Translate

вторник, 25 март 2014 г.

Програма "Здрави деца в България" отбеляза Световния ден на водата



Повече от 200 деца ,от първи до седми клас, отбелязаха Световния ден на водата в 126 основно училище "Петко Ю. Тодоров" - София като част от програмата „Здрави деца в България“.Инициативата е съвместна на Нестле България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).
Специален гост на събитието бе г-жа Силва Аврамова Радилова, зам.-кмет на Район Триадица в Столична община-активен партньор по проекта.
Учениците представиха специализирана изложба на тема „Водата в нашия живот“, с цел популяризиране важността от ежедневната консумация на вода като част от балансираното хранене и активния начин на живот.
Един от най-актуалните млади изпълнители и победител от първия сезон на музикалното шоу X Factor – Рафи, също бе гост на това събитие.
Той разгледа творбите на децата, разговаря с тях и с техните родители за важността от консумацията на вода за здравето им, след което награди всички участници в изложбата със сертификати „Здрави деца в България“, а най-активните ученици бяха отличени от гост-звездата на събитието и се снимаха с него за спомен.. Родителите пък получиха материали с ценна информация и полезни съвети как да мотивират децата си да пият по 8 чаши вода на ден. Образователната програма за балансирано хранене и физическа активност в училище–„Здрави деца в България“, финансирана от Нестле България и разработена съвместно с БАСОРД, стартира в 10 столични училища през 2012 г. и привлече над 3500 семейства в районите – Триадица и Студентски в София.
До края на учебната 2013-2014 г. още 10 училища от район Люлин ще вземат участие в инициативата, целяща да въведе обучение за балансирано хранене и физическа активност сред учениците на възраст от 7 до 13 години, като ангажира и техните родители и учители.
„Редовната консумация на вода е от изключително значение за правилното развитие на децата като част от балансирания хранителен режим. Децата трябва да пият средно по 8 чаши вода на ден, за да бъдат добре хидратирани. За да се поддържа водния баланс в детското тяло и да се компенсира загубата на вода през деня, е важно децата да възприемат здравословни навици от ранна възраст. Това може да стане като си изградят навици да пият редовно вода както у дома, така и в училище.“, коментира доц. Светослав Ханджиев, ръководител на EPHE за България, председател на БАСОРД и член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) и Световната и Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването.
През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, Здрави деца в България стана част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа: Белгия, България, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния.Дейностите, посветени на Световния ден на водата, са организирани като част от EPHE и се проведоха едновременно във всички седем страни в Европа, в които се реализира проектът. По този начин София се присъедини към усилията на другите градове в Белгия, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния в популяризирането на важността от пиенето на вода за здравословния начин на живот - една от областите,в които се фокусира проектът EPHE.
“Повечето хора знаят, че затлъстяването при децата се дължи на генетични причини, на неправилно хранене и на липса на физическа активност. Но скорошни изследвания показват, че безсънието и недостатъчната консумация на вода също са фактори, които влияят на децата.“, коментира д-р Жан Мишел Борис – генерален директор на международната мрежа EPODE, която работи по 35 проекта в 25 страни, включително и в България. По време на своето гостуване в България по повод международния ден за борба със затлъстяването, отбелязван традиционно от БАСОРД на 24 октомври, д-р Борис алармира, че за последните 20 години в световен мащаб броят на затлъстелите деца се е удвоил.
EPHE е 3-годишен общоевропейски проект, съфинансиран от Европейската комисия, който има за цел да намали разликата в навиците за здравословен начин на живот между различни социално-икономически групи в четири основни области:консумация на вода; консумация на плодове и зеленчуци; насърчаване на движението и физическата активност и контролиране на качеството и продължителността на съня. В България проектът ще разшири обхвата на дейности чрез включването на информация за насърчаване на консумацията на млечни продукти в семействата. В рамките на тригодишния проект, който се реализира в периода 2012-2015 г., се провежда пилотно изследване в седем града в Европа за прилагане на методиката на най-голямата международна мрежа за превенция на детското затлъстяване EPODE, в което участва и програмата„Здрави деца в България“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар