Translate

петък, 14 януари 2022 г.

Последно поколение ангиографски апарати в УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Пълмед“

 

 

На територията на Клиниките по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив функционират последно поколение ангиографски системи на технологичният гигант Siemens Healthineers. Те бяха инсталирани в лечебните заведения преди броени дни, а от тази седмица българските пациенти вече имат достъп до тях и възможностите, които предлагат, за инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Апаратите са последно поколение от вида си и са снабдени с най-новата софтуерна версия, специално разработена за 2022г. и са внедрени за първи път в България и в двете лечебни заведение.

Ангиографията е метод за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението или запушването, както и мястото и степента на патологичното разширение при аневризъм, наличие на вътрешен кръвоизлив, степен на разпространение на метастази и други болести, които няма как да се диагностицират по друг начин.

„Новият, втори за отделението по кардиология и инвазивна кардиология ангиограф в УМБАЛ „Софиямед“, е най-модерната към момента технология в света за инвазивнa диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Апаратурата притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии /запушвания/ на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест, хронична артериална недостатъчност на долните крайници и др. Апаратът в “Софиямед“ е оборудван и с функции и софтуерни приложения за комплексна електрофизиологична /ЕР/ диагностика. Системата е снабдена с последно поколение компютърно базирана работна станция Sensis Vibe Combo за запис и следене на хемодинамичните показатели на пациентите, процедури за аблация, както и с 64 канала за IECG електрода. Апаратът разполага със софтуер за автоматично сегментиране на ляво предсърдие /LA Segmentation/ като резултата може да бъде автоматично изпратен до системи за мапинг на сърцето /CARTO/”, коментира д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в „Софиямед“.

Новоинсталираните ангиографски апарати модел „Artis one“ са унифицирани да покрият напълно нуждите в съвременната интервенционална диагностика в областите Кардиология, Неврология, Съдова диагностика и Рентгенология. Апаратите са снабдени със среден размер плосък динамичен детектор с най-висока степен на дигитализация, двуфокусна рентгенова тръба и мощен рентгенов генератор. Съвременният дизайн позволява безпроблемно позициониране на системата около пациента, а компактните й размери увеличават удобството и комфорта в работната зала.

„Двата ангиографски апарата са снабдени с най-новата иновативна технология за бърза и прецизна коронарна диагностика на сърцето – Heart Sweep, позволяваща преглед и локализиране на коронарната патология само с едно единично инжектиране на контрастна материя. Покритието на пациента от над два метра, което поддържат двата апарата е еквивалент само на таванно окачените ангиографски системи от други производители. Освен стандартните функции за анализ и диагностика на коронарни съдове, периферни съдове, лява камера на сърцето, апаратите са снабдени и със специализиран софтуер за три измерна /3D/ реконструкция, изключително полезна при кардиологични TAVI/TAVR процедури, локализиране и анализ на мозъчни аневризми, локализиране и анализ на туморни образования. Всички тези нововъведения повдигат клиничната диагностика в двете болници на ново ниво“, изтъкват от Siemens Healthineers.

“Годишно през Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на УМБАЛ „Пълмед“  преминават над 3000 пациенти като при над 75% от тях се налага извършването именно на ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с която болница „Пълмед“ разполага /две ангиографски системи Artis one/, можем да предложим на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и

лечение на сърдечни, мозъчни  и съдови заболявания от високо квалифицирани специалисти в областта на кардиологията и ангиологията“, допълва д-р Руслан Касабов, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар