Translate

понеделник, 20 февруари 2023 г.

Първият национален форум за предучилищно образование събра над 400 учители и директори на детски градини от цялата страна

 

Едни от най-големите имена в сферата на педагогическата наука у нас представиха значими аспекти на предучилищното образование
 
 
Над 400 учители и директори от цялата страна присъстваха на първия национален
форум за предучилищно образование „Градивни частици на бъдещето“, организиран в София от издателство „Клет България“. Едни от най-големите имена в сферата на педагогическата наука представиха значими аспекти на ранното детско развитие и образование.
Събитието е продължение на усилията на един от водещите издатели у нас да повиши професионалната подготовка и информираността на българските учители и цялата педагогическата общност, както и да даде платформа за дискусия на проблемите в тази сфера.
Участие в първото издание на „Градивни частици на бъдещето“ взе Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, както и председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева; Диян Стаматов, председател на управителния съвет на СРСНПБ, Ваня Харбалиева, съпредседател на сдружението на директорите в средното образование в България, Петя Долапчиева, зам.-кмет на Враца и други.
Предучилищното образование в България е най-доброто спрямо страните от Европа и в света, заяви Такева, , по време на събитието и добави, че всички учители, които работят в предучилищния сектор у нас, имат висше образование, около 67% от учителите са магистри, около 25% имат висока квалификационна степен и около 7% - втора или трета магистратура, което е в основата за повишаване качеството на работа в предучилищния сектор.
Доц. Райна Захариева представи темата „Сътрудничеството между учители и родители за развитие потенциала на детето в съвременния контекст“. По темата за ранното образование за развитието и благосъстоянието на детето учителите получиха ценни съвети от проф. Любослава Пенева. Проф. Илиана Мирчева обърна специално внимание на прилагането на STEM интердисциплинарен подход в детската градина, а проф. Румяна Папанчева предизвика интереса на аудиторията с „Педагогически модел "Детето и науката". Приложение на компетентностен подход в детската градина“. Във втората практическа част участниците бяха разделени в работни групи, в които обмениха опит и научиха нови техники и методи за реакция по различни теми
Форумът даде възможност на присъстващите директори и учители от детски градини да работят и помежду си върху важни теми, свързани с ежедневната им педагогическа дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар