Translate

вторник, 24 януари 2017 г.

Дехидратацията намалява имунната ни защита – с 2 л. вода дневно борим вирусите през зимата



По данни на НЦЗПБ у нас около 1200 души дневно са повалени от грип и остри респираторни
заболявания. Най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари тази година.
От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от съществените фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.
В тази връзка д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене, споделя:
-Имунната система изключително се повлиява от водния прием. Нужни са ни поне 2 литра вода дневно, независимо от студеното време. Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено през зимата. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Може например да оставим бутилка на бюрото си, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно през деня или да си правим кратки почивки за по чаша вода.
Според изследване на Мичиганския университет - САЩ 1/3 от хората в активна възраст не са достатъчно хидратирани, а дехидратацията е съпътстващ фактор в генезата на множество заболявания освен грипа и вирусите. Недостатъчният дневен прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки. Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма.
Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1,5 - 2 литра вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни. Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водноразтворимите вредни вещества.

Няма коментари:

Публикуване на коментар