Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

В Скопие сръбската музика вече е забранена



Решението е взето, след като всички собственици на дискотеки в града са решили да се отрекат от популярния стил на северните си съседи, известен като "турбо-фолк"*, с цел да дадат шанс на местните певци и диджеи да се изявяват.
Чрез забраната собствениците на нощни заведения целят да се върне старата слава на
Скопие като град, в който всеки уикенд са гостували най-известните диджеи в света. Скопските управители на дискотека признават, че напоследък се вижда спад в посещението на нощните клубове, но въпреки това хонорарите, които изискват сръбските певци не се променят - те стигат до десетки хиляди евро.
Сега вече сръбската популярна музика ще може да се слуша само в градските кафенета, които искат да я пускат, или у дома, както пояснява македонският вестник "Вечер".
Въпреки че феновете на турбофолка са недоволни от единодушното решение на собствениците на дискотеки в Скопие, новината зарадва повечето жители на македонската столица, които се радват, че "най-накрая в дискотеките ще се пуска диско-музика".
--------


*"Турбо-фолкът" получава името си от черногорския изпълнител Рамбо Амадеус, който слага основите на модерния му вид още в средата на 80-те години на миналия век. По начало Амадеус не взима стила насериозно, а го ползва като вид "катарзис" на модерния начин на живот.
„Аз не съм слушал много чалга. Пуснаха ми една песен и в нея забелязах доста елементи на фолк, на етно. Ако ще говорим по-специфично за турбо-фолка - той не е музикален жанр. Той е една "диагноза" на едно общество в преход, в което различни естетически и етически критерии са деградирали и се изродили", споделя изпълнителят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар