Translate

сряда, 16 септември 2020 г.

Галерия Сердика представя: Деля Чаушева с „Гравитационен тласък“ - маслена живопис и рисунка


В галерия Сердика публиката ще види маслени платна голям формат, рисунки, изпълнени с пастел и въглен, които откриват на зрителите неподозиран свят от абстрактни форми и енигматични пространства, създадени от художничката и инспирирани от чудесата на Универсума, които Деля Чаушева избира да нарече "Гравитационен тласък", като заглавието на серията рисунки е „Пътуваща в сенките".
Деля Чаушева от много години работи в полето на абстрактната живопис, като с времето изгражда свой собствен разпознаваем и устойчив почерк. Художественото й образование е белязано от две значими имена в полското изкуство – завършва специалност „Живопис”  при проф.  Йежи Новошелски в Краковската художествена академия „Ян Матейко”, а като втора специалност – „Графика” при професорите Вейман и Буш. Това определя нейното по-специфично и по-космополитно отношение към проблемите на абстрактната живопис, както и тяхната визуална реализация. Деля има зад гърба си множество изложби в страната и чужбина, носител е на национални и международни награди.
Изкуствоведът д-р Стефания Янакиева казва за авторката: „Абстрактната живопис се счита за една от най-чистите форми на изразяване, тъй като позволява на артиста свободно да общува визуално, без да се ограничава от формите, съществуващи в обективната реалност. Точно тази свобода на общуване ни предлага Деля Чаушева. Посредством картините си тя споделя с нас своето виждане или своята илюзия за Живота и Вселената - един безкраен кръговрат на прашинки и гиганти, който бива прорязан от неочаквано случващото се, като гравитационния тласък, например, който променя изцяло съществуването на една Kомета. Именно от този момент на конфликт на излизане от баналното и монотонното, на внезапния удар, който нарушава изведнъж делничното и променя изцяло живота, се интересува авторката и тя го пресъздава чрез свой специфичен изразен език. Гладкото, монохромно картинно поле се пронизва от пространствени структури, наподобяващи счупено стъкло или разбита ледена маса, но не прозрачна, а решена в наситени провокативни цветови съчетания – червено, виолетово, зелено, синьо... Леките, прозрачни, гладко нанесени тонове са в конфликт с ярките акценти или тъмни образувания, постигнати с натрупване на маслената боя. Композиционните решения са неочаквани и предизвикателни, преобръщат пространството, експериментират със сетивата ни, като ни карат да търсим нестандартни решения за възприемането и осмислянето им. Творбите и успяват да открехнат вратата на нашето въображение, като ни дават свободата да ги възприемаме и тълкуваме според собствената ни индивидуалност и чувствителност. Те успяват да отключат фантазията ни и да събудят желанието ни да видим нови непознати светове,  както и да погледнем познатия ни свят по нов, различен начин.“
За работата си с въглена Деля споделя, че това е нейната страст.
„Силен материал, мистичен и за да го овладееш трябва голяма рутина. Новите ми рисунки са една емоция, един непреодолим сън. В някои от тях се вижда много добре овладяна техника, други пък изглеждат на пръв поглед като набързо нахвърляни. Но това далеч не е така. Зад тези работи също стои дълъг процес на обмисляне и експерименти, но там превалира впечатлението за спонтанност... Рисуването с въглен и черeн пастел отключват в мен емоции, които сами излизат на листа. Сякаш този материал е създаден за мен и нямам никаква представа къде е онази тънка граница между живописта и графиката.”, казва още тя.
Художничката използва  традиционния живописен материал - маслото, за да създава композиции, в които графичното начало е водещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар