Translate

вторник, 13 февруари 2024 г.

24Kitchen - Виетнам с Люк Нгуен, сезон 2

Премиера: 16 февруари 2024 г. от 13:00 ч.

Излъчване: Всеки петък от 13:00 ч.

 

 

Във „Виетнам с Люк Нгуен“ предприемаме кулинарно пътешествие из северните райони на Виетнам. Като започва от императорския град Хюе и проследява пътешествието на север към Ханой и Сапа, предаването разглежда деветте региона в десет цветни и енергични епизода по половин час.

Люк Нгуен, прочут собственик и главен готвач на ресторанта „The Red Lantern“ /„Червеният фенер"/ в Сидни, се завръща към своите корени. В предходната поредица Люк изследва южните райони на Виетнам със семейството си и открива общата им любов към храната. Този път той продължава мисията си да намери същата любов в красивите северни райони, като успоредно с това общува и се учи от местните хора от малките селища.

Пътуваме с Люк, докато той разгръща страстта си към Виетнам и местната кухня. Той ни показва как да готвим в битов стил и демонстрира начини да открием чистото, свежо и ароматно преживяване от готвенето и яденето на здравословна и вкусна виетнамска храна.

В първия епизод Люк приготвя салата от смокини в покрайнините на историческата цитадела на Хюе, седалище на императорите Нгуен. Той посещава няколко местни заведения за хранене в Хюе и приготвя някои любими ястия с помощта на хората наоколо.

Продължавайки покрай демилитаризираната зона, Люк се запознава със семейството на г-н Тран и заедно улавят и приготвят шаран на скара в листа от бетел. Стигайки до град Вин, той разглежда оживения пазар и скоро е заобиколен от местни жители, които с готовност му помагат, докато приготвя ястие от свински ребра.

В спокойната и красива местност Там Кок Люк изследва древните пещери и приготвя ястие от охлюви под ръководството на местен жител. Красотата на този регион е запечатана в ястие от планинска коза, приготвено на върха на една от най-високите планини, откъдето се открива впечатляваща гледка.

Шумът и суетата на Ханой са добре дошли в четвъртия епизод. Тук се изследва френското влияние върху храната и културата на Виетнам. Уличните ястия вдъхновяват Люк да създаде свои собствени интерпретации. Откриваме процесите, свързани с оризовата хартия, как се прави терин и как се приготвя патица край оживен път в Ханой, на няколко километра от центъра на града.

Отправяйки се към Сапа, Люк приготвя ястие високо в облаците с местната Су Май в нейното село Та Пхин. Тук те приготвят полски гъби, събрани рано сутринта. Виждаме и усещаме как живеят местните хора от племето монг, а Люк споделя с общността топло ястие със сьомга, което приготвя на верандата на местен дом.

Докато пътуваме навътре в селските райони на Виетнам, сред най-интересните моменти са опушването на патица върху чаени листа в очакване на домашно приготвено царевично вино и приготвянето на пиле с джинджифил на известния с натовареността си пазар Бак Ха, на който се стичат много туристи.

Морските дарове са основната съставка, на която се натъкваме по време на обиколката на красивия залив Ха Лонг. В плаващите села и между тях се ловят и приготвят сини раци и различни видове миди. Люк приготвя и скариди богомолки, на огън, на един от двата плажа в залива Ха Лонг.

Накрая стигаме до Май Чау и посещаваме местните бели тайландци. Тук Люк успява да изяде салата от джакфрут със семейство в тяхната къща на колове, да приготви риба в бамбук и да открие любовта си към семейното празненство.

В тази втора част от „Виетнам с Люк Нгуен " Люк демонстрира страстта си към страната, хората и регионалната храна и създава ястия, които да вдъхновяват домашния готвач или всеки, който иска да опита тази великолепна кухня в лесен за следване стил.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар