Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Хобито помага да запазим свежестта на мозъка си




Чикагски учени изследвали когнитивните възможности на няколкостотин доброволци до смъртта им.Те събрали и информация за техните любими занимания, колекционерство и навици в ранното детство, по време на младините и в зрелите им години. При изследване на мозъка на някои от тях били установени признаци на деменция, които отсъствали при други.
Проучването категорично показало, че тези, занимавали се по-често с творчески или интелектуални дейности, губели форма с около 30% по-бавно от връстниците им, които
нямали специални интереси. Това показва публикуваното в „Нюролъджи" изследване. Впечатляваща е откритата връзка между тренировките на ума в детството и „консервирането" на паметта при възрастните хора.Дори прости занимания като четене и писане могат да подобрят ефективността на мозъка, като променят структурата му, обяснява д-р Робърт Уилсън. Според него хобито - четене, творческо писане или калиграфия, плетене, фотография, актьорско майсторство, изящни изкуства и т.н., трябва да бъде упражнявано постоянно, ако искаме да имаме добра памет и да намалим рисковете на старини да развием деменция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар