Translate

неделя, 15 май 2016 г.

Излагането на слънце състарява кожата



У нас за единадесета поредна година се проведе национална кампания за превенция на рака на кожата "Евромеланома".
Тя се организира от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки. Целта на инициативата е скрининг, ранна профилактика, диагностициране и ранно лечение на рак на кожата и най-опасният тумор в човешката патология - злокачественият меланом, съобщи доц. Гриша Матеев, председател на дружеството на дерматолозите в България.
В резултат на проведените до момента вече 10 кампании специалистите отчитат по-висока информираност на населението и намаляване на случаите на напреднали стадии при меланома.
В рамките на миналогодишната кампания ,,Евромеланома" от 192 дерматолози про боно са прегледани 1231 души. При 14 от тях е налице съмнение за злокачествен меланом, при 59 - за базоцелуларен карцином,а при 8 за спиноцелуларен карцином. След биопсия те са насочени към специализираните лечебни звена. Стотици пък са случаите на доброкачествени тумори.
В тазгодишното издание на инициативата на 13-и май се включиха 200 дерматолози от страната.
По идея на доц. Румяна Янкова от Пловдивската дерматологична клиника от 2012 година у нас се провежда и кампания ,,Детска Евромеланома", която обхваща децата в предучилищна и училищна възраст.
 На 2 юни дерматолози от университетските клиники в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора за пореден път ще се включат с безплатни профилактични кожни прегледи за деца.
Според специалистите модата на тъмния тен е отминала безвъзвратно.
Култът към красотата трябва да изключи слънцето като фактор, защото нищо не я състарява повече, отколкото излагането на слънце.
Те са категорични, че слънцезащитните продукти - кремове, лосиони и млека за лице и тяло задължително трябва да се купуват само от аптека. Освен това е безсмислено и неефективно възрастните хора да ползват продукти за деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар