Фондация „Наследство в
бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и
Ирин Пирин, налага
политика по качеството на млечните продукти и тези от
мляно месо – без
растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат. Всички такива обекти ще
бъдат обозначени. В кулинарните зони на двата
събора ще се предлагат само качествени млени меса. Политиката на основния
организатор на събитията е ресторантите на терен да предлагат собствени марки
млени меса или одобрени предварително продукти (кебапчета, кюфтета, наденици), за да се гарантира качество на потребителите.
Традиционни
ястия и кулинарни шоута ще са сред акцентите в първия от двата предстоящи
събора – Ирин Пирин – Съборът на
Югозапада (17-19 юни 2016 г.), който се
организира в партньорство
с Община Разлог. Наред с традиционните местни ястия – чевермета по хайдушки и
др. посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски
продукти и био храни. На място ще се прави типичната за региона разложка
шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят гозби,
събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински
зеленчуци. Атракция
за децата ще са бонбони и захарни петлета, които ще се правят на място по
100-годишна технология. Кулинарният спец Ути Бъчваров ще
готви на разлошките поляни по време на първото издание на Ирин Пирин и ще покаже стари забравени рецепти. Той ще демонстрира
майсторлъка си в приготвянето на суджук в последния ден на Събора – на 19 юни от 10:30
до 14:30 часа.
Съборът
Ирин Пирин ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна
България. В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал
„Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и четвърто издание на фестивала на българското
хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог
ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни
експозиции. На Събора Ирин Пирин ще има още детска творителница и атрактивни
концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада.
Няма коментари:
Публикуване на коментар