сряда, 14 декември 2011 г.

Бургас бе отличен като най-зелен град за 2011 година


Бургас, Стара Загора, Хасково, Велинград, Лясковец и Павел баня са най-зелените градове в България за 2011 година. Градовете получиха призове „Зелена България" за реализирани инициативи, свързани с опазване на околната среда. Бургас бе отличен като най-зелен град с население над 200 000 души, заради 11-те километра велосипедни алеи, които бяха изградени в последните години, както и проектът на общината за предлагане на велосипеди под наем.
За последните 4 години в Бургас са засадени 2000 нови декоративни дървета и 3000 бр. храсти. Изградени са нови паркове и е подобрена поддръжката на старите. В тях се монтира енергоспестяващо осветление и икономична поливна система. В града са направени оградени площадки за разходка на кучета.
Гордост за Бургас е напълно обновената Морска градина. Благоустроени са парковете „Росенец” и Минерални бани. Там са направени барбекю зони, които се превърнаха в любимо място за отдих през лятото.
С помощта на Община Бургас бе спечелен и се изпълнява проектът „Живот за бургаските езера” на Българско дружество за защита на птиците.
Бургас е един от първите градове в България с приет общ устройствен план. Той предвижда не редуциране, а увеличаване на зелените пространства.
Призът бе връчен на кмета на града от бъдещия президент на страната Росен Плевнелиев.

вторник, 13 декември 2011 г.

Тази година у нас се навършват 20 години от въвеждането на ваксинация срещу хепатит

България е първата страна в Европа, която още през 1992 г. въвежда ваксинационна програма, което е голям успех за българското здравеопазване, коментира проф. проф. Константин Чернев, ръководител на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Александровска". В Англия все още няма програма за ваксинация срещу хепатит, а в Хърватия е въведена едва преди две години.
От края на 2001 г. у нас действа национална програма НЗОК за антивирусно лечение на хронични вирусни хепатити при пациенти над 18-години, отбеляза проф. Людмила Матеева от УМБАЛ "Св. ИВан Рилски". Лечението се покрива изцяло от здравната каса и се осъществява в общо 11 клиники по гастроентерология в страната, като седем от тях са в София.
Към ноември тази т.г. от хепатит у нас се лекуват 510 болни, посочи тя.
Хепатитът е хронично заболяване, което може да няма симптоми години наред, затова единственият начин човек да разбере, че е болен, е да се изследва, припомни председателят на Националната пациентска организация и на Националното сдружение
за борба с хепатита "Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев.
Целта е да се разработи национален антихепатитен план, който да включва информиране на заболяването, изследвания, качествена диагностика, достъп до
адекватна терапия и проследяване на болестта.
Д-р Хасърджиев допълни, че от две години в София има кабинет за безплатно и анонимно изследване за хепатит "B" и "С", който се намира в поликлиниката на ВМА, кабинет 201.
По инициатива на пациентската организация т.г. са се изсл едвали 1 885 души, като при 48 от тях е установен хепатит "B", а при 49 - хепатит "С".

Рискът за инфектиране с хепатит е реален при маникюр, педикюр, пиарсинги, и татуировки

.
Смъртността от нелекувани случаи на хроничен хепатит през следващите 10-20 години ще се увеличи два-три пъти, което е тревожна тенденция, съпоставена с новите възможности за лечение.  Това са прогнозните данни на Световната здравна организация (СЗО), съобщи доц. Крум Кацаров, началник на  клиниката по гастроентерология и председател на Българското дружество по гастроентерология. 
Епидемиологични проучвания показват, че над 2 милиарда души в света са диагностицирани с вируса на хепатит B(HBV), а хронично болните са 350 000 - 400 000 души. Смъртността е над 1 милиона души годишно, което представлява  40% от нелекуваните пациенти. Средната честота на хепатит B у нас e – 4%. Сред ромите, които често даряват кръв, заболеваемостта от вирусен хепатит е 4-5 пъти по-висока в сравнение с българската популация.

Най-висока заболеваемост от хепатит B има в азиатските страни, като Китай, Тайланд. Там висок процент от инфектираните, около 80%, изобщо не предполагат, че са болни.

Заразяването с хепатит B в 60% от случаите става по полов път, както и в семейството. Специалистите съветват родителите да изследват децата си  около 10-та им година  за титър HBC, преди да са започнали полови контакти.

Хепатит B може да се предотврати, чрез ваксинация, а последствията от нелекуването му са цироза и рак на черния дроб. 
Заразени с вируса на хепатит С (HСV) по света са над 170 млн.души като общата честота на болестта е 2,2%, а в България - 1,5%. .
Хепатит С засяга най-често хора във възрастовата граница 20-35 години, поради което социалният ефект от излекуването е много голям, посочи проф. Константин Чернев, ръководител на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Александровска". 
60-65% от случаите на хепатит "С" са при интравенозните наркомани. Често инфектирането става и при кръвопреливане, докато кръводаряването не крие риск, защото се прави със стерилни материали, които се използват еднократно.
Рискът за инфектиране с хепатит е реален в козметичните салони - при маникюр, педикюр, пиарсинги, татуировки. Голям процент от заразяванията се предизвикват и от
медицински действия, предимно стоматологични и хирургични интервенции.. Рискове от заразяване има и за пациентите на хемодиализа.
Вирусът на хепатит В се размножава много бързо и стойностите му в кръвта са високи. Затова и лесно може да се предаде чрез общи вещи като ножички пи четки за зъби. Хепатит С също се размножава много бързо, но концентрацията му е около 10 пъти по-ниска в абсолютни стойности.
Модерното лечение на хепатите В и С с интерферони, въведено в България, дава много добри резултати.класическият интерферон се прилага от средата на 90-те години. А от началото на миналото десетилетие е лечението с пелигиран  интерферон.
Голям процент от заболелите от остър хепатит В оздравяват спонтанно, без да има  продължителна увреда на черния дроб. Това е при 95% от случаите. При останалите 5 % инфекцията се превръща в хронична. При болните с хепатит С обаче е точно обратното. Там едва 20% от болните се излекуват, а другите 80 % живеят със заболяването завинаги. Проведе се Четвъртата Национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”

Проектът  се осъществява от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съвместно с Комисията по здравеопазването към 41-то НС в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика , Сдружението „Национална мрежа на здравните медиатори в България”, Българското сдружение по ваксинопрофилактика с подкрепата на фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“. 
Срещата откри г-жа Десислава Атанасова – председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По време на форума стана ясно, че без подкрепата на здравните медиатори голяма част от проектите по превенция на здравето нямаше да могат да бъдат осъществени. Ето защо за 2012 година правителството е осигурило необходимите средства, за да могат здравните медиатори да продължат да работят в посока подобряване здравеопазването сред ромите.
Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, представи резултатите от извънредната имунизационна кампания против полиомиелит – 2011 г., която обхваща около 40 000 деца, като 35 000 от тях са от ромски произход. Той припомни, че вследствие на извънредната имунизация на около 200 000 деца срещу морбили, паротит и рубеола, страната ни реално постига изключително висок здравен статус за следващите пет-шест години, което е изключително постижение, имайки предвид нелеката ситуация в редица държави от ЕС. 
Проф. Ивайло Търнев, ръководител на Фондация „Здравни проблеми на етническите малцинства“, съобщи, че за първата половина на годината здравните медиатори са съдействали за 10 000 имунизации, 12 706 профилактични прегледа, участвали са в решаването на 3738 индивидуални казуса и 7874 индивидуални ситуации от социален характер.

Здравните медиатори получиха сертификати от обучението по проекта, което беше проведено на 8 декември 2012 г. от проф. Петко Минчев – национален консултант по детска пневмология и фтизиатрия, проф. Татяна Червенякова – директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ и доц. Димитър Попов – заместник – директор на Медицинския институт на МВР.
В рамките на четвъртата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” проф. Цекомир Воденичаров обяви и предстоящото през  януари 2012 г. обучение на нови, петнадесет здравни медиатори. Това е сериозен напредък за страната ни, тъй като в момента броят им е около сто, разпределен в едва 55 от общо 264 общини.
Обучението ще бъде реализирано благодарение на подкрепата на ГлаксоСмитКлайн, която е партньор в проекта от самото му начало.
Занятията ще бъдат провеждани във Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София.
.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Хората, които имат доходи и въпреки това не си плащат здравните осигуровки, могат да останат без имущество

От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че ресорният министър д-р Стефан Константинов е поискал строги санкции за този род неосигурени. 
Той настоява НАП да преследва упорито длъжниците и ако се налага, да продава и имуществото им. Това важи обаче, за тези, които имат някакъв доход, а не си плащат здравните осигуровки, и трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата.
За тези, които пък нямат възможност да си покриват вноските, здравният министър ще мисли как да компенсира осигуровките им. Той е на мнение, че за социално слаби, вече трябва да се намери начин да им се компенсира основният пакет, който се покрива от здравната каса.

В тази връзка вече са водени разговори с депутатите от бюджетната парламентарна комисия за съответните промени в Закона за здравното осигуряване. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов поиска уволнения за шефовете на болниците, които имат дългове.
„За съжаление има и много от големите болници, които са с дългове, и то главно отиват за консумативи и лекарства. Аз съм убеден, че контролът там е занижен. На практика държавата дотира чрез болниците тези, които не се осигуряват, нямат здравни осигуровки, сиреч тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат осигуровките.
Тук искам да се помисли категорично и с укриването, когато се променя законът, и то трябва много бързо да стане, за осигуровките това да се регламентира", заяви министър-председателят. Според него, ако не се предприеме нещо в тази посока, дълговете ще набъбват и ще се получи огромна дупка в бюджета като в този на НОИ.
Министър-председателят заяви на д-р Константинов, че има пълната му подкрепа за промените. Той намекна, че това може да предизвика поредна стачка, но това дали са един или два повече протестите у нас нямало значение. 
-----
От НАП коментираха, че няма организационни или законови пречки това предложение да се изпълнява.

Почти половината от родителите и младежите над 18 години одобряват крещенето и обиждането на деца до три години като възпитателен метод

Показва проучване, направено съвместно от СУ, сдружение "Дете и пространство", МЗ, УНИЦЕФ и Държавна агенция за закрила на детето, което бе представено в рамките на националната конференция "Добро родителство и превенция на телесното наказание за най-малките деца от 0 до 3 години, организирана от неправителстваната организация "Институт по социални дейности и практики".
Около 60% от родителите признават, че са пошляпвали децата си,10,5% - шамаросват ги леко, 4% ги удрят и по-силно, 2 % пък са ги пердашили така, че да им оставят следи, а всеки трети анкетиран признава, че през последните години родителите по-често използват телесно наказание.Над 82% от децата, пострадали от насилие, са били малтретирани в семейна среда. 70% от тези случи са станали в биологичните семейства на децата.
У нас няма законов текст, осъждащ или наказващ телесното наказание върху деца, защото няма дефиниция какво представлява то.
Статистиката на Държавната агенция за закрила на детето показва, че 0,1% от тях до тригодишна възраст или над 2000 деца са обект на телесно наказание от страна на родителите.
За първите шест месеца на тази година отделите за закрила на детето са работили по 1376 сигнала за насилие над деца. 
Не са малко случаите на т. нар. синдром на друсаното бебе т.е. родителите не могат да издържат на силния плач на бебето,  в отговор на който  силно го раздрусват. Резултатът е гръбначна травма или тежки увреждания на мозъка, тъй като на тази  възраст телцата им  на  са много крехки. По данни на Световната здравна организация в различните държави се стига и до 20% смъртност вследствие на синдрома. 
Около 30% от децата у нас от 0 до 3 г. нямат личен лекар за последните две години. 

Средствата за реформиране на спешната медицинска помощ ще дойдат от безсмислено дублиращите се структури

В момента държавата финансира в определени болници спешни отделения и дава 14 милиона лева за тях, от друга страна финансира спешни центрове и също дава пари за тях. 
Ако се оптимизира и се махне ненужната дублираща администрация и се съединят тези потоци на финансиране, моментално могат да се вдигнат доходите на работещите в спешната помощ.
За тази идея има създадена работна група в МЗ от специалисти, чиято задача е да изготвят предложения за оптимизация и развитие на системата. Ще се пристъпи към евентуално действие в тази посока само когато всички са убедени - и работещи в спешните центрове, и в болниците, и цялото общество.
Не се предвижда финансиране на спешните медицински центрове от НЗОК. До момента, до който няма 99% здравноосигурени български граждани, за подобен вариант не може да се мисли.
Това каза в отговор на питане в минутите за парламентарен контрол министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
  

Римският котарак Томазино наследи 10 милиона евро

Това съобщи италианският вестник "Република".Уличният котарак бил приютен от родената през 1917 г. Мария Асунта, която нямала роднини и през 2009 г. завещала цялото си състояние на Томазино и други бездомни животни. А то включвало апартаменти в Рим и Милано, земи в Калабрия и банкови сметки. Общата сума на наследството е около 10 милиона евро.
След кончината на Асунта в края на ноември 2011 г.,със състоянието на 4-годишния Томазино ще се разпорежда медицинската сестра Стефания, която през последните години се е грижила за нея.
 По-рано за най-богат котарак се смяташе Блеки, който през 1988 г. наследи от своя британски стопанин 9 милиона паунда.

Държавна болница, ако толкова изпадне до затруднение, ще бъде затворена и ще бъде поета от друга структура


Вече е готова и картата на болниците в България. Болници заради недалновидна политика на собствениците им със сигурност ще бъдат затворени, ще се самозатворят. Те ще се самозатворят... Имаме достатъчно болници.Болниците в България са страшно много. Те са фрагментирани, разделени, много от тях са твърде малки, работят само по определени диагнози и от това страда цялото население т.е. на определени места имаме концентрация на болнични ресурси, а в други места се затварят болници и населението страда. Поради тази причина държавата трябва да има ясна здравна политика и да гарантира универсалност, еднаквост и достъпност на всички български граждани за лечение..

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в предаването „Седмицата” на Дарик.

Всяка пета жена в света е жертва на домашно насилие

1846 жени са били жертва на домашно насилие до края на септември. 2115 пък са случаите на тормоз над деца у нас за миналата година.
Близо 3300 сигнала за домашно насилие са получени през първите 9 месеца на годината, сочат обобщени данни за страната. А близо 1900 жертви са се обърнали към Асоциация "Анимус" и Алианс за защита от домашното насилие, от които само 20% са безработни, съобщи Надежда Стойчева, изпълнителен директор на "Анимус".
Спешните/тежките  случаи са 182 жени с техните деца, подлагани  на системен побой. Над 1629 души са се обърнали  към горещата линия.
В 257 случая е докладвано за деца в риск, при които самите деца са се обърнали към асоциацията и са споделили за тежко физическо домашно насилие, насочено към тях.
За същия период, новозаведените дела са 1287 за цялата страна, от които приключени са 897, сочат данните от мониторинга на Алианс за защита от домашното насилие, проведен в 10 града от страната. Обикновено насилниците се измъкват само с предупреждение и забрана да доближават жертвата, а в краен случаи ги задължават да напуснат общия дом или ги глобяват с 200 до 1000 лв.
Статистиката показва, че жертвите на насилие се обръщат с молба за помощ едва между 2-та и 20-та година, в която са били насилвани. Проблемите са, че те не знаят към кого да се обърнат за помощ и не знаят дали ще я получат, алармират експертите. Много съдилища отхвърлят такива дела, а в цялата страна има само 6 кризисни центъра, което също е проблем.
Горещата телефонна линия към Асоциация "Анимус" е 359 2 981 76 86.
Националната гореща телефонна линия за деца е 116 111.

Две трети от издръжката на обучението по държавна поръчка ще се поема от самите студентиТова записаха депутатите при гласуването на второ четене на Бюджет 2012 г., в нощта на 8 срещу 9 декември 2011 г..
Така депутатите решиха учащите във висшите училища да плащат не досегашната половин такса от общата стойност на обучението си, а  2/3.