Translate

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Смъртността от рак на простата у нас и в Румъния продължава да расте

Във всички останали европейски държави тя се понижава от 1995-а година насам.
Ракът на простатата е най-честото злокачествено заболяване сред мъжете. То е на второ място по честота след рака на белия дроб и по смъртност. 
У нас около 2000 са новоткритите случаи годишно. Ракът на простатат се открива по-често в големите градове. Така напр. във Варна 34 са заболелите на 100 000 души, а в Разград -10 на 100 хил. души, съобщи проф. Александър Хинев, секретар на Българското урологично дружество и национален консултант по урология.
Една от причините за нарастващата смъртност е късното диагностициране на заболяването, в стадий с наличие на метастази в костите, поради липсата на на ясно изразена ранна симптоматика, стана ясно по време на старта на информационната кампания „Открито за мъже”.
Симптомите на рака на простатата често пъти се припокриват със симптомите на други заболявания  като напр. доброкачественото разрастване на простата, (при мъже на/около  50 години), които се изразяват в затруднение и забавяне при уриниране, дискомфорт в малкия таз и др. Освен това мъжете се предоверяват на рекламите, по отношение на "хапчетата-чудо", поради което твърде късно търсят адекватната медицинска помощ. 
Проф. Хинев подчерта, че са три  методите за  диагностициране на рака на простатата – кръвен тест, физикален  и ехографски преглед. Последният трябва да стане задължителен за профилактиката на това заболяване, смята той.
По думите му страната ни има достатъчно ресурси и възможности, за да се снижи смъртността от това заболяване. Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии-ендокринна терапия, лъчелечение и химиотерапия. Заболяването, дори и в много напреднал стадий, с правилната терапия може да  придобие един хроничен бавен ход и пациентът да живее с добро качество на живот, заяви проф.Хинев.
Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество, бе категоричен, че мъжете над 45 годишна възраст трябва задължително да посещават уролог профилактично веднъж годишно.
Това важи особено за тези, които имат случаи на това заболяване сред роднините си по права линия. Специалистите припомниха, че рискът от развитие на рак на простатата се увеличава 12 пъти, ако човек има двама или повече роднини със заболяването.
Плувецът Петър Стойчев е посланник на кампанията „Открито за мъже”.
„Подкрепям каузата, защото вярвам, че тя би запазила живота на много българи. Липсата на информация по темата и непознаването на симптомите е причината, хората да не разпознават проблема. За мен отговорното поведение е проява на мъжественост. Затова искам да призова всички български мъже да проявят тази отговорност към здравето си и един път в годината да се подлагат на профилактичен преглед.“ – мотивира участието си нея той. 
Стойчев прикани спортисти и спортни журналисти  да вземат участие във футболен мач , организиран от Sanofi България, в подкрепа на кампанията, който ще се проведе в края на ноември.
От фармацевтичната компания съобщиха, че ще финансират профилактични прегледи за рак на простата в периода от 24 до 28 ноември. Лечебните заведения, където ще се провеждат те, са: София – медицински център „Доверие“, ж.к. „Изток“, ул. Лъчезар Станчев“ №5, телефон за записване – 0888 35 05 71 и ДКЦ №6, ул. „Коньовица“ 65, тел. 0888 25 75 56; Варна – МЦ „Нова“, кв. „Възраждане“, ул. „Вяра“ 7, тел. 052 57 06 70; Пловдив – ул. „Полк. Сава Муткуров“№30, ет. 1, тел. 0898 661153 и Плевен – МЦ „Уромед“, ул. „Дойран“ №140, тел. 064 830930.


Няма коментари:

Публикуване на коментар