Стомашните бактерии превръщат черния шоколад в полезни
противовъзпалителни съединения, които са полезни за сърцето, установиха учени.
Чревните бактерии, както и бифидобактериите преработват
шоколада и освобождават полезни полифенолни съединения, съобщават изследователи
от университета в Луизиана, САЩ. Добавянето на плодове към шоколада усилва
ферментацията, предава БГНЕС.
Екипът на д-р Джон Финли първоначално прави тестовете, като
използва какао на прах, но е категоричен, че тъмният шоколад съдържа същите
полифенолни или антиоксидантни съединения.
„Консумацията на много сладки и мазни храни може да доведе
до затлъстяване и диабет от 2-ри тип, но хората трябва да правят разлика между
млечния и черния шоколад. Съдържанието на какао в продукта е от най-голямо
значение“, обяснява д-р Финли.
Въпреки че шоколадът може да се използва като лекарство,
учените съветват да не се консумира в големи количества.
„Диета, богата на плодове и зеленчуци, в комбинация с
активен начин на живот е най-добрият начин да запазите сърцето си здраво“,
твърдят учените.
novinite.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар