Над 1500 деца и
популярни шеф-готвачи участваха в дискусии по темата за балансираното готвене
във Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико Търново
Традиционният Европейски ден за здравословно
хранене, организиран от Евро-Ток България (Европейското сдружение на
професионалните кулинари), гостува на 6 от най-големите градове в България. С
подкрепата на програма „Здрави деца в България“, финансирана от Нестле
България, 1500 деца от Варна, Бургас, София, Стара Загора, Русе и Велико
Търново участваха в събитието и научиха повече за балансираното хранене и
активния начин на живот.
В рамките на инициативата в столицата професионални готвачи
помогнаха на децата да приготвят сами своето висококачествено балансирано меню,
а в останалите градове се проведоха образователни дискусии на тема „Училищната
лафка“. Партньори на инициативата бяха шеф-готвачите шеф Станимир Радичев, шеф
Стоян Дачев и шеф Ангел от Велико Търново, майсторите от „Шеф клуб“ Русе, „Шеф‘с
клуб“ Стара Загора, Евро-Ток Бургас, Българската асоциация за кулинарна култура
и Грифит Хотели във Варна.
Основната идея на инициативата бе да провокира интереса
на децата към здравословното и
балансирано меню. Под
формата на игра и занимателна дискусия, учениците научиха какво трябва да
съдържа техният ежедневен полезен обяд, а след демонстрационното кулинарно шоу
имаха възможност и да му се насладят.
Заедно с децата в готвенето взеха участие и редица
представители на правителството и местната власт, известни телевизионни водещи
и популярни български спортисти. За финал на всяко от събитията бяха предвидени
и подходящи за възрастта на децата спортни активности и състезания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар