Translate

понеделник, 17 юни 2013 г.

Безплатни прегледи на слуха на бебета в Токуда през летните месеци



Всяка последна събота на месеца новородените до 6 месечна възраст ще се изследват безплатно с ултразвуков апарат за откриване на вродени дефекти на слуха


Безплатни изследвания на слуха ще могат да се правят на бебета до 6 месечна възраст в МБАЛ „Токуда Болница София”, през месеците юни, юли и август, всяка последна събота на изброените месеци. Прегледите са част от разширена скринингова програма на болнцата за
ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета, и ще се провеждат всяка последна сряда на месеците юни, юли и август. Не е необходимо родителите да носят допълнителна документация.
Първата дата за провеждане е 29 юни. Консултациите ще се извършват от екипа на Отделението по Неонатология от 10.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000.
Ултразвуковият скрининг, напълно безвреден и силно препоръчителен, има за цел да установи наличието на вродени дефекти на слуха у новородените бебета до 6-ия месец след раждането. Уловени навреме проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.
„Целта на тези рутинни изследвания е да бъдат обхванати колкото може по-голям брой деца, родени както в Токуда Болница, така и на всяко едно друго място. Разполагаме с нов ултразвуков апарат, с който възможните нарушения на слуха се установяват мигновено и без какъвто и да било риск за здравето на бебетата.” –каза д-р Радка Масларска, началник на Отделението по Неонатология в японската болница.
От март месец Неонатологията в Токуда има чисто нов отоакустичен апарат за ранен скрининг на слуха – дарение със средства от традиционния Коледен благотвотителен търг , организиран от журналисти на Дарик радио и Gong.BG, и предоставен на болницата от водещите Ники Кънчев и Ники Александров.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар