Translate

петък, 17 март 2023 г.

Бродуейският мюзикъл “Цигулар на покрива” слиза от сцената на Музикалния театър

Последните две представления на музикалния шедьовър са на 18 и 19 март
 
 
 
Световният мюзикъл „Цигулар на покрива“ още с появата си на българската театрално-музикална сцена /през 2020/ се превърна в сензация. Красивата притча за дома, любовта и семейството е едно от най-обичаните заглавия от афиша на Музикалния театър. Три години след премиерата дойде ред да бъдат изиграни и последните две представления от закупените. Планираните дати са 18 март, събота от 19.00 часа и 19 март, неделя от 17.00 часа.
“Цигулар на покрива” е разказ за общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този разказ е едновременно смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.
Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”. Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” /LChaim/, както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” /If I Were a Rich Man/ – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.
Автор на сценичната версия е театралният режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки /Сърбия/, художник на костюмите е Исидора Молес /Сърбия/. Диригент-постановчик – Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореографията е дело на Анна Пампулова /гост/. На сцената зрителите ще се насладят на изключителните солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.
За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар