Translate

сряда, 29 септември 2021 г.

Три жени

 

 

Дебютният роман на Лиса Тадео “Три жени” е съкровен разказ за женската страст и за цената, която понякога се налага да платим, за да бъдем себе си. Романът се радва на голям успех в Америка, като звезди от рода на Гуинет Полтроу и Опра Уинфри определят книгата като задължителна за всички жени. 

За книгата си авторката споделя:

-В продължение на осем години прекарах хиляди часове с жените от тази книга, разговаряхме лице в лице или по телефона, разменяхме си съобщения и писма. Преживях с тях много, срещах се с техни приятели и роднини, преглеждах дейността им в социалните мрежи. Използвах съдебни документи и статии от местните вестници, говорих с репортери, съдии, адвокати, следователи, колеги и познати. И все пак историята е от гледната точка на трите жени.

Избрах тези три жени заради техните драматични преживелици и защото случилото се, макар оттогава да е минало доста време, все
още им тежи
. Търсех именно тях - готови да разкажат своите истории, без да скриват нищо, без гласът им да е „замърсен“ с версиите на другите замесени лица. Така, както са го чувствали.

Убедена съм, че в историите на тези жени са скрити жизненоважни истини за жените и за страстта. Честни и откровени, разказани от жени. Защото всяка житейска ситуация може да бъде предадена през погледа на различните участници в нея, а в тази книга погледът е само на жената.

Тадео e американска журналистка и публицистка, трикратна носителка на наградата „Пушкарт“. Книгата й „Три жени“ е отличена с наградата British Book Award и за 6 седмици оглавява класациите на Ню Йорк Таймс.

------------------------------------

„Разкривай“ от Джоел Шарбоно

От какво сте готови да се откажете, за да се чувствате сигурни? Съгласни ли сте да пожертвате свободата си? Ще приемете ли да забранят някои думи? Какво толкова – само няколко думи, но пък за сметка на това ще имате уреден и точен като швейцарски часовник свят, чист до блясък и смущаващо сигурен?

Такива въпроси поставя „Разкривай“, новата книга на американската писателка Джоел Шарбоно, дългоочакваното продължение на романа „Проверявай“. В него авторката предлага на читателя да се потопи в един уж футуристичен и утопичен, а в същото време смразяващо познат свят – този, в който привидната сигурност и държавната грижа за гражданите са повод за всевъзможни малки, ежедневни репресии над свободата и инакомислието. 

Героинята Мери Бекли изживява сериозна идейна еволюция - след смъртта на майка си тя осъзнава, че трябва да подлага на съмнение всичко, което вижда и чува, че трябва да проверява думите, да задава правилните въпроси и да търси единствено верните отговори. Постепенно открива, че привидно здравословният й и уреден свят е изграден върху пропаганда, насилие и неподозирана експлоатация. Тя и нелегалните ѝ помагачи, наричащи себе си Закрилниците, подготвят идеален план, с който да сринат завинаги балона на заблудата, но начинанието е крайно рисковано и непредвидени препятствия поставят на изпитание цялата им решимост.

Критиците аплодират „Разкривай“ заради тъй актуалния фокус върху опасностите, свързани с безконтролното навлизане на технологиите в живота ни, и върху все по-осезаемата липса на критично мислене у хората.

--------------------------------------

Звездна кухня“ – 120 рецепти от любими филми и сериали

 


Любимите филми ни даряват не само с дълбоки емоции, но и често с… кулинарно вдъхновение. Едва ли има зрител, останал апатичен към онова, което любимите му герои похапват или приготвят в любимата серия или кинолента. Луксозното цветно издание „Звездна кухня“ дава възможност на изкушените от готвенето да преминат отвъд екрана, като им поднася изтънчен  кулинарно-кинематографичен подбор от автентични рецепти на 120 великолепни ястия от филмови шедьоври.

Любителите на киното и апетитните блюда вече съвсем точно ще знаят как да сготвят прочутия рататуй, спечелил  звезда „Мишлен“ на мишлето-кулинар Реми, пъдпъдъците в саркофаг от стилното меню в „Угощението на Бабет“, хрупкавите царици на сицилианските десерти – каноли, с пълнеж от разтапящ душата и на най-жестокия мафиозо крем,  лучената  супа „Гурме“ с нотки на хибискус  - един от шедьоврите на гениалния шеф Виктор Баринов от сериала „Кухня“,  любимия на агент Купър от „Туин Пийкс“ пай от вишни, бисквитите на компютърната програма Пифия от „Матрицата“. Ще научат още тънкостите при приготвянето на легендарния сандвич „Овлажнител“, който обожава Рос от „Приятели“,  чийзбургерите,  с които постоянно се тъпчат Джон Траволта и Самюел Л. Джаксън в „Криминале“, традиционния йоркширски пудинг, сервиран с ростбиф на аристократичната трапеза в „Имението Даунтън“, октоподите с маслини от „Зорба гъркът“, ненадминатите канелени кюфтенца от „Щипка лют пипер“, изисканото филе миньон, по рецепта на готвачите от „Титаник“, екзотичния рамен от японския екшън „Тампопо“, шоколадовото вълшебство по старинна виенска рецепта с поетичното име „Зърната на Венера“ от филма „Шоколад“ и „белият“ му вариант от „Амадеус“ и още много други познати от екрана изкушения за небцето.

Рецептите от тази книга отправят читателя на незабравимо кулинарно пътеществие, а приготвянето им гарантирано ще ви накарат да се почувствате като звезда на големия екран и да изживеете историята на своя най-хубав филм.

Съставители Галина Иванова, Гергана Танева, Вероника Йорданова

И трите книги са с логото на издателство „Милениум“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар