Translate

вторник, 28 октомври 2014 г.

Черният шоколад - мощен афродизиак



Шоколадът с над 70% какао, а не млечния, белия или този с различни пълнежи като карамел, желе и др., е най-доброто средство срещу депресия и е мощен афродизиак, заради веществата фенилетиламин и серотонин-най-мощните сексуални стимулатори. Още ацтеките са ползвали шоколадът като любовен стимулатор, а маите дори са го асоциирали с Бога на плодовитостта.
Дори да води до превъзбуда той не е богат на кофеин. В 40-грамово шоколадче той е само 6 мг. Приблизително толкова е и кофеинът в чаша безкофеиново кафе.
Редица изследвания доказват, че шоколадът е по-полезен за сърцето, отколкото чаят, ябълките или червеното вино (40 грама черен шоколад носи полза, равнозначна на тази от чаша червено вино). Всекидневното хапване на черен шоколад намалява рискът от ССЗ с 66 %. Изследване на Калифорнийския университет доказва, че при правилна консумация на черен шоколад, в кръвта се наблюдава намаление на концентрацията на левкотриена - веществото, което слепва клетките на кръвта и спомага за образуване на тромби и запушване на съдовете. Някои учени твърдят, че кафявото, сладко изкушение само по себе си не предизвиква кариес. Той се проявява, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, вследствие на което се образува киселина. Нещо повече шоколадът предпазва дори от акне, тъй като флавиноидите в него абсорбират ултравиолетовата светлина и по този начин помагат на кожата да се оросява по-добре.
Световни проучвания показват, че приема дневно на една-две плочки шоколад може да понижи кортизолът, както и катекохламините, които се отделят при хора под постоянен стрес, само за две седмици. Освен това научно е доказано, че шоколадът повишава съдържанието в мозъка на фенилталамин, който стимулира усещанията, напомнящи тези, които възникват в състояние на влюбленост и помага на жените по-леко да понесат неразположенията в „критическите дни”.
Данните от проведено в Италия изследване сочат, че жените, които ядат често шоколад, имат по-удовлетворяващ сексуален живот, желанието им за ласки е по-силно и получават по-голямо удоволствие от секса.
Казано на кратко черният шоколад включен в ежедневното меню протектира сърдечни проблеми, нормализирате кръвното налягане, намалява „лошия холестерол” и повишава оросяването на мозъка. Но консумиран в големи количества може да доведе до натрупване на излишни калории и до повишаване на кръвната захар.
-------------
Знаете ли, че:
-миризмата на шоколад увеличава тета мозъчните вълни, което води до чувство на релаксация;
-хората в депресия ядат 55 % повече шоколад;
-за направата на 450 г. шоколад са необходими около 400 броя какаови зърна;
-най-големият шоколад е произведен през 2011 г. и тежи 6 000 кг.;
-в половин "средностатистически" шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано във вашата диета;
-в обикновените шоколади какаото е минимално, за сметка на рафинираната захар и млякото на прах;
-белият шоколад не съдържа никаква какаова маса. Той не се разтопява на стайна температура, но в хладилник не бива да се съхранява, тъй като лесно приема ароматите на останалите продукти;
-шоколадът е без добавки, може да се съхранява до половин година. Ако е с добавени сухи млечни продукти или с пълнеж - три месеца. Температурата на съхранение трябва да е до плюс 18 градуса - минус 3 градуса;.
-веднъж щом какаовото зърно премине топлинна обработка, продуктът автоматично се замърсява с гранясали омега-6 мастни киселини (транс мастни), които могат да предизвикат възпалителна реакция;
-какаото на прах трябва да се съхранява в добре затворени съдове от стъкло или порцелан при температура 20°С.. Пластмасовите позволява на етеричното масло в какаото да се изпарява по-лесно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар