Translate

сряда, 23 януари 2019 г.

За дванадесети път у нас отбелязваме Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка


Инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание

От 23 до 25 януари 2019 г. за дванадесети път у нас се отбелязва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). В България Инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.
Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 91 държави в света (вкл. 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация), които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се осъществява със съдействието на МЗ, МОН, МФ, НЗОК, СО, БЛС, НЦЗПБ, Български национален раков регистър, НСОПЛБ, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, БЧК, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Европейска асоциация за рак на маточната шийка, Българско сдружение по иновативна медицина, Българска педиатрична асоциация, Българска асоциация по онкогинекология, Българско сдружение по ваксинопрофилактика и Асоциация „Родители”.
В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Данните показват, че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него. РМШ е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените в България със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. 
Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. Най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г., до 5.7/100 000 през 2015 г.
Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, разположени в сградата на НС, на които ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика
на рака на маточната шийка.
Стартът на инициативата бе даден днес в сградата на НС от председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.
„Изключително съм щастлива, че за дванадесета поредна година българският парламент е домакин и патрон на откриването на седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на редица правителства, която резултира в приемането и изпълнението на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства. Въпреки този немалък успех, усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да продължат да бъдат насочени към популяризиране на методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване с цел намаляване заболеваемостта от рак на маточната шийка в България“, заяви д-р Дариткова.
Зам.-министърът за здравеопазването Светлана Йорданова изтъкна значението на Програмата за опазване здравето на жените у нас и усилията от страна на ръководството на Министерството на здравеопазването за осигуряване необходимите финансови ресурси за изпълнение дейностите, заложени от правителството.
Управителят на УСБАЛ по Онкология д-р Стефан Константинов представи актуални данни за заболяемостта и смъртността от рак на маточната шийка в нашата страна. По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 година с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи от РМШ са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г. Така България се нарежда на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка.
Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове ЧПВ (16 и 18). По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години. Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита ЧПВ-ваксините за изключително безопасни от 2006 година до момента. СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу ЧПВ и тяхното заключение е, че масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е оправдано и силно препоръчително.



Няма коментари:

Публикуване на коментар