Translate

събота, 28 септември 2013 г.

Защо тялото ни има нужда от сън?



Учени смятат, че са открили отговора на този въпрос, съобщи Би Би Си.
Сънят ускорява деленето на клетки, които увеличават производстото на миелин. Известно е, че той защитава мрежата от неврони в мозъка.
Резултатите от ново изследване с мишки могат да хвърлят светлина върху ролята на съня за възстановяване на мозъка, както и за заболяванията от множествена склероза.
Д-р Киара Чирели и колегите й от университета на Уисконсин установили, че броят на произвеждащите миелин клетки - незрели олигодендроцити, се удвоил, докато гризачите спели.
Увеличението било най-забележимо по време на фаза на съня, която е свързана с мечтаене, известна е като бързо движение на очите и е командвана от гени.
Точно защо се нуждаем от сън е въпрос, който озадачава учените от векове. Очевидно е, че трябва да поспим, за да отпочинем и да може умът ни да функционира правилно.
Биолигичните процеси, свързани със съня, обаче се опознават едва отскоро.
"Дълго време експертите по съня фокусираха вниманието си върху различията в активността на нервните клетки, когато животни са будни или заспали“, заяви д-р Чирели.
"Сега е ясно, че начинът, по който други поддържащи клетки в нервната система функционират, значително се променя в зависимост от това дали животното е будно, или заспало", продължава специалистът.
"Получените резултати навеждат на мисълта, че недоспиването може да усили някои симптоми на множествената склероза - заболяване, което уврежда миелина.
При това заболяване имунната система атакува и унищожава миелиноната обвивка на нервите в главния и гръбначния мозък.
Нужни са допълнителни проучвания, за да се установи дали сънят, или недоспиването влияе върху симптомите на множествена склероза", отбеляза д-р Чирели.
Резултатите от изследването са публикувани в журнала Neuroscience.

Няма коментари:

Публикуване на коментар