Translate

вторник, 27 юни 2023 г.

Много награди и емоции на финала на Десетия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

 
 
На впечатляваща и емоционална церемония Център за еврейско-българско
сътрудничество „Алеф” връчи наградите на победителите в юбилейното десето издание на Международния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. На 20 юни 2023 г. литературният талант и гражданската ангажираност на младите участници в конкурса събра в Международния конгресен център – Бургас стотици гости, представители на държавната и местната власт, на дипломатически мисии, изтъкнати български творци и общественици. Сред специалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, Радостина Николова, експерт от Министерството на образованието и науката, народният представител Деница Сачева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на БНР Милен Митев, директорът на Областната дирекция на МВР - Бургас комисар Калоян Калоянов, поетът и почетен гражданин на Бургас Недялко Йорданов и представители на посолствата на Израел и Полша. 
Конкурсът за литературни творби се проведе в две категории – за български и чуждестранни автори. За първи път тази година бе въведена и нова категория – за видео разказ. С оценката им се заеха две комисии. Разказите на българските автори оцениха Радостина Николова от МОН, писателят Георги Бърдаров, поетът и публицист Румен Леонидов, поетът и журналист Асен Йорданов и Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф”. Чуждестранните разкази бяха оценени от Веред Елрон – културно аташе в израелското посолство в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към посолството на Полша, Ивана Марксфелдова – експерт в политическия департамент на президента на Словакия, Сашка Журков – публицист и издател от Австрия и Фелиция Валдман – заместник-ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на GoldsteinGorenCenterforHebrewStudies в Университета на Букурещ, Румъния
Първа  награда в категорията български автори получи Цвета Диловска, ученичка от Ботевград, за разказа "Портите на спасението". Отличието ѝ бе връчено от кмета на Бургас Димитър Николов. Тя получи пластика и ще участва в четиридневен международен семинар в Израел през август тази година на разноски на организаторите.
В категорията чуждестранни автори призовото място зае Лора Бочева, ученичка от музикалната гимназия във Виена. Наградата, присъдена за разказа „Ноктюрно за цял живот”, бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която е патрон на събитието. 
Втора награда получи Андреа Андреева от Велико Търново -  ваучер за петдневна почивка в хотел в "Слънчев бряг" и възможност да кандидатства за едногодишна стипендия на МОН, съгласно мерките за закрила на талантливи деца.
Сред чуждестранните автори отличена с второ място беше Натан Нитек от Полша.
Трета награда получи миналогодишната лауреатка на конкурса -  Милица Иванова от
Варна.
При чуждестранните автори бяха връчени две трети награди – на  Нофар Села от Израел и София Александреску от Румъния.
За втора поредна година бе връчена и награда на публиката – чрез онлайн гласуване. Своя вот в сайта на „Алеф” са дали 7500 читатели.  Два разказа са получили  равен брой гласове – по 939 гласа. Наградените са Симеон Добрев от Бургас - за разказа "Моят еврейски приятел", и Георги Дичков от Кърджали - за разказа "Болката и паметта на звездите". Наградата на публиката е парична, осигурена от Министерство на културата.
Тази година свои призьори излъчиха и партньорите на „Алеф” – Българската телеграфна агенция /БТА/ , Българското национално радио /БНР/ и сайта за разследваща журналистика „Биволъ”.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев връчи награда на Елина Илиева от Бургас - едноседмичен стаж по агенционна журналистика в "Школа БТА".
Наградата на БНР връчи генералният директор Милен Митев. С едномесечен стаж в културната програма „Христо Ботев” бе наградена  Ана-Мария Борисова от София.
Парична награда, осигурена от сайта „Биволъ”, за авторския видео разказ на тема "Мрак и светлина" получиха София Георгиева, Мартин Маринов и Димитър Методиев  от София. "Биволъ" отправи покана към тримата да се включат в изработването на видеоматериали за сайта.
Журито единодушно отсъди 6 поощрителни награди. Получиха ги Ана Мария Борисова от София, Мария Василева от Ботевград, Глория Парушева от Айтос, Ева - Йоана Стаматова от Пловдив, Виктория Димитрова от Русе, Хюсеин Адем от Карнобат.
Вицепрезидентът Илияна Йотова определи конкурса като уникално събитие.
„Във времето, когато технологиите изместват човека, вие, млади хора, доказвате , че можете да помните и сте научили онова, което са ви преподавали вашите близки и преподаватели. И не само това,  вие  съпреживявате наученото и това проличава от вашите разкази, които прочетох”, обърна се към младите автори вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя открои три послания, които младежите предават: за покаяние, пречистване и жажда за светлина,  приятелство и добротворство. 
За десет години в конкурса се включиха над 1700 участници от 12 различни страни, припомни неговият основател и председател на Център „ Алеф” Алберта Алкалай.
„Това, че срещнах толкова много съмишленици и приятели е моята най-голяма награда”, каза Алберта Алкалай. В знак на благодарност за съдействието в осъществяване на инициативата тя връчи плакети и почетни грамоти на вицепрезидента Илияна Йотова, на кмета Димитър Николов и на посланика на Израел Йорам Елрон.
От първата му година след основаването, конкурсът се провежда с подкрепата и с домакинството на Община Бургас.
„Този конкурс се превърна в емблема на града ни. Чрез него се провокират младите хора да пишат и да четат за любовта и паметта, както и да бъдат приятели”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.
Поздравителни адреси за юбилейното издание на конкурса изпратиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Министерството на културата, д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви" и други.
Тридесет номинирани в десетия конкурс млади автори с видеоклипове и артистични изпълнения от сцената представиха откъси от своите разказ - своеобразен театрално- музикален спектакъл, режисиран от Пламен Каров. Подкрепиха ги актьорите от
Драматичен театър „Адриана Будевска” Аглика Бояджиева, Невена Цанева и Златко Ангелов, младата цигуларка Олга Дойкова, танцьорите от студио „Прея” и финалистката от „Гласът на България” Кристина Дончева. Водещ на церемонията беше актрисата Гергана Стоянова.  

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар