Translate

събота, 19 септември 2020 г.

10-те Best of Show отличиха най-доброто вино на Балканите


Деветото издание на Балканския международен винен конкурс /The Balkans International Wine Competition, BIWC/ проведе безпрецедентно „винено съперничество“ в сръбската столица Белград, в петък вечерта. Участваха близо 200 винарни, които представиха най-добрите си вина пред авторитетно международно жури. Раздадени бяха наградите Best of Show, отличаващи най-добрите вина от всяка държава.
Гранд трофеят за най-добро вино на Балканите и Трофеите в отделните категории ще бъдат раздадени в първия ден на фестивала в София - на 17 септември oт 20:00 ч. Церемонията ще бъде открита от заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Ще присъстват и посланиците на всички балкански страни. Гостите на виненото градче пред НДК пък ще имат изключителната възможност да опитат всички наградени вина в специално изградена Златна шатра.
Кой би могъл да каже, че няма да съм с вас тази седмица?“, каза председателят на журито Константинос Лазаракис MW в специално видео обращение за участниците в конкурса. Той бе възпрепятстван да присъства на дългоочакваното събитие поради ситуацията с коронавируса. Присъствието му обаче беше осезаемо и посланието му окуражи участниците и внесе настроение в залата за дегустации.
„Не забравяйте - върнете се у дома и помислете за преживяното в Сърбия. Сръбските производители на вино са едни от най-невероятните в Европа”, добави той.

Ето и на кого бяха присъдени отличията Best of Show по страни:
·         Албания - Belba winery, Chardonnay, 2019
·         Босна и Херцеговина – Vinarija Jungic, Tamjanika Premium, 2018
·         България – Villa Melnik, Rare Varieties Melnik 13 Jubilee, 2017
·         Гърция – Estate Argyros Vinsanto 20 years Barrel Aged, 1996 f
·         Румъния – Familia Vladoi, Ravak White, 2019
·         Северна Македония – Chateau Kamnik, Terroir Vranec Grand Reserve, 2015
·         Сърбия – Vinarija Veritas, Momentum Cabernet Sauvignon 2017
·         Турция – Suvla winery, Karasakis Reserve, 2017
·         Хърватия – Caric winery, Plovac Ploski Barrique 2013
·         Черна гора – Plantaze, Stari Podrum Marcelan & Petit Verdot & Merlot, 2013
„Да бъдем най-накрая в Белград и да проведем за първи път Балканския международен винен конкурс в гостоприемната сръбска столица е истински успех, който празнувам с радост и благодарност! Беше истинско предизвикателство да организираме събитие от такъв ранг в една толкова сложна година, каквато е 2020 г. Но ние успяхме и показахме, че балканският регион е силен и обединен, а свързващото звено е невероятното вино”, каза Галина Нифору, директор на BIWCF.
Историята на конкурса започва през 2012 г., когато Галина Нифору и екипът ѝ се срещат лично с производителите, за да ги убедят да участват. Привлича ги и името на Константинос Лазаракис - първият Master of Wine на Балканите, който поема председателството на журито. Днес BIWCF е атестат за качество, а производителите високо ценят медалите и трофеите, които престижното международно жури присъжда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар