Повечето българи определят бирата като
най-подходящото за тях питие
Специално проучване на Съюза на пивоварите в България (СПБ), за определяне на хранителната стойност на бирата, е реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи”. То е осъществено, на база лабораторни изследвания на 10 от произвежданите в страната марки и видове пиво, съгласно международно приети методики.
Хранителните (енергийни) показатели на пенливата напитка се изчисляват въз
основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци,
мазнини, въглехидрати и алкохол. Направените лабораторни анализи потвърждават,
че белтъците и мазнините в бирата са в минимални количества. Средната стойност
за белтъците е 11,6 милиграма/100 гр, а за мазнините - 16,8 милиграма/100 гр. т.е.
те заедно формират под 1% от общото енергийно (хранително) съдържание на
пивото, което е пренебрежимо малък дял.
Резултатите от проучването сочат, че съдържанието
на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и
напитки, тъй като пивото е и със сравнително ниско алкохолно съдържание (около
4,5% Об.).
Те показват също така, че
средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). За
едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1
бира от 0,5 литра - 253,5 кcal С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва
25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него. С приблизително 43
калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от
традиционно пиво и плодов сок. С
най-висока енергийна стойносте тъмното пиво, като причина за това са
относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9% Об.) и на сухо вещество
(градус Плато), което го прави предпочитано през студените месеци на годината.
Много българи обаче не са
наясно с факта, че няма опасност от напълняване, но при умерена консумация на
бира, тъй като пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна
стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal.
Данните от национално
представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на
възраст между 18 и 69 години от 9 региона в страната показват, че едва 6% от
анкетираните знаят това, а именно, че не от бирата се пълнее. 37% от анкетираните лица определят умерената
консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при
активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това
мнение споделят 47%.
Резултатите от анализа за хранителната стойност на
бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости
захари. Редица научни изследвания от
последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на
висококалорични и богати на мазнини храни.
Българинът остава голям
почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е
най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни
напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях
питие, а сред жените този процент е 25.
През лятото бира се пие
средно 2-3 пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в
сравнение със зимния период. Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които
и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките
на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената
напитка средно 5 пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица
възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като
най-модерната напитка в сравнение с всички останали.
Няма коментари:
Публикуване на коментар