Translate

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Виена Ин Витро Център внедрява най-новите методи за генетичен анализ от ноември



Центърът вече сътрудничи с Медицинския Университет във Виена както и с други генетични лаборатории 

Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София ще предлага два революционни метода за генетичен анализ - биопсия на трофобластни клетки и биопсия на полярни телца. Чрез генетичната диагностика може да се помогне на жени в напреднала възраст, които се подлагат на ин витро лечение, на двойки, които вече имат дете с наследствено заболяване, както и на двойки, където единият или и двамата партньори са носители. При лечение чрез ин витро, в съчетание с генетична селекция на ембрионите, може да се избегне зачеването на засегнато дете.
При извършване на биопсия генетичният материал се взима от ембриона с помощта на специално създаден за целта микролазер. От ембриона се изолират малки клетъчни фрагменти без това да го увреди. Биопсичният материал се изпраща в генетична лаборатория, където се провежда прецизен генетичен анализ с висока чувствителност. Методите включват:
Array CGH - основава се на разпознаване на специфични за всяка хромозома частици чрез сензори, намиращи се върху микрочип. По този начин се определят  ембриони, при които броят на хромозимите е различен от нормалния (например 3 хромозоми номер 21 – Даун Синдром). Анализът отнема до 48 часа.
NGS (Next Generation Sequencing)-Специален уред за генетиен анализ (секвенатор - Ion Torrent, Life Sciences) използва микрочип с милиони специфични към определени частици от ДНК сензори, за да ги идентифицира едновременно. По този начин се регистрира за няколко часа толкова голям обем ДНК, за колкото до скоро са били нужни седмици и
месеци. Чрез NGS могат да се откриват, както хромозомни аномалии, така и единични генни мутации. Oбработката на данните отнема до 2 седмици, нужни за точен и сигурен резултат.
След вземането на материала за анализ ембрионите се замразяват. Това е в унисон с последните световни тенденции да се замразяват всички ембриони, тъй като маточната лигавица може да бъде подготвена по-добре в рамките на последващо лечение. По тази причина успеваемостта при трансфериране на размразени ембриони е дори по-висока отколкото при трансфер в същия цикъл. В този случай генетичната лаборатория разполага с повече време, което позволява да се ползват по-прецизни методи и да се достигне по-голяма точност на анализа.
След високо чувствителния генетичен анализ се удостоверява наличието на ембриони без генетични аномалии, чието трансфериране би довело до раждане на здраво дете. Чрез този съвременен метод се намалява възможността от липса на имплантация, спонтанен аборт или изкуствено прекратяване на бременността поради генетично заболяване. Така и жени в по-напреднала възраст могат да получат значително по-високи шансове за успешен изход на лечението и здрава рожба.
С въвеждането на тези методи Виена Ин Витро Център внедрява в България последните международни тенденции за генетична дагностика при ин витро лечение. Центърът вече сътрудничи с Медицинския Университет във Виена както и с други генетични лаборатории.Предимплантационната диагностика, която ще се предлага от центъра, ще спомогне повишаването на качеството на провежданите ин витро процедури чрез най-новите технологии в репродуктивната медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар