Translate

неделя, 20 януари 2019 г.

Какъв процент от годишните заплати на служителите представляват финансовите придобивки?


 Порталът за заплати Paylab направи анализ на възнагражденията и дела на финансовите придобивки за отделни позиции

Сред всички нива на позиции тези, които печелят най-много от финансовите бонуси са топ мениджърите. За тях финансовите бонуси получени през и в края на годината може да представляват до 41% от техния общ годишен доход. В България тези бонуси представляват до 31% от доходите на мениджъри на ръководни позиции. Топ мениджърите получават най-голямо възнаграждение в края на годината с годишните бонуси, които могат да бъдат до два пъти по-високи от стандартното им месечно възнаграждение. Във всички страни от Централна и Източна Европа бонусите в края на годината са средно до една десета от годишния доход на топ мениджмънта.
Мениджърите на ниско и средно ниво получават финансови придобивки средно до 23% от техния годишен доход. При позициите от останалите нива допълнителният доход чрез финансови придобивки представлява по-нисък дял от годишното възнаграждение. 
При финансовите придобивки най-разпространени са вариращите месечни бонуси. Най-често такива получават служителите в Чехия, Словения и Словакия. Те представляват до една пета от фиксираната месечна заплата в страните от Централна и Източна Европа. Тези бонуси се получават от служители на позиции от всички нива, от помощен персонал, работници и
обслужващ персонал до топ мениджъри.
Ако се пресметнат месечните бонуси за цялата календарна година, получената сума може да е изненадваща. От всички финансови придобивки те формират най-голям дял от годишната заплата на служителя: до 15% от годишния доход на служителя. Вариращите бонуси, получени през годината могат всъщност да донесат повече на служителите в сравнение с еднократен бонус в края на годината под формата на Коледен или годишен бонус.
Коледният бонус (понякога още и 13-та заплата) е най-рядко срещаната финансова придобивка. Този бонус е относително скъп за работодателите защото често е официална част от трудовите договори и се изплаща със заплатата за ноември или декември. Подобни придобивки са най-разпространени в Хърватия и Словения.
Самите финансови придобивки често се изчисляват на база на заплатата на служителя. Поради това Paylab препоръчва на служителите да се фокусират върху постигането на възможно най-висока заплата при преговорите за възнаграждение. Paylab разполага с данни за заплати за позиции в Централна Европа, Балканите, Прибалтика и Финландия. 
--------
ZAPLATOMER.BG e част от международната платформа за проучване на заплати PAYLAB, която събира информация за доходите и бонусите на служители на различни позиции.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар