Translate

неделя, 15 май 2016 г.

Първото еспресо в космоса беше изпито точно преди 1 година благодарение на Isspresso



ISSpresso е първата кафе машина за еспресо с капсули, пригодена за използване в космоса, създадена от Argotec и Lavazza

ISSpresso е първата машина за еспресо с капсули, пригодена да функционира в екстремните условия на космоса, която взима името си от Международната космическа станция (ISS), където е била инсталирана. Тя е създадена от Lavazza и Argotec, италианска инженерингова компания, специализирана в разработването на космически системи и европейски лидер в подготовката на здравословни и питателни храни за консумация в космоса. Партньорството между Argotec и Lavazza подчертава как сътрудничеството между две водещи италиански фирми в своите браншове може да доведе до иновации с огромно международно значение.
ISSpresso е инсталирана на Международната космическа станция от Саманта Кристофорети, италиански астронавт от Европейската космическа агенция, капитан от Air Force и член на Futura. Преди една година, Саманта става не само първата италианка в космоса, но и първият космонавт в историята, който пие автентично италианско еспресо в орбита.

Машината ISSpresso използва същите кафе капсули на Lavazza като тези на земята и е проектирана и създадена така, че да осигури същото качество на автентично италиански еспресо по отношение на пяна, съставки, аромат и температура. Напитката е произведена в условията на микрогравитация и отговаря на всички характеристики на италианско еспресо. Космическата система с капсули може да приготви също Caffè Lungo и други топли напитки, и позволява храната да бъде повторно хидратирана. Операциите по експеримента са наблюдавани от Контролния център на Argotec. Някои от резултатите от наблюденията са довели до издаване на международни патенти, които ще бъдат от полза, както за бъдещи космически мисии, така и за непосредствено приложение на земята.
Всеки детайл от ISSpresso е изследван в дълбочина, за да отговаря на научното и инженерно предизвикателство, като се правят научни изследвания на принципите на физиката и динамика, като например проблемът с управлението на течности в пространството при високо налягане и температура. За да се добие някаква представа за какво става въпрос, се отбелязва, че пластмасовата тръба, през която нормална еспресо машина получава вода, е заменена със специална стоманена тръба, която може да издържа на налягане от над 400 бара. Машината ISSpresso е сложна конструкция, която тежи около 25 кг, тъй като всички критични компоненти са премахнати от съображения за безопасност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар