Translate

събота, 28 септември 2013 г.

Рибата не била полезна за мозъка


Обичащите да похапват риба, с надеждата да подобрят мозъчните си функции, вероятно ще останат разочаровани да научат, че от тези морски продукти особена полза няма, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Специалисти от университета на Айова са направили тестове за мислене и запаметяване сред 2100 жени на възраст между 65 и 80 години.
Според резултатите от тях не е открито потвърждение, че съдържащите се рибата омега-3 мастни киселини забавят отслабването на мозъчните функции.
Авторите на проучването са установили, че няма разлика в резултатите от тестовете при доброволците с най-високи и най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта в началото на изследването
"За нещастие, нашето проучване не подкрепя идеята, че омега-3 мастните киселини са от полза за мозъка. Всъщност установихме, че те не осигуряват защитен ефект", казва Ерик Еман от изследователския екип.
Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка в началото на живота. Данните какъв е ефектът от тях в по-късните житейски стадии обаче са противоречиви.
Експертите все пак отбелязват, че омега-3 мастните киселини са важна част от балансираното хранене и от тях има други ползи за здравето.
Междувременно друго изследване твърди, че присъствието на орехите във всекидневното меню укрепва кръвоносните съдове на пълните хора, без да води до допълнително трупане на килограми, съобщи РИА "Новости".
Орехите са не само питателни и засищат, но и са полезни за здравето като цяло, тъй като сдържат витамини.
Ако се ядат всеки ден, те започват да извеждат токсините от организма и с времето в него не остават вредни вещества, уверен е Дейвид Кац от Изследователския център на болницата "Грифин".
46 души на 30-75 години с Индекс на телесната маса, надхвърлящ 25 (затлъстяване), и обиколка на талията над 100 (за мъжете) или 88 сантиметра (за жените) го доказват. Всички те не са пушили и са имали метаболитни отклонения, предпоставка за диабет и сърдечносъдови болести.
Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата яла каквото поиска. Втората в продължение на два месеца всеки ден хапвала по 56 грама орехи. В резултат при втората група е било наблюдавано подобрение на работата на ендотелия (клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Въпреки че орехите са много калорични, не е имало увеличаване на телесното тегло.



Няма коментари:

Публикуване на коментар