Translate

събота, 6 ноември 2021 г.

National Geographic разкрива тайните на древен Египет в динамичния трети сезон на „Изгубените съкровища на Египет“

Документалната поредица от осем епизода проследява работата на международен екип от археолози в сезона на разкопките в Египет

 

 

Тайните на древен Египет ще се разкрият пред очите ви в третия сезон на завладяващата документална
поредица на National Geographic “Изгубените съкровища на Египет“, с премиера на 06 ноември от 22 часа. Нови значими открития, представени в рамките на осем епизода, отварят прозорец към тайните на тази интригуващата древна цивилизация.

В сезона на разкопките в Египет камерите на National Geographic следват бележити археолози от различни краища на света. С помощта на безпрецедентен достъп до работата на тези дръзки съвременни изследователи на фронтовата линия на археологията, зрителите ще станат свидетели на това как екипите се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен в името на невероятни открития.

Модерни технологии ни позволяват да видим отблизо вълнуващите разкопки и открития, както никога досега, а археолозите на терен разкриват повече за находките и преживяванията си. Зрителите ще се пренесат в центъра на събитията, докато изследователите слизат под пирамиди, намират отдавна изгубени гробници и изравят мумии на 3000 години.

В един от особено забележителните моменти от поредицата камерите следват д-р Мохамед Мегахед, докато влиза в най-голямата пирамида на древноегипетска царица. Мегахед успява да стигне до погребалната камера – удивително постижение, което никой не успял да направи от построяването ѝ преди повече от 4000 години.

Ще станем свидетели и на посещението на д-р Катлийн Мартинес в храма Тапозирис Магна /Taposiris Magna/, където за първи път има възможността да проучи тайна мрежа от тунели под неговите основи. Храмът датира от епохата на Клеопатра, а в лабиринта има скрита врата, която може би води до заветната изгубена гробница на последния египетски фараон.

Археолози търсят и доказателства, с които да обяснят една от големите мистерии на древен Египет – възходът на мумифицирането. Те проучват една от навярно най-старите мумии, намирани някога, и влизат в запечатана гробница, за да разберат как мумифицирането се е запазило като традиция след края на египетската цивилизация. В същото време случайно открита гробница, пълна с тела, разкрива как обикновени египтяни са опитвали да се преселят в отвъдното.

Гледайте трети сезон на „Изгубените съкровища на Египет“ по National Geographic

от 6 ноември в 22 ч., с епизоди всяка събота в същия час.

Епизоди:

Еп.1 - Мистерията на гробницата на Тутанкамон

Археолози разследват мистерията на малката, скромно украсена гробница на Тутанкамон. Царуването му било предопределено от живота на баща му – фараонът, повел най-великата революция в египетската религиозна история. Дали тази революция и последвалите политически интриги са били причината Тутанкамон да бъде положен в гробница, недостойна за фараон?

Еп.2 - Легенда за царете на пирамидите

Археолози търсят доказателства, водещи към мистериозните царе от ерата на пирамидите в Египет. Те претърсват тунелите на Голямата пирамида и намират нова гробница между пирамидите на трима по-късни царе. Откриват доказателства за съществуването на храм на фараон, изгубен преди повече от 4000 години и хвърлят светлина върху наследството на най-могъщите владетели в историята на древен Египет.

Еп.3 - Възходът на Рамзес

Археолози проучват най-могъщия египетски цар, Рамзес Велики. В Сакара, пред най-старата пирамида в света, те откриват лабиринт с гробници и съкровища, принадлежали на един от генералите на Рамзес. В некропол, където са погребани благородници от свитата на Рамзес, изследователите влизат в нова гробница. Те разглеждат и най-впечатляващите храмове на Рамзес, за да разберат как се е превърнал в най-почитания фараон на всички времена.

Еп.4 - Възходът на мумиите

Археолози търсят доказателства, с които да обяснят една от големите мистерии на древен Египет – възходът на мумифицирането. Те проучват една от навярно най-старите мумии, намирани някога, и влизат в запечатана гробница, за да разберат как мумифицирането се е запазило като традиция след края на египетската цивилизация. В същото време странна гробница, пълна с тела, разкрива как обикновени египтяни са опитвали да се преселят в отвъдното.

Еп. 5 - Тайните на египетските царици

Археолози събират доказателства за това как цариците на древен Египет са управлявали в общество, подчинено на мъжете. Те влизат в непроучена пирамида и търсят погребалната камера на мистериозна царица, живяла преди 4500 години. Изследователите изясняват как една от малкото жени, управлявали като фараони, се е издигнала на власт и разкриват изненадващата роля на царица Нефертити в управлението на Рамзес Велики.

Еп. 6 - Похитители на египетски гробници

Археолози проучват разграбването на пирамидите и гробниците на древен Египет и уликите, които крадците са оставили. В некропол, определен за елита, те влизат в пищна потънала гробница, разграбвана и използвана отново в продължение на векове. Изследователите се съсредоточават върху една от най-дръзките кражби в древния свят – смел набег в огромна и добре защитена мастаба. А при най-старата египетска пирамида те разкриват как строителите са издигнали сложни укрепления за защита на съкровищата във вътрешността.

Еп. 7 - Неразкритите тайни на Тутанкамон

Археолози тръгват по следите на Тутанкамон. Те претърсват гробницата му за скрити улики, пропуснати от първите изследователи, за да научат историята му. Близо до каменоломната му те откриват доказателства за храм, който той е реставрирал за поклонение пред бога крокодил Собек. А под мистериозна крепост в Източната пустиня екипите откриват доказателства, че Тутанкамон е натрупал достатъчно злато да запълни гробницата си с несметни съкровища.

Еп. 8 - Клеопатра, последният фараон на Египет

Археолози търсят улики за драматичния крах на загадъчния последен фараон на Египет – Клеопатра. Те разкриват истината за прочутите й връзки с Юлий Цезар и Марк Антоний. В сърцето на пустинята

изследователите намират картина на 2000 години, която датира от времето на нейното управление, и търсят изгубената ѝ гробница в таен тунел под древен храм близо до Александрия.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар