Translate

неделя, 15 май 2016 г.

За първи път в България ортопеди от УБ „Софиямед“ имплантираха изкуствено цяло бедро



 Специалистите поставиха изкуствена бедрена кост на 10-годишно дете с остеосарком в
напреднал стадии.
Интервенцията бе извършена съвместно с хирург от Словакия - ортопедът-травматолог д-р Андрей Свек от университетската болница в Братислава. Детето е насочено към Клиниката по ортопедия и травматология на "Софиямед" от Русе, където е било диагностицирано с напреднал стадии на туморна формация в средната част на бедрото. Малката пациентка постъпва в „Софиямед“ за уточняване на диагнозата. След вземането на биопсия, чиито резултат е изпратен за потвърждение в Германия, провеждане на ЯМР изследване и скенер специалистите потвърждават заболяването – остеосарком на бедрена кост с разраствания в мускулатурата.
„Според европейския протокол за терапевтичното поведение детето започна химиотерапия от няколко цикъла с цел намаляване на размерите и обема на формацията и стациониране(стопиране на процеса). След това проведохме допълнителни изследвания и заключихме, че единственият вариант, който стои пред нас е да заместим цялото бедро с индивидуален имплант, който да замести тазобедрената става, бедрото и част от колянната става, за да не се ампутира крака“, коментира проф. д-р Любен Стоков, ортопед от болница "Софиямед", участвал в операцията.
Специалистът уточнява, че допреди време при лечението на подобна формация се налагало тоталното премахването на крайника.
Изработването на специалната протеза е извършено в Хамбург, Германия и отнема месец и половина. Стойността на ендопротезата е поета изцяло от център „Фонд за лечение на деца“, а за операцията по поставянето й у нас специално пристигна д-р Свек.
В екипа извършил сложната интервенция, която се извършва за първи път в България участваха общо 4 ортопед-травматолози и още над 5 души медицински персонал. Операцията е продължила 4 часа, а прогнозите са изключително обнадеждаващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар