Translate

понеделник, 28 септември 2015 г.

Фестивалът на хуманността е основан през 1965 г



по повод 80-годишнината на БЧК. До 1991 форумът се развива до Международен филмов
фестивал със солидно международно признание, включително и присъждане на най-висока категория „А“ (FIAF).
Не се провежда до ноември 2014, когато 23-годишното „мълчание“ е прекъснато и БЧК съвместно с МУ – Варна го възстановяват.
Тази година фестивалът се провежда с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. 118 заглавия ще се състезават в три категории:
-Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят;
-Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права);
-Игрални филми с обща хуманна насоченост.
Зрителите ще могат да се насладят на специално подбрани заглавия от София филм фест, панорама на сръбския режисьор Душан Милич, панорама „Избрани анимационни филми от Златен кукер“, панорама „Фокус руско кино“.
Ще бъдат прожектирани филми от 21 държави, в 4 различни зали: в Пленарната зала на Община Варна, в СОК „Камчия“, в аулата на Медицинския университет и в зала в болница „Св. Марина“. Целта на организаторите е повече хора да видят филмите. Затова прожекциите са организирани в различни зали, входът за прожекциите е безплатен, организиран е и безплатен транспорт до и от СОК „Камчия“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар