Translate

сряда, 25 септември 2013 г.

Революционен ДНК тест – Пренатест става част от пренаталната диагностика



Пренатест е първият неинвазивен пренатален тест в България. Той е иновация без аналог и нова ера в дородовата диагностика, защото дава 99, 8% сигурност в
изследването на основните генетични аномалии във възможно най-ранен етап от бременността, при това без риск за плода и без болка за бременната жена.
Това неинвазивно ДНК изследване позволява възможно най-рано, от 9-та гестационна седмица, да се получи най-сигурната информация за най-честите форми на хромозомни аномалии при плода - Синдром на Даун (тризомия 21), Синдром на Едуардс 
(тризомия 18 ) и Синдром на Патау (тризомия 13), без риск за бременността.
Пренатест постига това благодарение на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето, която е извънклетъчна или свободна. От взетата венозна кръв на бъдещата майка се изолира свободната ДНК на плода. Пробата се изпраща до лаборатория в Германия, където се подлага на високотехнологичен генетичен анализ.
Резултатът от изследването е готов след 10 работни дни и се изпраща от Германия по факс, според правилата на немския и българския стандарт по медицинска генетика, обратно до съответния специалист, който го разчита и дава цялостна оценка на риска.
В България резултатите от Пренатест се разчитат основно от доц. Алексей Савов, Началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ “Майчин дом”, а също и от д-р Хаджидекова в центъра за репродуктивно здраве “Надежда”.
Допълнителна функционалност на теста е възможността да бъде установен полът на бебето.
Пренатест носи CE марка, което го прави единственият сертифициран генетичен тест от трето поколение (неинвазивен пренатален тест) за територията на Европейския съюз, лицензиран от немската компания Лайфкодекс.
У нас тестът се предлага от тази година. До момента, само година от появата му, Пренатест е правен на над 6000 бременни жени в цяла Европа.
„Този метод е революционен, защото не крие опасности за майката и плода, прави се само с едно убождане и вземане на кръв. Той измества редица стари методи, каквито са хорионбиопсията и амниоцентезата. Много малко са случаите, в които пробата може да даде съмнителен резултат.Фалшивите положителни резултати са под 0,1% .В такъв случай обикновено се прибягва до второ изследване, което е безплатно за жената. Ако се налага, се правят и други изследвания", обясни доц. д-р Атанас Щерев, специалист в областта на репродуктивната медицина.. Безспорно това е най-доброто за момента изследване и дано скоро НЗОК започне да го заплаща. Но рано или късно ще се стигне до решението този тест да бъде покрит от бюджета на НЗОК, както се случва в развитите европейски страни, коментира той.
Цената на теста  у нас е 2500 лв. и не всяка жена у нас с рискова бременност може да си я позволи.До края на годината тестът ще бъде използван и за изследване при многоплодна бременност..
В момента Пренатест се извършва в много страни от Европейския съюз. В Германия, Израел и други държави здравните каси поемат цената на изследването, когато наблюдаващият лекар определи бременността като високо-рискова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар