сряда, 22 февруари 2017 г.

Само месец до крайния срок за участие в четвъртия литературен конкурс на Център „Алеф”Най-добрите автори ще преживеят истинска приказка  - посещение в Замъка „Влюбен във вятъра” край Созопол

Един месец остава до крайния срок за изпращане на ученическите творби за участие в четвъртото издание на националния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.Тази година темата е: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Изборът на темата е израз на почит към големия израелски държавник и радетел за мир и разбирателство Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир.
Център „Алеф” обяви конкурса на 1 ноември 2016 г. и предложи на учениците шест фрагмента от изказвания на израелския миротворец, на базата на които те да изградят литературните си творби.
«Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете», съветва Перес. От младежите се очаква  в свободна литературна форма – есе да изразят своето виждане за бъдещето и начините, по които ще сбъднат мечтите си. Животът и делото на Шимон Перес може да бъде отправна точка за тях.
В помощ на участниците в конкурса е и виртуалната библиотека в сайта на Център „Алеф” http://alef-bg.org, която е обогатена с десетки материали за израелския държавник.
В конкурса могат да участват ученици от цялата страна от VIII до XII клас. Те трябва да изпратят своите произведения до 10 март 2017 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”.
Есетата ще бъдат оценени от жури с председател Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на тържествена церемония в Бургас в края на месец април 2017 г. Ученикът, чиято творба е класирана на първо място, ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. Както и досега първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии от 200 лв. и 150 лв. За най-добре представилите се Център „Алеф” организира посещение в Бургас за участие в тържествената церемония и други изненади.
В Бургас младите автори ще могат да изживеят и една истинска приказка. Специално за тях Център „Алеф” организира екскурзия до единствения български Замък „Влюбен във вятъра” край Созопол. Той е като сбъдната детска мечта и сякаш изниква от приказките на Братя Грим и Андерсен. „Влюбен във вятъра” няма вековна история, но вече е носител на множество международни отличия, нарежда се сред най-красивите замъци в Европа и сред най-предпочитаните туристически атракции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар