развиването на нова способност у лекаря – то води до „ограничена, но съществена промяна в личността му”, както го назовава самия Балинт. Това е кохезия на групата, която позволява да се вадят както се вика и на-кирливите ризи, но не в тази комутация на кирливи ризи, а на нещата с които даден лекар не е съумял да се справи, защото може би е имал сляпо петно по-отношение на това конкретно нещо. И всъщност лекарите успяват да извадят една голяма част от себе си и през нея да разбират много по-добре своите пациенти.
-Не е ли малко позакъсняло въвеждането на тези групи у нас?
-Не бих казала, защото това не е единственият начин по който се работи, за това лекарите да научават за себе си, защото навлязоха много други терапевтични школи, които имат същата цел. Напротив много навременно е бих казала, защото няма такива ограничения по отношение на това, кога човек ще избере да влезе и да се учи по този начин, защото е огромно поле, което е неразработено. Много малко в университетите се обръща внимание на отношенческата, на емоционалната страна, на преживеличната страна. Липсва психологичното измерение в самото медицинско обучение. Учи се медицинска психология, учи се внимание, памет, интелект, едни суховати, теоретични неща, но не се учи психологична медицина макар, че от 2000 г. се създадоха нови програми за ОПЛ вкл. модула психиатрия, психология, психотерапия и в него се включиха много неща от тази сфера. И въпреки това са недостатъчни, защото ключовото на нашето обучение е, че липсва непосредственият опит и практиката.
Ако говорим за отношението и за начина по който се свързваш с човека това тръгва от университетската скамейка, минавайки през поредица от усложняващи се неща. Първото е сестринските или санитарските стажове така наречени навремето. Ти отиваш на стаж да видиш как да стоиш до леглото на пациента, как д му опънеш чаршафът, как да правиш инжекции и са изнесени нещата към болестта т. е. болестцентриран е начина по който се практикува, не само в България разбира се. Личностцентрираният подход, който е това, за което говорим-Балинтовият подход и основата е не болестта с анамнезата, с лечебния план, с диагнозата-сухо и без да се интересуваме от човека.
Аз не случайно използвах тази метафора за хората, че са една торба кокали, бели или черни дробове и т. н., които биват поставени на рентгена, на скенера, легло3 в стая 5 и окей. Не легло 3 в стая 5, а Петър, който е дошъл с паничска атака, но е влязал в болницата, защото е диагностициран като прединфарктно състояние, но се оказва от изследванията, че в действителност това е толкова тежка паническа атака, която е свързана с нещо от неговия живот със социума му, с взаимоотношенията му със семейството му, с работата му, с неговите психологични защитни механизми. Това са все дълбоки неща, които се отнасят до психологичната, емоционалната, отношенческата страна на нещата. Балинт въвежда психоанализата за общата практика. В хода на тази група лекарите започват да разбират много от тези неща, които са били дефицит в бучението им. И това е големия плюс на Балинтовите групи. Защото те не са теория. Те са непосредствена прагматика, но през конкретния случай, правиш връзки, тръгваш д ровиш, научаваш неща и казваш леле колко интересно е това.. Една от реакциите на един от 14 души, с които е работил Балинт е „Д-р Балинт колко съм страхотно благодарен за това, че ви срещнах, защото оттук нататък по-друг начин се свързвам със своите пациенти, но в тежки дни си казвам-по дяволите, защо ви срещнах!”. И това е много ключово и много искрено, защото лекарят, гледа по-друг начин, не като експерт, който казва това е пневмония, това е бъбречна недостатъчност, това е еди-какво си, на това ще дадем антибиотик, а се интересува от човека, носещ здравословният си проблем, което е много по-цялостно. Важно е да разбираш ситуацията. Ще ви дам пример когато разбираш кое кара даден пациент да се държи по този„луд” начин, да нахълтва в кабинета, докато вътре има човек и да крещи и да тропа по масата „искам, искам, искам”. Първоначалната реакция е нали „марш навън, на какво прилича това”. Но в следващия момент, ако се размислиш, защо не може да удържи този пациент, какво се случва с него и тръгнеш да разглеждаш назад нещата винаги стигаш до причината-дали е живял в семейство без баща или непрекъснато му крещяно. Но това са детайли от всяка една лична история. Всеки човек е уникален. Ще разбереш тази реакция в момента единствено, ако върнеш нещата назад и видиш целият този процес, в който той се е изградил и възпитал и е възприел начини на поведение към света, които обаче не са персонално насочени. Част от нещата от които изгарят лекарите е това, че приемат себеотносно това, което прави пациентът, той влиза и крещи и лекарят казва „откъде накъде ще ми крещиш, аз да не съм ти роднина, няма да ти позволя да ми крещиш по този начин”. Това е непрофесионално. Непрофесионално е, защото този лекар го възприема себеотносно. Това няма как да се научи в пет минути теория. Това е.
-Доколкото знам Балинтовит групи са задължителен елемент в самото медицинско обучение в някои страни.
-В Германия е така. Може би и в други страни, не като задължителен момент, но са част от обучението. Те са изключително ценни, защото преподават по-един много умел начин, чрез практиката и чрез общуването в групата неща, които не са част от корикулума. В Германия мисля, че обучението е 60 часа. Но това би могло и по други начини да се добави в обучението. Навсякъде се страда от този дефицит на психологичната медицина и като подготовка и като опит.
-В тази връзка директно ще ви попитам бихте ли участвали в работна група, инициираща среща със здравния министър за промени и включването на Балинтовите групи в задължителното обучение по медицина?
-Бих участвала, да. В момента водим с моя колега Балинтова група, която е почти две годишна. Им случай в Австралия, където групата е 30 годишна, това ще рече, че тя е отворена-влизат и излизат лекари, но има и една основно ядро. Минимумът за който говори Балинт е 3 години така, че Балинтовата група да успее да премине през етапи, които са важни за личностното и емоционално порастване на самия лекар. Балинтовата група не е терапия, не е група за собствен опит, а е повече супервизия, но това, което получава лекарят е до голяма степен и терапевтичен опит. Затова и самия Балинт ги нарича с едни смесени имена-курс, група, супервизия, семинар. Има и психодраматични, психоаналитични, фамилни Балинтови групи, в които се използват друг тип сетинги.
В Пловдив в момента колега води Балинтови групи, с бъдещи медици. Ако бучението започне от това ниво и ако постепенно навлязат в обучението и станат по-широко известни и популярни.. Според мен това е бъдещето, защото в момента сме в един стадий, в който не че като информация не го има, но по-никакъв начин не се стимулира този вид учене.
Преди пет години участвахме специалисти от център „Динамика” в един 9 месечен проект ”Емоционални и психични проблеми при сърдечно-съдови заболявния”, който беше пет компонентен-лекционна част, семинари в голяма група от 50 души лекари, малки групи в нея и Балинтова група, както с част от лекарите, така и с пациенти, които имаха проблеми. Една част от колегите в сегашната настояща Балинтова група, която водим са именно от там. Интересът го има. Но пак повтарям, че никак не се стимулира този тип учене. Ние сме правили купища предложения включително и до МЗ, след този успешен проект, но въпреки положителния отговор от рода на „колко е хубаво, ще помислим за него”, реален резултат до момента няма. Имаше желание, но мисля, че в МЗ няма хора, които да стимулират това. Ако няма условия, които да се предоставят на ОПЛ, така че те не само да имат желанието, но и да могат да си позволят обучението, което да бъде включено в тяхната квалификация или както се случва в други страни да влиза в хорариума им, или в самообучението и подготовката им като участие в тип семинар на Балинтова група и се намерят средства това да бъде вплетено в настоящата система, а не просто както сега се случва-плащат си, за да участват в Балинтовата група. За да има система, устойчивост трябва да се търсят варианти, трябва да има и подкрепа как това да се случва. За момента начинът по който се случва е с интереса на хората, които са вътре в групата. Те самите имат интерес да го разпространяват сред колегите и се надявам след време той значително да нараства.
-И аз искрено ви пожелавам това като завършек на нашия разговор.