Translate

вторник, 28 март 2023 г.

Изложбеният цикъл GENESIS - Нов хоризонт за Юлиян Табаков

 

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии
 
 
Художникът Юлиян Табаков създава GENESIS със свои творби от последните 7
години, които ще представи във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София изложбата ще бъда с нови, непоказвани до този момент работи.
“GENESIS е последната част от, и заглавието на едноименен триптих заедно с - “Мигновения” /2015/ и “Портрет на умиращ Титан” /2021/. Проектите са изградени от художествени серии част от които са и “ВАКУУМ”, обекти и видео инсталация “ВАКУУМ” /2022/. “Генезис” ще включва творби от всички проекти в различни комбинации разработени за всяко пространство. В София ще покаже изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация “Хоризонт”. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва - 4 галерии в 4 български града.” - споделя концепцията си за GENESIS авторът Юлиян Табаков.
“Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?” - Мария Василева.
Цикълът GENESIS започва от Русе на 1 март в Художествената галерия, където ще бъдат показани произведения от изложбите “Портрет на умиращ Тиран”, самостоятелни триизмерни обекти и късометрежания филм “Вакуум” по композицията Ad Infinitum на Емил Табаков.
През април новите творби от GENESIS и пространствената инсталация “Хоризонт” ще бъдат изложени в галерия “Райко Алексиев” в София. Официалното откриване на изложбата в столицата е на 30 март.
В Пловдив GENESIS ще бъде представен в изложбената зала “2029” на Гладстоун 32 между 5 юли и 2 август с творби от “Портрет на умиращ титан”, “Вакуум”, самостоятелни триизмерни обекти и част от произведенията, създадени специално за цикъла. В подобна комбинация GENESIS ще гостува на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна от август до септември.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар