Translate

събота, 28 септември 2013 г.

Преди сън какво се случва ?



Международна анкета разкрива интересни културни разлики за навиците в спалнята в шест държави,съобщи "Лайв сайънс".
Анкетирани са 1500 души, на възраст от 25 до 55 години, в САЩ, Канада, Мексико, Великобритания, Германия и Япония. Изследването е направено за Националната фондация за съня.
62% от мексиканците и почти половината от американците се молят или медитират, преди да си легнат.
Една трета от британците, най-много от анкетираните, спят голи. Те пият и най-много успокоителни напитки като чай, преди да си легнат.
В четири от държавите хората предпочитат да спят на две възглавници.
В Япония хората се задоволяват само с една, като една десета от японците минават дори и без нея.
Същият е процентът на избягващите възглавниците и в Мексико.
Най-популярното занимание в леглото е гледането на телевизия. Две трети от хората в шестте държави посочват, че гледат телевизия, преди да заспят.
Японците обаче се оказват най-мърляви. 20% от анкетираните там почти никога не си оправят леглото. За разлика от тях 82% от мексиканците оправят леглото си всеки ден. В Мексико сменят и най-често чаршафите си. Почти 25% правят това повече от веднъж седмично, докато почти една трета от японците го правят поне на три седмици.Същото признават и 12% от германците.
90% от анкетираните в Мексико, Германия и Великобритания и три четвърти от американците и канадците се чувстват по-спокойни, ако в спалнята им мирише приятно.
Сънят и в шестте държави е средно с 45 минути повече в почивните дни.
Японците и американците спят с 30 до 40 минути по-малко в работните дни от тези в останалите държави, средно шест часа и половина. Две трети от японците спят по-малко от седем часа през работната седмица. Това е валдно и при близо от половината американци, 40% от британците, 36% от германците и 30% от канадците и мексиканците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар