Translate

понеделник, 28 септември 2015 г.

Старозагорската Болница „Тракия“ ще бъде домакин на V-та Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия



Водещи гинеколози ще наблюдават по телемост операция на италианския професор д-р Стефано Бетоки

Събитието се организира от Българската Асоциация по Минимално Инвазивна
Гинекологична хирургия (БАМИГХ) и ще се проведе от 1 до 3 октомври 2015 г. Програмата на конгреса е съставена от лекции на гости от страната и чужбина - сесии за презентации на кратки съобщения, видео сесии и хирургия на живо, съобщи председателят на конференцията д-р Стефан Бузалов от Болница „Тракия“.
Очаква се във форума да се включат близо 300 лекари от цялата страна и чужбина, работещи в областта на гинекологичната хирургия. Специален онлайн гост ще бъде проф. д-р Стефано Бетоки от Италия, един от водещите хирурзи в областта на хистероскопията, който ще направи демонстративна операция в гинекологичната си клиника в италианския град Бари. Тя ще бъде наблюдавана в реално време чрез телемост от гостите на конференцията. Чрез телемост ще бъдат наблюдавани и няколко минимално инвазивни операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще бъдат извършени от д-р Стефан Бузалов, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов и проф. Славчо Томов.
В тази връзка д-р Бузалов споделя:
Преди 6 години наричахме миниинвазивната хирургия в гинекологията „хирургия на бъдещето“, вече казваме, че е „хирургия на настоящето. Тя обаче има специфични особености, които трябва да бъдат овладени. В България вече работят няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре. Това са в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан и т.н. освен старозагорския в Болница „Тракия“ – а това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване. Днес чрез лапароскопски метод по миниинвазивен хирургичен път се оперира почти цялата доброкачествена патология в гинекологията. Методът среща ограничения единствено при тумори с твърде голям обем. По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, ако заболяването е в първи стадий на развитие. Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по-прецизен поглед при работа върху оперативното поле. Методът има много предимства, които трудно ще изброим докрай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар