Translate

понеделник, 28 септември 2015 г.

9 болници с безплатни мамологични прегледи в Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври



Целта на кампанията е акцентира върху профилактиката и лечението на това социално
значимо заболяване. Нейни организатори, за трета поредна година, са Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“.
Във военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“, Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, УМБАЛ „Александровска“, Първа САГБАЛ „Св. София“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София, през целия октомври ще се извършват безплатни мамологични прегледи, а в някои от лечебните заведения ще се реализират и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени. Всяка от болниците ще обяви на интернет страницата си график на предвидените активности и телефони за предварителни записвания.
След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени.
Припомняме, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова се проведе първа по рода си скринингова кампания за рак на гърдата, реализирана с подкрепата на Български форум на бизнес лидерите през първата половина на 2015 г. сред учителките от общински детски градини и училища на възраст между 35 и 60 години.
В рамките на скрининговата кампания през преглед са преминали 5179 жени като при 28 от тях са открити суспектни рентгенови данни за рак на млечната жлеза, а при 8 от тези жени ракът е бил доказан и хистологично. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар