Translate

четвъртък, 14 ноември 2024 г.

24 Kitchen - В кухнята на шеф Марк Мориарти: Завръщане у дома

Премиера: 14 ноември 2024

Излъчване: четвъртък от 13:00 ч.

 

 

Марк Мориарти се завръща, като в този сезон излиза извън пределите на кухнята и ни отвежда във Вентри, в графство Кери, в дома на родителите си, където изследва крайбрежието и покрайнините, вдъхновили някои от любимите му ястия.

Като опитен готвач в едни от най-добрите ресторанти в света, Марк е твърдо убеден, че хубавата храна започва от дома. Той популяризира простата кухня и ни показва как да накараме дори най-традиционните и обикновени ястия да изглеждат по-специални. От чорба с морски дарове и обогатения със стаут черен хляб за обяд, наденички в тесто, които да похапваме на плажа, до сгряващи ястия с агнешко за уютните вечери на закрито, сезонни аспержи за брънч и, не на последно място, любимата му рецепта за шоколадова торта, която приготвя за майка си.

Всеки епизод представя нови рецепти, поднесени в типичния за Марк стил – практичен, достъпен, стъпка по стъпка. „Този път исках да вдигна летвата и да представя 'елегантни, но не сложни' ястия. Обичам да готвя класически блюда и да ги изпипвам. Семпли ястия, изпълнени с вкусове от дома. В крайна сметка искам да създавам храна, която хората обичат да готвят и ядат.“

Подходът на Марк към рецептите в поредицата е прост: използва лесно достъпни съставки и добре познати ястия, които носят комфорт и, когато е възможно, представят най-добрите местни продукти в целия им блясък. Той прави ястията достъпни както за начинаещи, така и за опитни готвачи у дома. По пътя, Марк ще ни покаже някои ключови умения и трикове, чрез които обичайните ястия стават малко по-„шеф готвачески“, от най-обикновен доматен сос за паста до подправки с водорасли.

Той ще демонстрира как да намалите наполовина времето за готвене на печено пиле, как да започнем отново да използваме ирландски зърнени култури в ястията, да постигнем перфектния хрупкав сладкиш и ще ни покаже колко грешно сме готвили свински котлети през цялото време, и какво да направим по въпроса!

Заедно с вкусните рецепти, Марк споделя за спокойствието, което намира в графство Кери, на фона на напрегнатата ресторантска атмосфера, в която е свикнал да работи. В рамките на шестте епизода, той посещава различни места в Кери, включително Вентри Бийч, фермата на О’Конър в Maharees, ветровитото пристанище Dun Chaoin и обикаля пристанището Дингъл, под ръководството на баща си Том. Посещава и някои от любимите си местни кътчета за кафе в Дингъл и The Chart House, където започва първата си работа в професионална кухня на 16 години.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар