Translate

четвъртък, 2 декември 2021 г.

24 мъже с ранна форма на рак на простатата открити по време на инициативата movember в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Кампанията включваше безплатни профилактични прегледи за мъжко здраве през целия месец ноември

 

 

95 човека са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за мъжко здраве, които се провеждаха през целия месец ноември в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, в рамките на международната инициатива Movember.

При 24 от пациентите е открита ранна форма на карцином на простатната жлеза. Те веднага са били насочени за допълнителни изследвания в клиниката и вземане на биопсия, след което е набелязан план за лечение.

Други 25 мъже са потърсили помощта на уролозите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за различни андрологични проблеми, сред които:

-  еректилна дисфункция

-  изкривяване на половия член

-  възпалителни заболявания на тестисите и на придатъците им

Те също са насочени към по-нататъшно лечение в Клиниката по урология и андрология.

„Установен навреме, карциномът на простатната жлеза е лечим. Ако не бяха дошли на профилактичен преглед, тези мъже, при които установихме ранна форма на болестта, щяха да се влошат с времето и вероятно някои от тях да загубят живота си“, коментира началникът на клиниката  акад. проф. Чавдар Славов.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 представители на силния пол. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. За разлика от развитите държави, у нас простатният карцином в повечето случаи се открива в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са ограничени. Той е сред тихите убийци, тъй като преди да авансира, няма почти никакви симптоми. Единственият начин да бъде открит навреме са редовните профилактични прегледи при уролог и изследване на специфичния туморен маркер PSA.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  преди няколко месеца беше открит „Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза“. Фокусът при клиничното поведение при тези заболявания на простата е насочен върху високотехнологичните, минимално-инвазивни и същевременно максимално ефективни методи на диагностика и лечение. Центърът разполага с последно поколение хибриден лазер, както и с една от най-съвременните системи за биопсична диагностика на простатната жлеза – чрез трансректален или трансеперинеален достъп, позволяваща изключително прецизно насочване към съмнителните зони в простатната жлеза.

След броени дни в столичната болница предстои за първи път да бъде осъществен и нов, високотехнологичен метод за лечение на тумори на простатата, който ще бъде уникален  за България. Нискодозовата брахитерапия. предствлява вкарване на малки зърна с йод 125 изотоп в самата простатна жлеза, благодарение на които се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия участък, а резултатът е повече от обещаващ: излекуване при 96% от пациентите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар