Translate

четвъртък, 23 май 2024 г.

„Сайт на годината“ с подкрепа за инициативата „Българската кирилица“

 

Една от основните цели на конкурса е да мотивира участниците да използват нашата писменост в проектите си

 

 

Най-утвърденият конкурс в уеб средата у нас „Сайт на годината“ обръща обществения поглед към инициативата „Българската кирилица“. Организаторите продължават да мотивират българските уеб създатели да използват родния ни език и особеностите на българската типография с цел утвърждаване на националните ни ценности и запазване на едно от общите ни богатства и в дигиталното пространство.

Седмото издание на конкурса ще предостави специално предложение към бъдещите участници в конкурса, които ще кандидатстват със своите забележителни проекти. „Сайт на годината“ ще предостави специално предложение за 24 май – празникът на славянската писменост и култура и българската азбука, регистрацията за участие ще бъде на по-ниска стойност от 100 лв. Това е още един жест към участниците, който има за цел да уважи и подчертае българското наследство.

Става ясно, че все повече хора не осъзнават разликите между нашата писменост и други, близки до нея. Но определено има такива и те са важни за опазване на идентичността на българите. Всеки, който иска да разбере точно как може да използва българската кирилица в популярните софтуери, както и предложения за шрифтове, които я поддържат - може да открие повече на cyrillic.bgweb.bg.

„Идеята на „Сайт на годината“ е да даде шанс на българските специалисти да се гордеят със своята работа в уеб. А съхраняването и развиването на националите ни ценности чрез платформата на конкурса, е ключова цел за нас. Затова бихме се радвали да поканим всеки дизайнер, програмист, маркетолог, автор или медия в България да използва българска кирилица“, коментира Жюстин Томс, основател на конкурса и на „Фондация за активно развитие на уеб“

Тазгодишното издание на „Сайт на годината“ се състои от 16 категории, две от които са изцяло нови за конкурса – Иновативен продукт и Сайт за електронно управление. Обновен е и съставът на журито - 58 специалисти са част от професионалното му разделение, а 12 са в младежкото. Кандидатстването в конкурса ще продължи до 30.09.2024г. Ранната регистрация вече тече и ще завърши на 31.08.2024г. Основната регистрация ще се случва от 01.09. до 30.09.2024г. А церемонията по награждаването ще се проведе на 5-ти ноември 2024г.

Като част от инициативата „Българската кирилица“, всеки загрижен за родния ни език, може да „подпише“ Манифеста, чрез което да подкрепи каузата. Някои от малките неща, които всеки от нас може да направи е да използва кирилица редовно в работата си по български проекти, да популяризира идеята за нея и познанието за спецификите й, както и да споделя информацията с колеги и познати.

Макар че в конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България, организаторите призовават участниците към използване на българската писменост. А журито добавя бонус точки и по този критерий.

Българската кирилица намира своето място дори в модерните измерение на настоящето уеб пространство, а „Сайт на годината“ ще продължи да я подпомага като мотивира българските специалисти да не спират да я ползват и съхраняват.

Повече за категориите, етапите, журито и ползите от конкурса, можете намерите тук: Сайт на годината

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар