Translate

вторник, 30 ноември 2021 г.

„ПОРТАЛЪТ“ на БНТ е номиниран за културно събитие на годината

 

 

За шеста поредна година сайтът „Площад Славейков“ организира анкета сред своите читатели за определяне културното събитие на годината. За 2021г. са номинирани над двадесет събития като „Порталът“ е единствен представител на филмовото изкуство.

В продължение на месеците ноември и декември класацията е отворена за гласуване и в началото на следващата година ще бъдат обявени резултатите. Междинното класиране може да се следи на сайта в реално време, като още от старта на гласуването „Порталът“ е един от сериозните претенденти за първото място.

Сериалът, режисиран от Илиян Джевелеков и реализиран от компанията Мирамар филм, беше излъчен по БНТ в прайм тайм през май и юни тази година. В продължение на шест епизода „Порталът“ ни пренесе в 1979г., където децата играят с фунийки на улицата, „Златен Орфей“ е събитието на годината, а да застанеш на пътя на високопоставени партийци е смъртна опасност.

Сериалът спечели зрителите с приключенския сюжет, колоритните персонажи, автентичната атмосфера, спойката между различни жанрове и безспорните си кинематографични качества. В сериала видяхме любими български актьори и много нови лица. В главните роли са Велислав Павлов /„Вездесъщият“/ и младият Александър Кънев като двама пътешественици във времето, които разменят местата си в 1979 и 2019. Участват още Джулия Бочева, Стефания Кочева, Стефка Янорова, Свежен Младенов, Михаил Мутафов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев – Геро, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Борис Луканов, Веселин Анчев, Даниел Цочев, Деси Моралес и много други. В „Порталът“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова.

Сериалът беше високо оценен от критиците и заради безпристрастния поглед към миналото – без излишна носталгия и без отрицание. С всичко това сериалът на обществената медия заслужи статута си на културно събитие и се открои ярко в телевизионното пространство. Не закъсня и международното признание – „Порталът“ е в топ 10 селекцията на Европейската организация на обществените телевизии и участва в състезателната програма на телевизионния фестивал „Сърцето на Европа“ в Полша.

Въпреки сложната обстановка, тази година беше белязана от забележителни събития на арт сцената“, отбелязва екипът на „Площад Славейков“ в уводната си статия към номинациите за 2021г. Тази година конкуренцията е особено сериозна, с най-голям брой номинирани събития в сравнение с предишните издания на класацията.

За културно събитие на годината можете да гласувате тук.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар