Translate

понеделник, 17 юни 2013 г.

Високи отличия за младите бургаски математици



Възпитаници на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков” се пребориха с конкуренцията на 150 руски състезатели и завоюваха призови места


С трето място, приз за класиране в първата десетка и дипломи за отлично представяне се завърнаха младите бургаски математици от престижния фестивал „Золотое руно” в град Пицунда, Република Абхазия. Въпреки изключително силната конкуренция на 150 състезатели от Русия, десетте възпитаници на бургаската математическа гимназия успяха да изумят журито с отличните си познания и умения и да защитят славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа. На шестия фестивал „Золотое руно” те бяха единствените представители на България.
След тежък математически маратон с поредно високо отличие - трето място, от Абхазия се
завърна седмокласникът Константин Гаров. Въпреки крехката си възраст Константин има зад гърба си поредица от призови места и медали. Бургаският математик зае първо място в своята група и на миналогодишното издание на „Золотое руно”. През 2012 г., заедно със златния медал на световното първенство в Тайван, той получи и званието „Най- добрия математик в света” в своята възраст.
Приз за класиране в първата десетка получи шестокласникът Николай Шиваров. Той също не за първи път премерва сили с най-големите в математиката. През миналата година, още петокласник, Николай Шиваров  завоюва сребърен медал на състезание в Хон Конг. Тогава той и съученикът му Орлин Кучумбов /също отлично представил се на „Золотое руно”/ бяха най-малките състезатели, но участваха в един отбор с ученици от 7 и 8 клас и отборно завоюваха 1 място и купа.
От шестото издание на „Золотое руно” всички българчета се завърнаха с дипломи за отлично представяне, което дължат на подготовка си под ръководството на преподавателите им по математика  Ваня Стоянова и Антоанета Граматикова. В продължение на месец, преди учебните занятия, децата по няколко часа на ден са решавали нестандартни задачи от предишни състезания.
--------
„Золотое руно” се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия.  За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в „Золотое руно” е възможно единствено след покана от страна на организаторите. Бургаските математици получават такава покана за втора поредна година. Освен с изключителната си продължителност, „Золотое руно” се отличава и със странен регламент. Състезанието е устно и участието не се свежда само до решаването на задачите. През първите три дни децата решават по 7 задачи на определена тематика – комбинаторика, теория на числата, геометрия и др. През следващите три дни се повтаря същата тематика, но с по-сложен материал. Журито не проверява писмени решения, а всеки ден изисква решенията да се доказват устно, като задачите се оценяват веднага. Ако ученикът не е готов с решението, получава минус и има възможност да продължи да решава задачата. Има право на три явявания пред журито. Ако отново не е стигнал до правилно решение, задачата не се зачита.
„Това е странен, но полезен за децата регламент. Те се учат да обясняват, да защитават решенията на задачите, да се коригират, ако имат грешки. След обяд в рамките на един астрономически час журито обяснява задачите и прави обобщения, което е също полезно за учениците.”, коментира Граматикова.
Въпреки, че учениците излязоха във ваканция, за младите бургаски математици лятото няма да е леко. Те започват ежедневни близо 5- часови занимания, за да се подготвят за най-престижното Световното младежко състезание по математика, на което ще са домакини, в началото на юли т. г..То ще се проведе за първи път в Европа в Бургас.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар